class="">Aura Corbeanu: „FNT este un efort care merită făcut“

Aura Corbeanu: „FNT este un efort care merită făcut“

Pe 5 noiembrie, în joia de după încheierea celei de-a 25-a ediții a Festivalului Național de Teatru, la Club A a avut loc ”Cafeneaua critică”. Un eveniment moderat de Ion Bogdan Lefter, la care, ca și anul trecut, au participat membri ai echipei UNITER, instituţia care a organizat FNT 2015.

12 noiembrie 2015,  Comunicate de Presă

Pe 5 noiembrie, În joia de după Încheierea celei de-a 25-a ediții a Festivalului Național de Teatru, la Club A a avut loc ”Cafeneaua critică”. Un eveniment moderat de Ion Bogdan Lefter, la care, ca și anul trecut, au participat membri ai echipei UNITER, instituţia care a organizat FNT 2015: Aura Corbeanu, directorul executiv al UNITER, Doina Lupu (relații internaționale), Maria Sârbu (redactor Jurnal FNT şi www.fnt.ro) și purtătorul de cuvânt al FNT, Pompilius Onofrei.

un articol de Cristina Enescu

Festivalul s-a bucurat și anul acesta de live streaming-uri prin adevarul.ro precum și de trei spectacole transmise În direct prin ICR la Londra, Viena și Chișinău. „Am considerat că e momentul să realizăm deschiderea teatrului românesc spre exterior prin aceste transmisii. Au fost străini care, după ce au venit doar pentru scurt timp la București, s-au dus apoi la Londra pentru a vedea spectacolele transmise din cadrul FNT“, a declarat Aura Corbeanu.

Aceasta a mai spus că festivalul şi-a propus să fie cu adevărat o platformă de evenimente, Întâlniri și discuții remarcabile. ”Ne-am dorit o ediție complexă, care s-a dovedit a fi omagială prin ceea ce am adus și s-a văzut in București. Pentru anumite evenimente, de exemplu pentru un spectacol invitat din străinătate sau pentru o expoziție, ai nevoie de resurse. Şi ar fi interesant să discutăm cu cei interesați, despre starea festivalului. Am avut un public care ne-a susţinut şi parteneri cu care ne-am asociat, În noi spaţii“.

În FNT au putut fi văzute 11 expoziții dedicate unor personalităţi sau pe teme actuale. „E important pentru noi că rudele sau copiii personalităților cărora le-am dedicat aceste expoziții au fost alături de noi şi au Împărtășit emoționați gândurile lor. E necesar să ne aducem permanent contribuția la memoria culturală, inclusiv prin aducerea aminte a celor care au reprezentat o parte importantă din cultura românească.”

FNT a Însemnat şi lansări de carte, conferințe pe diverse teme, precum cea organizată În parteneriat cu institutul Polonez (parteneriat care se dorește a fi continuat), sau conferința lui Ion Caramitru, care a dus publicul spre zona poeziei, arătându-i căutările interioare ale unui actor-recitator. Toți directorii de teatre au oferit un sprijin real pentru organizarea expozițiilor. ”Îmi exprim plăcuta surprindere că există oameni În jurul nostru care chiar Înțeleg ce Înseamnă un festival, un eveniment teatral de asemenea anvergură și sunt gazde foarte frumoase pentru cei care vin din țară.”

Aura Corbeanu a menționat de asemenea parteneriatul cu TAROM prin care pe toate cursele TAROM interne și internaționale publicul a putut fi informat despre conceptul festivalului și despre evenimentele și spectacolele selecționate. De asemenea, datorită parteneriatului cu TVR, invitați ai festivalului au vorbit În fiecare seară publicului despre evenimentele organizate.

Aura Corbeanu, Marina Constantinescu (directorul artistic al FNT) şi Ion Caramitru, preşedintele UNITER, la conferinţa de presă de dinaintea festivalului

Ultimele două zile ale festivalului au coincis anul acesta, din păcate, cu tragedia petrecută În București pe 30 octombrie, la clubul Colectiv (motiv pentru care au și fost anulate unele din spectacolele și evenimentele programate). ”A fost emoționant să vezi cum În toate sălile de teatru, În sâmbăta și duminica de după tragedie, oamenii au păstrat un moment de reculegere În memoria celor dispăruţi“.

A fost menționată şi organizarea, pentru a doua oară În cadrul FNT, a Licitației Artmark ”Artiștii pentru artiști”, În care au fost vândute obiecte donate În beneficiul artiștilor cu grave probleme de sănătate. 5.000 de euro s-au strâns la această licitaţie.

Un rol esențial În tot acest demers l/a avut și site-ul FNT, cu o echipă care a lucrat cu mult timp Înaintea festivalului şi care a realizat și cele trei numere ale Jurnalului Festivalului. Site-ul a oferit numeroase informații la zi și a ajutat la susținerea și promovarea brandului FNT, inclusiv prin prezentarea interviurilor care au avut loc zilnic În Pasajul FNT de la Metrou Universitate. Acest pasaj a fost amenajat ”ca o trecere prin sufletul festivalului”, a adăugat Aura Corbeanu, amintind și de expoziția de aici care a inclus afișe ale unor spectacole din toți cei 25 de ani ai FNT.

După munca uriașă, de zi și noapte, pe care a presupus-o organizarea acestei ediții jubiliare, activitatea organizatorilor va continua și după Încheierea festivalului, inclusiv cu pregătirile și discuțiile pentru următoarea ediție.

Click pe acest link pentru a vedea GALERII FOTO de la evenimentele din festival!

„Este un efort care merită făcut. Sălile sunt pline, lumea Își dorește să vină la teatru, iar oamenii de teatru știu să aducă reverență la ceea ce este bun În jur”. Invitații au subliniat dorința organizatorilor ca FNT să fie și să rămână o antologie a unei Întregi stagiuni, un eveniment cu deschidere internațională dar care are ca scop principal promovarea teatrului românesc și a personalităților sale În România și În lume. ” Ne dorim ca festivalul să fie perceput ca o platformă de Întâlnire creativă, un loc În care putem discuta, În care putem construi Împreună și În care putem să le mulțumim celor din jur.”