class="">…să-l iei cu tine pe George Constantin, oriunde ai merge!

…să-l iei cu tine pe George Constantin, oriunde ai merge!

VERNISAJ „Magistre fără seamăn, slavă!” – această replică dată de Ariel lui Prospero, personaje interpretate de Florian Pittiş respectiv George Constantin, la finalul spectacolului “Furtuna” de Shakespeare, regizat de Liviu Ciulei la Teatrul Bulandra, a impresionat-o profund pe Marina Constantinescu, directorul artistic al Festivalului Naţional de Teatru, dând astfel titlul expoziţiei dedicate memoriei uriaşului actor George Constantin.

29 octombrie 2014,  Comunicate de Presă

VERNISAJ “Magistre fără seamăn, slavă!” / această replică dată de Ariel lui Prospero, personaje interpretate de Florian Pittiş respectiv George Constantin, la finalul spectacolului “Furtuna” de Shakespeare, regizat de Liviu Ciulei la Teatrul Bulandra, a impresionat-o profund pe Marina Constantinescu, directorul artistic al Festivalului Naţional de Teatru, dând astfel titlul expoziţiei dedicate memoriei uriaşului actor George Constantin.

un articol de Maria Sârbu

Vernisajul a avut loc marţi seara În foaierul Grand Cinema&More din Băneasa Shopping City, un spaţiu mare şi atipic unui astfel de eveniment, după cum remarca Irina Tapalagă, curatorul expoziţiei, spaţiu care şi-a schimbat Însă faţa prin cele aproape 50 de portrete În alb şi negru ce Îl reprezintă pe marele actor În roluri memorabile realizate de-a lungul anilor.

Deschiderea a avut loc după un „spectacol / confesiune” pentru Nichita Stănescu – „Vorbe, vorbe, vorbe…”, recital de Ion Caramitru acompaniat la violoncel de Adrian Naidin, În una din sălile de aici.

Marina Constantinescu, referindu-se la expoziţia „Magistre fără seamăn, slavă! / In memoriam George Constantin”, remarca: „Nu-i o Întâmplare că suntem azi aici (…). Au trecut 20 de ani de când George Constantin nu mai este şi ne aducem cu toţii omagiul şi plecăciunea faţă de unul dintre cei mai mari actori ai teatrului românesc: un actor exemplar, o forţă uriaşă, explozivă, care a jucat poate la cei mai importanţi regizori; un actor fidel Teatrului Nottara, fidel spectatorilor.

Iar expoziţia pe care v-o propunem numără aproape 50 de fotografii portret, În alb şi negru, care să ne poarte În lumea lui George Constantin, a expresivităţii lui gigantice, aducându-ne aminte de câteva dintre rolurile lui mari”.

Marina Constantinescu a subliniat şi faptul că această expoziţie este o reverenţă “În faţa unei personalităţi de care ne este dor, care ne lipseşte enorm”. I-a făcut În cuvinte şi un portret, aşa cum poate să Îl facă un critic de teatru ce i-a cunoscut opera.

Sanda Manu: „George Constantin, actorul profund, actorul vulcanic“

A fost invitată să vorbească la vernisaj, despre George Constantin, regizoarea Sanda Manu, cea care a iubit acest actor. “Am fost colegă de facultate cu George Constantin, ne-am născut În acelaşi an, am debutat În acelaşi an cu aceeaşi piesă – “Pygmalion”.

Juca un rol care aparent nu i s-ar fi potrivit. Dar a fost norocul meu, a fost norocul lui, căci el a apărut ca o stea. A apărut şi a rămas actorul strălucitor, actorul puternic, actorul profund, vulcanic şi Îngrozitor de timid”, a spus Sanda Manu, care a adăugat că timiditatea se moşteneşte, făcând referire la fiul lui George Constantin, actorul Mihai Constantin, prezent, Împreună cu cei doi copii ai săi, la vernisaj, dar care a preferat să stea undeva În spatele publicului, trăindu-şi emoţiile.

Reputata regizoare a afirmat că l-a avut student pe Mihai Constantin, că ştia de dinainte că el Îl moşteneşte pe George Constantin, “Îl moşteneşte şi interior, şi exterior, Îl moşteneşte prin talent”, căci timiditatea a stat la baza talentului marelui actor.

george constantin

Sanda Manu nu s-a ferit să spună că George Constantin a fost cel mai mare actor cunoscut de ea. Spunea că avem actori talentaţi, dar unul atât de profund, „În special adânc”, nu ştie.

Regizoarea a vorbit şi despre o Întâlnire a studenţilor săi cu George Constantin şi, atunci când l-a rugat să le spună ceva, actorul a zis: “Nu m-am urcat niciodată pe scenă, la o repetiţie sau la un spectacol, fără ca lucrul acesta să mă coste”.

Sanda Manu remarca faptul că pe scenă, pentru el, nu mai exista nimic altceva / doar rolul. După aceşti 20 de ani de când George Constantin nu mai este, Sanda Manu Îşi aminteşte de “emoţiile lui cutremurătoare”.

„Cu cât devenea actorul cel mai important, cu cât admiraţia tuturor creştea faţă de el, cu atât el era mai emoţionat Înainte să intre În scenă. Şi emoţiile lui erau sfâşietoare… Un actor care şi-a dat viaţa pentru meseria asta, iar nouă ne-a dat foarte multă bucurie şi am Învăţat de la el nu numai teatru, am Învăţat viaţa”, a mai spus Sanda Manu, care a dorit să amintească “o scenă incredibilă” din spectacolul “Crimă şi pedeapsă” În care jucau Ştefan Iordache şi George Constantin.

Click pe acest link pentru a vedea o GALERIE FOTO de la eveniment

Scenă ce a demonstrat că Între ei a existat o colaborare pe care ea nu a mai Întâlnit-o la doi actori: se temeau unul de altul, se iubeau, se admirau.

Ion Caramitru a jucat În câteva filme cu George Constantin, dar numai Într-un singur spectacol / “Furtuna” de la “Bulandra”. Şi-a amintit cum alerga, student fiind, să vadă spectacolele cu George Constantin.

A avut o apropiere de el „sufleteşte, până la un moment, după care ceva s-a Întâmplat şi, din fericire, lucrurile s-au reparat, Într-un târziu”. Caramitru s-a referit la partea profesională: „A fost un actor de o profunzime şi de o seriozitate profesională extraordinară. El Îţi oferea un confort profesional, te obliga practic să fii bun. Trebuia să-i ţii piept. Partenerii lui În teatru şi În film au fost Întotdeauna stimulaţi de prezenţa lui, de forţa lui actoricească”.

Expoziţia a fost gândită, structurată şi realizată de Irina Tapalagă. Aşa cum menţiona Marina Constantinescu, „este o expoziţie occidentală şi văzându-l aici, aşa, pe George Constantin Îţi vine să-l iei cu tine oriunde ai merge”.

vernisaj

După vernisaj, au fost proiectate fragmente din filmul apărut pe DVD-ul “Mari actori români” – George Constantin. Este un produs al Fundaţiei “George Constantin”, distribuit de E-Media. Sunt fragmente din spectacole şi filme cu George Constantin, dar şi interviuri realizate cu actori şi regizori, despre George Constantin.