de fnt.ro

18 evenimente sunt programate să se desfăşoare în capitală astăzi, în cea de-a şasea zi a Festivalului Naţional de Teatru: expoziţii, conferinţe, ateliere, lansări de carte şi spectacole de teatru invitate din Sibiu, Craiova, Cluj şi Bucureşti, la care se adaugă prima reprezentaţie a invitatului special al actualei ediţii a FNT – producţia companiei elveţiene Finzi-Pasca „Donka – O scrisoare către Cehov”.
29 octombrie 2014, Articole
18 evenimente sunt programate să se desfăşoare În capitală astăzi, În cea de-a şasea zi a Festivalului Naţional de Teatru: expoziţii, conferinţe, ateliere, lansări de carte şi spectacole de teatru invitate din Sibiu, Craiova, Cluj şi Bucureşti, la care se adaugă prima reprezentaţie a invitatului special al actualei ediţii a FNT / producţia companiei elveţiene Finzi-Pasca „Donka / O scrisoare către Cehov”.
În seria Conferinţelor FNT intitulate „Polifonii. Teatrul şi celelalte arte”, doamna Monique Borie, cunoscut universitar şi teoretician francez, a susţinut o prelegere cu tema: „Teatru şi dans: dincolo de frontiere”. Parcursul urmărit de Monique Borie pleacă de la piatră Înspre mişcare, pentru a depăşi frontierele textului graţie modelelor exemplare de la Începutul secolului XX, Isadora Duncan şi Nijinski.
Sculptorii Înşişi / de la Rodin la Bourdelle / şi-au exprimat atracţia pentru dans. Oamenii de teatru s-au afiliat acestei tentaţii şi au Încercat să parvină la registrul limbajului coregrafic, dincolo de frontierele istoric consacrate, constituindu-se astfel În precursori de geniu ai acestei forme inedite care e teatrul-dans. Meyerhold, Grotowski, Barba. Pina Bausch. Ea a depăşit frontierele dansului, ei pe cele ale teatrului.
Despre toate acestea / În conferinţa de azi, ce va avea loc la Sala Mică a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Începând cu ora 11:00.
Puteţi vedea imagini de la toate evenimentele din festival, În GALERIA FOTO
Două lansări de carte În FNT, În această după amiază, Începând cu ora 15.00, la Ceainăria ARCUB, ambele dedicate teatrului de animaţie:
Un album de scenografie intitulat simplu / „Cristina Pepino: Scenografie” care cuprinde texte de Ludmila Patlanjoglu, Raluca Tulbure, Adriana Teodorescu şi Cristian Pepino Cartea, apărută anul acesta la Editura UNATC Press Bucureşti, prezintă toate creaţiile scenografice realizate de Cristina Pepino de la piesa „Scene din viaţa unui bădăran” din 1977, până la „Zulenka” din 2012, montată la Teatrul de Animaţie din Alba Iulia.
Cristina Pepino a fost un scenograf de mare valoare care a avut o importanţă majoră În teatrul de animaţie românesc. Ea este cea care a revoluţionat cromatica spectacolelor aducând În scenă o explozie de culori şi a introdus pentru prima dată În spectacole ca „Pinocchio” şi „Motanul Încălţat”, păpuşile compuse care ofereau personajelor un puternic efect de teatralitate.
Cel de-al doilea titlu este unul provocator: „Istoria secretă a păpuşilor. Teatrul de animaţie şi sacrul” de Cristian Pepino. Volumul, apărut În luna mai la Editura UNATC Press, este o colecţie de eseuri ce Îşi propun să descopere originea şi semnificaţia din spatele teatrului de animaţie.
Într-o lume aparent din ce În ce mai lipsită de spiritualitate, evoluată tehnologic, profană şi profanatoare, păpuşile şi marionetele sunt făpturi misterioase care fac să se trezească În noi ceva atavic, fundamental.
Cristian Pepino
În acest an a trecut În nefiinţă unul dintre cei mai speciali regizori pe care teatrul românesc i-a avut, considerat „vizionarul” generaţiei sale: Aureliu Manea / regizor reformator, o personalitate importantă pentru evoluţia teatrului românesc, care continuă să inspire lumea scenei. În memoria sa, Festivalul Naţional de Teatru Îi dedică În această seară un eveniment special, În care publicul prezent la Teatrul „Nottara” se va putea bucura de:
– spectacolul Trilogia Aureliu Manea – produs de Teatrul Naţional Cluj-Napoca, În regia lui Gábor Tompa, după singurele piese scrise de regizorul Aureliu Manea. Faţă În faţă cu personaje care fascinează prin stranietatea prezenţei şi, paradoxal, prin concreteţea trăirilor lor, spectatorul empatizează aproape visceral cu locuitorii acestei lumi, construite de ochiul vizionar al unui pasionat om de teatru, pentru care „spectacolele de teatru sunt sărbători ale vieţii fără bariere”;
– un film realizat de sora regizorului, doamna Viorica Samson, care Îl va aduce mai aproape de sufletul şi mintea celor care l-au iubit şi preţuit;
– volumul „El, vizionarul: Aureliu Manea“ editat de Fundaţia Camil Petrescu, care include cele două cărţi pe care regizorul le-a scris, „Energiile spectacolului“ şi „Spectacole imaginare“ (apărute la Editura Dacia În 1983 şi 1986), interviurile pe care le-a dat, intenţiile de spectacol, o teatrografie cu fragmente de cronici şi textele unor colaboratori sau receptori avizaţi ai creaţiei sale.
