class="">Ionesco Event la FNT 2009

Ionesco Event la FNT 2009

În acest an, când se împlinesc 100 de ani de la naşterea lui Eugene Ionesco, Festivalul Naţional de Teatru încearcă să realcătuiască universul dramaturgiei lui, atât de prezentă în teatrul lumii. Astfel, publicul bucureştean va putea alege dintre cele trei montări ale piesei de teatru [i]Cântăreaţa cheală[/i], dintre care cea în regia lui Jean Luc Lagarce, producţie a Cie Les Intempestifs din Besancon, Franţa, are loc chiar în deschiderea Festivalului Naţional de Teatru. Participarea acestui spectacol în FNT 2009 a fost posibilă datorită Ambasadei Franţei la Bucureşti şi Institutului Francez. Spectacolul va fi găzduit de Teatrul Odeon şi va avea loc sâmbătă, 31.10, ora 19:00 şi duminică, 01.11, ora 16:00. Celelalte două spectacole cu celebra piesă [i]Cântareaţa cheală[/i] sunt producţii ale Teatrului Naţional din Cluj – regia Tompa Gabor, respectiv Teatrul German de Stat din Timişoara – regia Alexandru Dabija. Cel de al doilea spectacol vine la Bucureşti cu sprijinul Ambasadei Germaniei în România şi este prezentat în cadrul Zilelor Culturii Germane. Spectacolele româneşti sunt incluse în cel de-al doilea Romanian Showcase, susţinut din acest an de Institutul Cultural Român. Celebrul dramaturg nu va fi prezent în FNT numai prin spectacole, ci şi prin alte evenimente conexe. Astfel, Librăria Cărtureşti din Verona va găzdui la subsol, vineri, 6 noiembrie, ora 16.30, lansarea carţii din Colecţia FNT, editată de UNITEXT: [i]Teatrul absurdului[/i] de Martin Esslin, traducerea Alina Nelega. În [i]Teatrul absurdului[/i] ([i]Theatre of the Absurd[/i], publicată în 1962, apoi în ediţie revizuită de autor, în 2001), Martin Esslin folosea pentru prima dată acest termen pentru a defini dramaturgia a patru autori: Samuel Beckett, Eugène Ionesco, Jean Genet şi Harold Pinter. Vor fi prezenţi: dramaturgii Alina Nelega, Vlad Zografi (co-autor al celei mai recente traduceri a operei lui Ionesco în limba română) şi criticul de teatru şi cercetătorul Marian Popescu. Colecţia FNT are ca scop traducerea şi publicarea unor cărţi esenţiale pentru teatrul lumii, dorind totodată să îmbogăţească cercetarea şi cunoaşterea în teatrul românesc la acest nivel. În plus, FNT 2009 a îmbogăţit programul festivalului, printr-un parteneriat cu Radio România Cultural. În perioada 1- 8 noiembrie, RRC va transmite zilnic de la ora 19.00, spectacole radiofonice pe textele lui Ionesco: [i]Cântăreaţa cheală[/i], [i]Ucigaş fără simbrie[/i], [i]Rinocerii[/i], [i]Victimele datoriei[/i], [i]Noul Locatar[/i], [i]Delir în doi…în trei, în câţi vrei[/i] şi altele.

12 octombrie 2010,  Comunicat de Presă

Actrița Mariana Mihuț ne oferă trei argumente pentru care să nu ratăm spectacolul „Cutia Pandorei” În Festivalul Național de Teatru și recunoaște că, la rândul său, așteaptă cu mare nerăbdare să vadă la București mai ales producția rusească „Livada de vișini”, a marelui regizor Lev Dodin.

„Principalul motiv pentru care lumea ar veni să vadă Cutia Pandorei ar fi pentru că a fost selectat În Festival. Și al doilea ar fi că nouă, care ne-am ocupat de spectacolul ăsta / regizorul Felix Alexa, Șerban Pavlu și cu mine /, ne-a plăcut textul de la prima citire. Este o comedie neagră. Și un alt argumet pentru care cred eu că ar putea veni lumea este că până acum am primit numai vorbe bune de la cei care au văzut spectacolul”, spune actrița.

„Eu aș vrea să văd tot din FNT. Și În special Dodin, dacă vine cumva pe aici. Știu că primul lui spectacol mi-a plăcut atât de tare, Încât m-am dus la discuțiile cu Kordonsky și l-am rugat: «Există vreo două babe acolo, În Unchiul Vanea. Vă rog frumos, vreau să lucrez cu dumneavoastră». Kordonsky a fost studentul lui Dodin. În concluzie, vreau să văd absolut tot (…), dar aștept cu foarte mare nerăbdare să văd spectacolul lui Dodin”, adaugă, cu umor, Mariana Mihuț.

INFO:

Cutia Pandorei

de Thuróczy Katalin

Traducerea: Anamaria Pop

Distribuția:

Hilda: Mariana Mihuț

Bandi: Șerban Pavlu

Regia, ilustrația muzicală și light design: Felix Alexa

Scenografia: Andrada Chiriac

Durata: 1h 10 min (fără pauză)

ARCUB / Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti

Un hoţ pătrunde noaptea În casa unei bătrâne. Dar hoţul, Bandi, nu este un pungaş oarecare, ci chiar nepotul bătrânei. Iar Tanti Hilde nu este o bătrână obişnuită, ci una care deţine multe secrete. Fiecare dintre ei a moștenit un obiect pe care celălalt şi-l doreşte, iar pentru a-l obţine se lansează Într-un joc alert, plin de tandreţe, dar şi de cruzime.

Regizorul Felix Alexa orchestrează cu imaginaţie, fineţe şi umor această relaţie specială dintre personaje, relaţie care trece de la candoare la cruzime, de la tandrețe la crimă, Într-o permanentă luptă pentru supraviețuire.

Doi actori minunaţi – Mariana Mihuţ şi Şerban Pavlu – trăiesc pe scenă la intensitate maximă și dau fiecărui personaj complexitate și nuanțe nebănuite.

Un spectacol tulburător, o comedie neagră plină de suspans, cu stări emoționale extreme și un final surprinzător.

Spectacol preluat În repertoriul Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra”.