class="">Ultimele noutăţi FNT

Ultimele noutăţi FNT

19 mai 2013,  Articole

 

Ultimele noutăţi FNT

 

Noi informaţii despre cel mai aşteptat eveniment teatral al anului au fost anunţate ieri, la conferinţa de presă dedicată celei de-a 23-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru. Au fost prezenţi numeroşi jurnalişti din mediul audio-vizual, din presa scrisă şi on-line, dar şi reprezentanţi ai partenerilor FNT. Au răspuns Întrebărilor presei Alice Georgescu, director artistic şi selecţioner unic al festivalului, Aura Corbeanu, director executiv FNT, Irina Cajal, subsecretar de stat În Ministerul Culturii, András István Demeter, director al Casei de Producţie a TVR, şi Mihaela Păun, director ArCuB / Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti. Amfitrion: Ion Caramitru, preşedinte al Uniunii Teatrale din România / UNITER. În premieră, conferinţa a fost transmisă În direct la Radio România Cultural, În cadrul emisiunii Vorba de cultură, realizator: Attila Vizauer.

În pofida unui an dificil pentru toate instituţiile statului şi a restricţiilor bugetare care au afectat şi fizionomia festivalului / nevoit să renunţe la componenta sa internaţională /, FNT reprezintă, În continuare, cea mai valoroasă ofertă culturală anuală a teatrului românesc. Timp de zece zile, aproape o sută de evenimente sunt destinate publicului bucureştean, dar şi spectatorilor din alte oraşe, curioşi să vadă ce se Întâmplă În Capitală. Dovadă că normalitatea se apropie de noi, În ciuda aparenţelor.

Printre ultimele noutăţi anunţate În programul FNT se numără spectacolul-prelegere Respiraţia poeziei, susţinut de actorul Ion Caramitru În Sala Multimedia a Teatrului Naţional Bucureşti / sâmbătă, 2 noiembrie, de la ora 19:00, dar şi spectacolul-lectură cu piesa câştigătoare a concursului de dramaturgie UNITER 2012, Nostalgicii călători de Liviu Lucaci, În regia lui Vlad Cristache / vineri, 1 noiembrie, ora 14:00, În Sala Mică TNB.

Festivalul din acest an Încearcă să demonstreze că şi zona critic-teoretică a teatrului poate fi “spectaculoasă” şi atractivă pentru lumea largă. Luminile reflectoarelor se vor Îndrepta şi asupra unor personalităţi din această zonă, Într-un colocviu internaţional dedicat criticii de teatru / aflată acum, după mai bine de un deceniu de secol XXI, la graniţa dintre dispariţie şi… transformarea on-line?. Prilej de dialog Între specialiştii români şi invitaţii străini, sub egida Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) / vineri, 1 noiembrie, ora 15:00, În Sala Multimedia a TNB.

Nu În ultimul rând, Într-o nouă secţiune a festivalului, FNT vă mai recomandă o serie de spectacole reprezentative pentru stagiunea 2012 / 2013 / din Bucureşti şi din ţară, din teatrele de stat sau de sub pălăria celor independente, al căror program integral poate fi consultat pe site-ul festivalului, actualizat zilnic.

Trei zile / ca-n poveşti / au mai rămas până la sunetul metalic, dar atât de cald al gongului, anunţând Începutul Festivalului Naţional de Teatru, moment de bucurie şi sărbătoare În urbe. Să ne luăm, aşadar, ragazul şi libertatea de-a ne bucura de teatru!