class="">FNT – cu optimism, despre lumea de mâine

FNT – cu optimism, despre lumea de mâine

26 mai 2013,  Articole

 

FNT – cu optimism, despre lumea de mâine

 

“Şampania curge, dar timpul se scurge” / spune o vorbă În teatru. FNT a ajuns la jumătate, au mai rămas cinci zile din zece, iar reprezentaţiile şi evenimentele se precipită. Joi, 31 octombrie, la ora 18:00, şi vineri, 1 noiembrie, la ora 20:00, la Sala “Radu Beligan” a Teatrului de Comedie ajunge, după un drum lung (tocmai) de la Satu Mare, spectacolul cu piesa PAPARAZZI sau Cronica unui răsărit de soare avortat de Matei Vişniec, cel mai cunoscut şi mai jucat, În străinătate, dramaturg român, la ora actuală. Producţie a Teatrului de Nord, În regia tânărului Ovidiu Caiţa, spectacolul este inclus În secţiunea Teatrul de mâine – un “mâine” artistic-regizoral, dar şi un “mâine” al vieţii Într-o lume ameninţată de apocalipsă. O viziune aproape comică, Însă, ce obligă personajele – şi pe noi – la scoaterea măştilor şi la descifrarea câtorva dintre tâlcurile existenţei. Pentru ca soarele să poată răsări…

Să ne facă a ne bucura de lumea pe care o avem azi şi a o Înfrumuseţa pentru cei de mâine pare a fi şi obiectivul editorilor de cărţi sau publicaţii culturale. De aceea, orice nouă apariţie În peisaj merită a fi salutată pe măsură. Miercuri, 30 octombrie, la ora 13:00, la Fundaţia Löwendal va avea loc lansarea revistei trimestriale de cultură Infinitezimal. Director: criticul Sebastian-Vlad Popa, căruia i se vor alătura, pentru a marca momentul, colegii Într-ale teoriei şi istoriei de teatru Ion Cazaban şi Marian Popescu, dar şi regizorul Alexander Hausvater şi compozitorul Vasile Şirli.

Tot la Fundaţia Löwendal din Piaţa Gh. Cantacuzino nr. 1 va avea loc joi, 31 octombrie, lansarea unei noi cărţi a Editurii Nemira – primul volum din celebra lucrare Munca actorului cu sine Însuşi de Konstantin Sergheevici Stanislavski, În noua traducere a Ralucăi Rădulescu şi cu o prefaţă semnată de regizorul Yuri Kordonsky. Atenţie: evenimentul va avea loc la ora 11:00.

O altă modificare de oră: vineri, 1 noiembrie, colocviul internaţional Criticul/Critica de teatru / dispariţie sau transformare? va Începe la ora 14:30, În Sala Multimedia a Teatrului Naţional Bucureşti. Vom reveni cu detalii asupra acestui eveniment, ca şi asupra Întregului program al Festivalului Naţional de Teatru, aflat În plină desfăşurare!