class="">A şasea zi în Festivalul Naţional de Teatru

A şasea zi în Festivalul Naţional de Teatru

18 evenimente sunt programate să se desfăşoare în capitală astăzi, în cea de-a şasea zi a Festivalului Naţional de Teatru: expoziţii, conferinţe, ateliere, lansări de carte şi spectacole de teatru invitate din Sibiu, Craiova, Cluj şi Bucureşti, la care se adaugă prima reprezentaţie a invitatului special al actualei ediţii a FNT – producţia companiei elveţiene Finzi-Pasca „Donka – O scrisoare către Cehov”.

29 octombrie 2014,  Articole

18 evenimente sunt programate să se desfăşoare În capitală astăzi, În cea de-a şasea zi a Festivalului Naţional de Teatru: expoziţii, conferinţe, ateliere, lansări de carte şi spectacole de teatru invitate din Sibiu, Craiova, Cluj şi Bucureşti, la care se adaugă prima reprezentaţie a invitatului special al actualei ediţii a FNT / producţia companiei elveţiene Finzi-Pasca „Donka / O scrisoare către Cehov”.

În seria Conferinţelor FNT intitulate „Polifonii. Teatrul şi celelalte arte”, doamna Monique Borie, cunoscut universitar şi teoretician francez, a susţinut o prelegere cu tema: „Teatru şi dans: dincolo de frontiere”. Parcursul urmărit de Monique Borie pleacă de la piatră Înspre mişcare, pentru a depăşi frontierele textului graţie modelelor exemplare de la Începutul secolului XX, Isadora Duncan şi Nijinski.

Sculptorii Înşişi / de la Rodin la Bourdelle / şi-au exprimat atracţia pentru dans. Oamenii de teatru s-au afiliat acestei tentaţii şi au Încercat să parvină la registrul limbajului coregrafic, dincolo de frontierele istoric consacrate, constituindu-se astfel În precursori de geniu ai acestei forme inedite care e teatrul-dans. Meyerhold, Grotowski, Barba. Pina Bausch. Ea a depăşit frontierele dansului, ei pe cele ale teatrului.

Despre toate acestea / În conferinţa de azi, ce va avea loc la Sala Mică a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Începând cu ora 11:00.

Puteţi vedea imagini de la toate evenimentele din festival, În GALERIA FOTO

Două lansări de carte În FNT, În această după amiază, Începând cu ora 15.00, la Ceainăria ARCUB, ambele dedicate teatrului de animaţie:

Un album de scenografie intitulat simplu / „Cristina Pepino: Scenografie” care cuprinde texte de Ludmila Patlanjoglu, Raluca Tulbure, Adriana Teodorescu şi Cristian Pepino Cartea, apărută anul acesta la Editura UNATC Press Bucureşti, prezintă toate creaţiile scenografice realizate de Cristina Pepino de la piesa „Scene din viaţa unui bădăran” din 1977, până la „Zulenka” din 2012, montată la Teatrul de Animaţie din Alba Iulia.

Cristina Pepino a fost un scenograf de mare valoare care a avut o importanţă majoră În teatrul de animaţie românesc. Ea este cea care a revoluţionat cromatica spectacolelor aducând În scenă o explozie de culori şi a introdus pentru prima dată În spectacole ca „Pinocchio” şi „Motanul Încălţat”, păpuşile compuse care ofereau personajelor un puternic efect de teatralitate.

Cel de-al doilea titlu este unul provocator: „Istoria secretă a păpuşilor. Teatrul de animaţie şi sacrul” de Cristian Pepino. Volumul, apărut În luna mai la Editura UNATC Press, este o colecţie de eseuri ce Îşi propun să descopere originea şi semnificaţia din spatele teatrului de animaţie.

Într-o lume aparent din ce În ce mai lipsită de spiritualitate, evoluată tehnologic, profană şi profanatoare, păpuşile şi marionetele sunt făpturi misterioase care fac să se trezească În noi ceva atavic, fundamental.

Cristian Pepino

În acest an a trecut În nefiinţă unul dintre cei mai speciali regizori pe care teatrul românesc i-a avut, considerat „vizionarul” generaţiei sale: Aureliu Manea / regizor reformator, o personalitate importantă pentru evoluţia teatrului românesc, care continuă să inspire lumea scenei. În memoria sa, Festivalul Naţional de Teatru Îi dedică În această seară un eveniment special, În care publicul prezent la Teatrul „Nottara” se va putea bucura de:

– spectacolul Trilogia Aureliu Manea – produs de Teatrul Naţional Cluj-Napoca, În regia lui Gábor Tompa, după singurele piese scrise de regizorul Aureliu Manea. Faţă În faţă cu personaje care fascinează prin stranietatea prezenţei şi, paradoxal, prin concreteţea trăirilor lor, spectatorul empatizează aproape visceral cu locuitorii acestei lumi, construite de ochiul vizionar al unui pasionat om de teatru, pentru care „spectacolele de teatru sunt sărbători ale vieţii fără bariere”;

– un film realizat de sora regizorului, doamna Viorica Samson, care Îl va aduce mai aproape de sufletul şi mintea celor care l-au iubit şi preţuit;

– volumul „El, vizionarul: Aureliu Manea“ editat de Fundaţia Camil Petrescu, care include cele două cărţi pe care regizorul le-a scris, „Energiile spectacolului“ şi „Spectacole imaginare“ (apărute la Editura Dacia În 1983 şi 1986), interviurile pe care le-a dat, intenţiile de spectacol, o teatrografie cu fragmente de cronici şi textele unor colaboratori sau receptori avizaţi ai creaţiei sale.