Evenimentele dedicate regizorului Aureliu Manea se vor succeda În această seară, Începând cu ora 19:00 la Sala George Constantin şi În foaierul Teatrului „Nottara”.
Marile expoziţii vernisate până acum În FNT sunt deschise publicului şi astăzi. Le reamintim:
„Doina Levintza: Costumul de teatru / De la schiţă la miracol” / la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Sala Mică, foaier;
„Actorul Ion Manu / Hazul bonom şi ironia subtilă” / la Centrul Cultural „Ion Manu” Otopeni
„Magistre fără seamăn, slavă! / În memoriam George Constantin” / la Grand Cinema& More din Băneasa Shopping City, Sala EPIKA, foaier
De asemenea, se află În plină desfăşurare atelierul „Jurnalismul teatral / Lecţia de anatomia spectacolului”, susţinut de criticul de teatru şi profesorul Marian Popescu (10.00 / 13.00 Club Control /Alt Shift)
Teatrul Naţional de Televiziune, În parteneriat cu FNT, vă propune În această noapte, pe canalul TVR 2 În cadrul emisiunii „Teatru TV”, de la ora 01:30, o altă Întâlnire memorabilă cu teatrul lui A.P.Cehov: „Livada de vişini” / În adaptarea TV şi regia regretatului Cornel Todea. O producţie TVR 1975.
Iată şi lista spectacolelor de teatru programate În această seară În FNT (În ordinea orei de Începere):
17.00 Teatrul UNTEATRU
„Cinci ore cu Mario” de Miguel Delibes
Regia:Mariana Cămărăşan
Produs de Teatrul UNTEATRU Bucureşti
Durata: 1h 20 min fără pauză
17.00 Teatrul Ţăndărică
„Candid” după Voltaire
Scenariu, regia artistică păpuşi şi animaţie digitală:Cristian Pepino
Produs deTeatrul Ţăndărică Bucureşti
Secţiunea MAEŞTRI
Durata: 1h fără pauză
17.00 şi 20.30 Teatrul Odeon, Sala Studio
„Tipografic Majuscul”
Un spectacol deGianina Cărbunariu
Coproducţie dramAcum şi Festivalul Internaţional de Teatru de la Nitra, Slovacia, În parteneriat cu Teatrul Odeon
Durata: 1h 25 min fără pauză
19.00 Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Sala Atelier
„Familia Tót” de Örkeny István
Regia:Bocsárdi Laszló
Produs de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova
Durata:3h 15 min cu pauză
19.00 Teatrul „Nottara“ Bucureşti, Sala George Constantin
„Trilogia Aureliu Manea”, după texte deAureliu Manea
Regia:Gábor Tompa
Produs de Teatrul Naţional Cluj-Napoca
Durata:1h 30 min fără pauză
20.30 Teatrul „Nottara“ Bucureşti, Sala George Constantin
In memoriam Aureliu Manea
19.00 Teatrul Odeon, Sala Majestic
„Gaiţele”, deAlexandru Kiriţescu
Regia:Alexandru Dabija
Produs deTeatrul Odeon Bucureşti
Secţiunea MAEŞTRI
Durata: 2h 30 min cu pauză
19.00 Teatrul de pe Lipscani
„Lecţia” deEugène Ionesco
Regia:Horaţiu Mălăele
Produs de Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti
Secţiunea MAEŞTRI
Durata: 1h 10 min fără pauză
20.30 Teatrul Naţional „I.L.Caragiale”din Bucureşti, Sala Studio
„Donka / O scrisoare către Cehov”
Textul şi regia: Daniele Finzi Pasca
Produs de Compania Finzi Pasca, Elveţia şi Festivalul Internaţionalnde Teatru Cehov
Coproducător: Théâtre Vidy, Lausanne
Durata: 1h 30 min fără pauză
20.30 Teatrul Metropolis
„Vocea umană” de Jean Cocteau
Regia:Sanda Manu
Produs de:Teatrul Metropolis Bucureşti
Durata: 1h fără pauză
21.00 Teatrul Bulandra, Sala Toma Caragiu
„Oidip”
Scenariu original şi regia:Silviu Purcărete
Produs deTeatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu
Durata: 1h 30 min fără pauză
COMUNICAT DE PRESĂ
UNITER