class="">FNT 2014 – la mijloc de poveste

FNT 2014 – la mijloc de poveste

28 octombrie, ziua care marchează mijlocul Festivalului Naţional de Teatru, numără 16 evenimente menite să îmbogăţească agenda iubitorului de teatru din capitală – de la vernisaje, expoziţii şi lansări de carte, la conferinţe şi ateliere de lucru, dar mai ales spectacole puternice, invitate în FNT din Târgu-Mureş, Craiova, Cluj şi Bucureşti.

28 octombrie 2014,  Articole

28 octombrie, ziua care marchează mijlocul Festivalului Naţional de Teatru, numără 16 evenimente menite să Îmbogăţească agenda iubitorului de teatru din capitală / de la vernisaje, expoziţii şi lansări de carte, la conferinţe şi ateliere de lucru, dar mai ales spectacole puternice, invitate În FNT din Târgu-Mureş, Craiova, Cluj şi Bucureşti.

În foaierul Sălii Mici a TNB publicul are În continuare acces la rafinata expoziţie a Doinei Levintza, intitulată „Costumul de teatru / de la schiţă la miracol”. Zece regizori cu care a lucrat În decursul timpului marea artistă, peste cincizeci de costume şi numeroase fotografii şi schiţe de decor fac obiectul expoziţiei/happening care Îi este dedicată şi care este dechisă spre vizitare Între orele 10:00-16:00 şi 18:00-22:00.

La Casa de Cultură „Ion Manu” din Otopeni, care a intrat În acest an În circuitul Festivalului Naţional de Teatru, cei interesaţi de istoria teatrului românesc au prilejul să intre În atmosfera primei jumătăţi a secolului trecut, foaierul acestui aşezământ cultural fiind, Începând de ieri, gazda unei rememorări a epocii şi creaţiei celui al cărui nume Îl poartă: Ion Manu (1881-1968) – personalitate complexă, actor de teatru şi film, scriitor, poet, epigramist, om de radio, un exemplu de ce Însemna un adevărat om de cultură la Începutul de secol XX, când trebuia să ai pe lângă talent şi har, un spirit vivace, ancorat În cotidianul social.

Click pe link pentru a vedea o GALERIE FOTO de la evenimentele şi spectacolele din FNT

Societar al Teatrului Naţional din Iaşi, Actor Emerit, angajat al Teatrului Naţional din Bucureşti, neobosit căutător al firii umane, el a reuşit să devină cunoscut şi iubit atât pe scenă, cât şi pe undele radio la emisiunea „Ora veselă”.

Vernisajul expoziţiei intitulată „Actorul Ion Manu / Hazul bonom şi ironia subtilă” a avut loc aseară, În prezenţa fiicei sale, distinsa profesoară şi regizoare Sanda Manu. Manifestarea s-a bucurat de prezenţa unui cald şi numeros public.

Un alt vernisaj de marcă În FNT va avea loc diseară, la sala Epika din Grand Cinema & More / Băneasa, În continuarea recitalului de poezie şi muzică românească „Vorbe, vorbe, vorbe…” susţinut de Ion Caramitru acompaniat de Adrian Naidin (violoncel), adică În jurul orelor 21:30. „Magistre fără seamăn, slavă! / În memoriam George Constantin” se intitulează expoziţia dedicată acestui colos al teatrului românesc, de la a cărui dispariţie de pe scândura scenei, pe care a slujit-o cu exemplară devoţiune, se Împlinesc 20 de ani.

George Banu şi „Cortina sau fisura lumii“

Seria de Conferinţe FNT intitulată „Polifonii. Teatrul şi celelalte arte” a continuat si astăzi, la Sala Mică a TNB. Susţinută de reputatul eseist şi universitar George Banu, conferinţa cu tema „Nopţile picturii, nopţile teatrului” s-a dorit a fi o adevărată euritmie a artelor, bucurându-se şi de participarea pianistei Ioana Lupaşcu şi a actorului Ion Caramitru.

Tot de numele profesorului George Banu, invitat special al Festivalului, se leagă şi lansarea de carte de la Librăria Humanitas Cişmigiu, unde, cu Începere de la ora 19.00 va fi prezentat volumul „Cortina sau fisura lumii” de George Banu (foto) (Editura Humanitas, Bucureşti, 2012).

George Banu

 Autorul demonstrează că ea, cortina, se extinde la scena lumii, că protagoniştii sociali, asemeni unor actori, apar dintotdeauna asociaţi cortinei ce le confirmă prestigiul şi subliniază rolul jucat de aceasta pe „scena lumii“. O invitaţie pentru cititorul interesat de a descoperi ceea ce se ascunde dincolo de „cortină“ şi, doar atunci, avizat, să se poată bucura de accesul la unitatea lumii.

„Această carte s-a născut dintr-o pasiune, şi asta fără a fi filozof şi fără a-i fi consacrat viaţa: cortina ca metaforă a fisurii lumii. Ea sparge unitatea şi lasă să se vadă tot atât pe cât camuflează. Ea Împarte fiinţele În actori şi spectatori, nu contează că sunt ipotetici, plasaţi În faţa unui tablou sau direct identificabili Într-o sală. Cortina protejează secretul şi Întreţine speranţa Într-o dezvăluire mereu posibilă…“ / George Banu.

Spectacolele de astăzi

Spectacolele de teatru programate astăzi În FNT sunt un “musai” pentru orice iubitor de teatru interesat de fenomenul teatrului nou românesc, ţinând cont de numele celor care semnează regia: Radu Afrim, Gianina Cărbunariu, Victor Ioan Frunză, Bobi Pricop, Tudor Luncanu.
Ele sunt următoarele (În ordinea orei de Începere):

17.00 şi 20.30 Teatrul Odeon, Sala Majestic
„Castingul dracului”
Un spectacol de Radu Afrim
Produs de: Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Tompa Miklós”
Durata: 2h 10 min fără pauză

18.30 Teatrul Odeon, Sala Studio
„Tipografic Majuscul”
Un spectacol de Gianina Cărbunariu
Coproducţie: dramAcum şi Festivalul Internaţional de Teatru de la Nitra, Slovacia,
În parteneriat cu Teatrul Odeon
Durata: 1h 25 min fără pauză

18.30 şi 21.00 Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti Sala Atelier
„Profu’ de religie”
de Mihaela Michailov
Regia: Bobi Pricop
Produs de: Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova
Durata: 1h 15 min fără pauză

20.00 Grand Cinema&More din Băneasa Shopping City – Sala EPIKA
„Vorbe, vorbe, vorbe…”
Recital Ion Caramitru şi Adrian Naidin (violoncel)
Spectacol de poezie şi muzică românească
Secţiunea MAEŞTRI
Durata: 1h 10 min fără pauză

20.30 Teatrul Metropolis
„Tartuffe sau Impostorul”
de Molière
Direcţia de scenă: Victor Ioan Frunză
Produs de Teatrul Metropolis Bucureşti
Durata: 1h 20 min fără pauză

20.30 Teatrul „Nottara“ Bucureşti, Sala George Constantin
„Amalia respiră adânc”
de Alina Nelega
Regia: Tudor Lucanu
Produs de: Teatrul Naţional Cluj-Napoca
Durata: 1h 15 min fără pauză

Fotografii: Maria Ştefănescu, Lucian Muntean

COMUNICAT DE PRESĂ

UNITER