class="">Când artiştii donează… în sprijinul artiştilor

Când artiştii donează… în sprijinul artiştilor

Festivalul Naţional de Teatru a avut în acest an un eveniment inedit – pentru prima dată, în 24 de ani de existenţă, a fost organizată o licitaţie caritabilă donându-se obiecte de artă, obiecte personale sau artefacte-mărturii ale activităţii teatrale, oferite de către teatre şi artişti de seamă ai momentului, fie direct, fie prin reprezentanţii lor – familie, prieteni. un articol de Maria Sârbu

1 noiembrie 2014,  Articole

Festivalul Naţional de Teatru a avut În acest an un eveniment inedit – pentru prima dată, În 24 de ani de existenţă, a fost organizată o licitaţie caritabilă donându-se obiecte de artă, obiecte personale sau artefacte-mărturii ale activităţii teatrale, oferite de către teatre şi artişti de seamă ai momentului, fie direct, fie prin reprezentanţii lor – familie, prieteni.

un articol de Maria Sârbu

Cu genericul „Dăruind, vei dobândi”, licitaţia publică a avut loc la 1 noiembrie la Casa Artmark / În sălile Palatului Cesianu-Racoviţă din Bucureşti, desfăşurându-se după toate regulile de aici. Scopul acesteia a fost de a strânge bani, din vânzarea obectelor donate, pentru programul UNITER / Campania Naţională „Artiştii pentru artişti”, campanie care vine de ani buni În sprijinul acelor artişti din toată ţara ce au „probleme de existenţă şi sănătate”.

Obiectele donate au reprezentat 55 de loturi, aproape jumătate dintre acestea fiind adjudecate, suma depăşind 3.000 de euro. Potrivit Adinei Matei, comisar de licitaţie pentru Casa Artmark, evenimentul „s-a desfăşurat foarte bine pentru o primă ediţie”. Chiar dacă din punct de vedere al rezultatelor financiare „mai era loc de Îmbunătăţiri”, important este că teatrele şi artiştii au făcut donaţii. Adina Matei a remarcat că prezenţa „foarte bună” În sală În timpul licitaţiei este un element promiţător.

Marina Constantinescu, directorul artistic al Festivalului Naţional de Teatru, a spus că este prima dată când se face În România o astfel de licitaţie. „A fost greu pentru toată lumea. Artmark a Înţeles că vrem să facem un gest de nobleţe, dar şi de generozitate, faţă de artiştii care au nevoie de sprijin financiar oferit de noi. S-a organizat aici o licitaţie impecabilă şi suntem convinşi că obiectele care Încă nu au fost cumpărate vor ajunge În casele oamenilor care iubesc teatrul şi care pot să facă În secolul 21 ceva: unul pentru celălalt”.

Click pe acest link pentru a vedea o GALERIE FOTO de la licitaţie

Indiferent de suma care s-a strâns În urma adjudecării loturilor din licitaţie, important e faptul că artiştii aflaţi În situaţii precare ştiu că cineva s-a gândit la ei. Marina Constantinescu menţiona că este posibil ca licitaţia să continue, tot cu sprijinul Artmark: „S-a condus impecabil această licitaţie şi ne-am bucurat pentru fiecare obiect vândut, pentru că aceşti bani vor fi de ajutor… E un prim pas. Cred că e o zi importantă pentru ziua de mâine. Trebuie să fie un mâine şi pentru cei care au nevoie de noi”.

Minunatele obiecte au fost expuse În galeriile Artmark, aducând acestor spaţii pline cu lucrări de artă ambianţa din teatru. Rochii, pălării, bijuterii purtate de mari actriţe În timpul unor memorabile spectacole, vestimentaţie legată de numele unor actori celebri şi a rolurilor interpretate de ei, obiecte personale, dar şi schiţe de decor şi de costum, fotografii unice din istoria teatrului, tablouri create de unii artişti sau reprezentându-i pe unii actori.

licitatie artmark

La licitaţie s-a participat direct, prin ridicarea paletei de licitare, prin telefon sau online. Prezentarea loturilor a fost făcută de Adina Matei cu completările Marinei Constantinescu, care spunea scurte poveşti emoţionante ale obiectelor-ofertă.

S-au cumpărat, Între altele: o brăţară din argint ce a aparţinut actriţei Maia Morgenstern, o brăţară de argint decorată cu marcasite şi donată de actriţa Carmen Tănase, rochia purtată de Mariana Mihuţ În rolul Zoe, În spectacolul „O scrisoare pierdută”, regia Liviu Ciulei (1979), rochia purtată de Oana Pellea În rolul Maşa din „Trei surori” de Cehov, regia Alexandru Darie (1995), pipa şi portţigaretul ce i-au aparţinut regizorului Cornel Todea, lupa de birou a actorului Ion Manu, o fotgrafie cu Mariana Mihuţ În rolul Mariei Antonovna din „Revizorul” de Gogol, regia Lucian Pintilie (1972), spectacol care s-a jucat doar de trei ori, o fotografie ce Îi reprezintă pe actorii Ştefan Tapalagă şi Amza Pellea În piesa „Interesul general” (1972), afişul spectacolului „Artiştii pentru artişti”, 2013, cu semnăturile olografe ale artiştilor participanţi la campanie (cel mai bine vândut la această licitaţie / 500 de euro), o ie donată de Diana Lupescu pe care a purtat-o la Festivalul de la Karlovy Vary, o pălărie neagră din fetru ce i-a aparţinut lui Ştefan Tapalagă, un autoportret al lui Horaţiu Mălăele, un disc din vinil cu piese de Margareta Pâslaru şi un afiş al turneului artistei În Canada „Vine, vine… Margareta”, două schiţe de costum, adjudecate În două loturi, pentru „Macbett” de Ionesco, regia Silviu Purcărete (2007), şi o schiţă de costum pentru „Maestrul şi Margareta” de Bulgakov, regia Cătălina Buzoianu (1981), realizate de Lia Manţoc.

Au rămas Încă multe lucruri frumoase, valoroase neadjudecate, dar care pot fi achiziţionate.

Foto: Lucian Muntean