Evenimentele dedicate regizorului Aureliu Manea se vor succeda În această seară, Începând cu ora 19:00 la Sala George Constantin şi În foaierul Teatrului „Nottara”.

Marile expoziţii vernisate până acum În FNT sunt deschise publicului şi astăzi. Le reamintim:

Doina Levintza: Costumul de teatru / De la schiţă la miracol” / la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Sala Mică, foaier;

Actorul Ion Manu / Hazul bonom şi ironia subtilă” / la Centrul Cultural „Ion Manu” Otopeni

constantin

Magistre fără seamăn, slavă! / În memoriam George Constantin” / la Grand Cinema& More din Băneasa Shopping City, Sala EPIKA, foaier 

De asemenea, se află În plină desfăşurare atelierul „Jurnalismul teatral / Lecţia de anatomia spectacolului”, susţinut de criticul de teatru şi profesorul Marian Popescu (10.00 / 13.00 Club Control /Alt Shift)

Teatrul Naţional de Televiziune, În parteneriat cu FNT, vă propune În această noapte, pe canalul TVR 2 În cadrul emisiunii „Teatru TV”, de la ora 01:30, o altă Întâlnire memorabilă cu teatrul lui A.P.Cehov: „Livada de vişini” / În adaptarea TV şi regia regretatului Cornel Todea. O producţie TVR 1975.

Iată şi lista spectacolelor de teatru programate În această seară În FNT (În ordinea orei de Începere): 

 

17.00 Teatrul UNTEATRU

„Cinci ore cu Mario” de Miguel Delibes

Regia:Mariana Cămărăşan

Produs de Teatrul UNTEATRU Bucureşti

Durata: 1h 20 min fără pauză

 

17.00 Teatrul Ţăndărică

„Candid” după Voltaire

Scenariu, regia artistică păpuşi şi animaţie digitală:Cristian Pepino

Produs deTeatrul Ţăndărică Bucureşti

Secţiunea MAEŞTRI

Durata: 1h fără pauză

 

17.00 şi 20.30 Teatrul Odeon, Sala Studio

„Tipografic Majuscul”

Un spectacol deGianina Cărbunariu

Coproducţie dramAcum şi Festivalul Internaţional de Teatru de la Nitra, Slovacia, În parteneriat cu Teatrul Odeon

Durata: 1h 25 min fără pauză

 

19.00 Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Sala Atelier

„Familia Tót” de Örkeny István

Regia:Bocsárdi Laszló

Produs de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova

Durata:3h 15 min cu pauză

 

19.00 Teatrul „Nottara“ Bucureşti, Sala George Constantin

„Trilogia Aureliu Manea”, după texte deAureliu Manea

Regia:Gábor Tompa

Produs de Teatrul Naţional Cluj-Napoca

Durata:1h 30 min fără pauză

20.30 Teatrul „Nottara“ Bucureşti, Sala George Constantin

In memoriam Aureliu Manea

 

19.00 Teatrul Odeon, Sala Majestic

„Gaiţele”, deAlexandru Kiriţescu

Regia:Alexandru Dabija

Produs deTeatrul Odeon Bucureşti

Secţiunea MAEŞTRI

Durata: 2h 30 min cu pauză

 

19.00 Teatrul de pe Lipscani

„Lecţia” deEugène Ionesco

Regia:Horaţiu Mălăele

Produs de Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti

Secţiunea MAEŞTRI

Durata: 1h 10 min fără pauză

 

20.30 Teatrul Naţional „I.L.Caragiale”din Bucureşti, Sala Studio

„Donka / O scrisoare către Cehov”

Textul şi regia: Daniele Finzi Pasca

Produs de Compania Finzi Pasca, Elveţia şi Festivalul Internaţionalnde Teatru Cehov

Coproducător: Théâtre Vidy, Lausanne

Durata: 1h 30 min fără pauză

 

20.30 Teatrul Metropolis

„Vocea umană” de Jean Cocteau

Regia:Sanda Manu

Produs de:Teatrul Metropolis Bucureşti

Durata: 1h fără pauză

21.00 Teatrul Bulandra, Sala Toma Caragiu

„Oidip”

Scenariu original şi regia:Silviu Purcărete

Produs deTeatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu

Durata: 1h 30 min fără pauză

COMUNICAT DE PRESĂ

UNITER