class="">Întrebări critice “fierbinţi” la FNT

Întrebări critice “fierbinţi” la FNT

27 mai 2013,  Articole

 

Întrebări critice “fierbinţi” la FNT

 

Dispariţie sau transformare? Ce se va alege de critica de teatru Într-un moment al schimbărilor? Pe de o parte, spaţiul şi spaţiile de manifestare specifică s-au redus drastic, tiparul a cedat locul internetului, iar cultura / ştirilor de senzaţie. Pe de altă parte, a crescut numărul de “comentatori” din afara teatrului (manifestându-se În zona on-line / blog sau FaceBook), ca şi ponderea opiniilor lor În rândul cititorilor-spectatori şi al artiştilor. Care (mai) sunt, În prezent, statutul şi funcţiile criticului de teatru?

Acestor Întrebări (şi nu numai lor) Încearcă să le răspundă participanţii la colocviul internaţional organizat de Festivalul Naţional de Teatru În colaborare cu Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru şi sub egida Secţiei române a AICT. Deschis tuturor, evenimentul intitulat Criticul/critica de teatru / dispariţie sau transformare? va avea loc vineri, 1 noiembrie, de la ora 14:30, În Sala Multimedia a Teatrului Naţional Bucureşti. Moderatori (sau după caz, animatori) ai dezbaterilor: criticii Yun-Cheol Kim, preşedintele AICT, Margareta Sörenson, vice-preşedinte, şi Alice Georgescu, preşedintele Secţiei române a AICT. Invitaţi: critici de teatru din Austria, Canada, China, Coreea de Sud, Finlanda, Franţa, Grecia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Republica Moldova, Polonia, Serbia, Statele Unite, Suedia şi, bineÎnţeles, România.

Evenimentul va fi urmat de abordarea unui alt subiect “fierbinte” În Întreaga lume (şi nu doar În zona teoriei de teatru): cine a fost, de fapt, Shakespeare? Prezentarea despre adevărata identitate a celui mai mare dramaturg al tuturor timpurilor va fi susţinută de prof. Michel Vaïs, secretarul general al AICT.

De o bogată participare internaţională se bucură şi seminarul pentru tinerii critici, organizat de AICT la Bucureşti, În cadrul Festivalului Naţional de Teatru. Profesionişti cu vârste cuprinse Între 18 şi 35 de ani, din Bulgaria, Canada, Cehia, Coreea de Sud, Franţa, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Republica Moldova, Rusia, Slovenia şi, din nou, România, sunt antrenaţi pentru viitorul acestei profesii de doi experimentaţi critici de teatru: Jean-Pierre Han (Franţa) şi Mark Brown (Scoţia, Marea Britanie), membri ai Comitetului Executiv al AICT.  

Importantă manifestare În calendarul reuniunilor de gen, FNT are şi la actuala edţie bucuria de a fi gazda decernării unui premiu oferit de Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru. Juriul, alcătuit din trei membri ai AICT / Monica Andronescu (România), Ivan Medenica (Serbia) şi Michel Vaïs (Canada) /, va avea În vedere, la fel ca şi anul trecut, spectacolele incluse În secţiunea Teatrul de mâine. Premiantul va fi anunţat duminică, 3 noiembrie, În cadrul ceremoniei de Închidere a festivalului, care va avea loc la Teatrul Odeon, după terminarea ultimului spectacol din program, Adam şi Eva, În jurul orei 21:45. 

Zile bune ne mai despart, Însă, de finalul festivalului. Zile frumoase şi pline de teatru, Într-un Bucureşti de-a dreptul… estival. Să ne bucurăm de ele!