class="">George Banu – o întâlnire cu prieteni în „Casa cu daruri”

George Banu – o întâlnire cu prieteni în „Casa cu daruri”

Lansare de carte – George Banu

În cadrul FNT, s-a lansat volumul „Parisul personal. Casa cu daruri” al lui George Banu, apărut la Editura Nemira. A fost ca o „întâlnire între prieteni”, vorbindu-se despre daruri, despre lucruri ce ţin de suflet, despre cum poate fi prietenia o salvare.

29 octombrie 2015,  Comunicate de Presă

„Parisul personal. Casa cu daruri” vine în continuarea altui volum publicat tot la Nemira, „Parisul personal. Autobiografie urbană”. Este vorba, de fapt, după cum spunea redactorul de carte Monica Andronescu, despre o trilogie gândită de George Banu şi regretatul Valentin Nicolau. Aşa că editura aşteaptă un al treilea volum…

Prezentarea a făcut-o criticul de teatru Marina Constantinescu, directorul artistic al FNT, care s-a referit la întâlniri de neuitat din „casa cu daruri” de la Paris a lui George Banu, la lumea darurilor, care amplifică legătura cu mulţi dintre prietenii autorului. În opinia sa, fiecare obiect din casa lui Banu îşi poate spune povestea, dar preferă el să o spună în scris, privind lumea însufleţită în povestea fiecărui obiect. „Lumea obiectelor nu este o lume moartă (…). Să devoalezi ceva din intimitatea ta este un act de curaj şi în acelaşi timp de reverenţă faţă de ideea de prietenie”, spunea Marina Constantinescu, subliniind totodată conceptul rafinat prezentat al acestor două cărţi şi însoţit de fotografiile Mihaelei Marin.

Lansare de carte – George Banu

Click pe imagine pentru a vedea o GALERIE FOTO de la eveniment

„Mi se pare că această însoţire vizuală, şi nu numai, este, dacă vreţi, câştigul şi al lui George Banu, dar şi al cititorului, pentru că povestea se sprijină în acelaşi timp pe un cuvânt, dar şi pe o imagine”, remarca Marina Constantinescu, spunându-le celor de faţă că atunci când vor răsfoi aceste poveşti despre oameni, despre obiecte, care ele însele vorbesc despre cea mai profundă parte a fiinţei, vor înţelege că prietenia, cu adevărat, este salvatoare.

La această călătorie în lumea lui George Banu s-au referit, la lansare, şi Felix Alexa, şi Constantin Chiriac, şi, bineînţeles, Mihaela Marin – autoarea fotografiilor din carte.

Autorul a avut de spus multe poveşti despre obiectele care îl însoţesc în casă şi pe care nu le priveşte niciodată indiferent. „Fiecare dar are o poveste. Dar este şi o galerie de prieteni în această carte care ar vrea să propună şi o poetică a cadourilor, evitând cadoul stereotip. Cadoul e de fapt o formă de comunicare”, afirma George Banu. Despre multele poveşti însă – în această „Casă cu daruri” din „Parisul personal” al neobositului cărturar.

Foto: Mihaela Marin