class="">Ana Ciontea: „Ar fi bine să profităm de selecția din FNT și să ne umplem sufletul de teatru”

Ana Ciontea: „Ar fi bine să profităm de selecția din FNT și să ne umplem sufletul de teatru”

Actrița Ana Ciontea recomandă spectacolul „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții”, în care o vom vedea și în cadrul Festivalului Național de Teatru.

7 octombrie 2015,  Articole

Actrița Ana Ciontea recomandă spectacolul „O Întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții”, În care o vom vedea și În cadrul Festivalului Național de Teatru.

„Despre spectacolul O Întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții, pot să vă spun că dacă spectatorii ar veni și-ar mai Înmuia inima, În primul rand; În al doilea, cred că ar câștiga un strop de solidaritate și de toleranță, și În vremurile astea tare ar fi necesar”, spune actrița.

INFO:

O Întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii

după un roman de Mark Haddon

Traducerea: Andrei Marinescu

Adaptarea: Simon Stephens

Distribuția:

Ciprian Nicula

Emilian Oprea

Carmen Ungureanu

Ana Ciontea

Rodica Ionescu

Regia: Bobi Pricop

Decor: Adrian Damian

Costume: Liliana Cenean

Video: Dan Adrian Ionescu, Mizdan

Muzica originală: Alexei Țurcan

Light Design: Andrei Florea

Durata: 1h 30 min (fără pauză)

Teatrul Naţional „I.L.Caragiale”, Bucureşti

Christopher nu visează. El calculează, analizează, cântăreşte, măsoară, observă şi percepe viaţa prin filtrele nepoetizate ale logicii. Este un adolescent special, de 15 ani, cu sindrom Asperger, care se defineşte drept un „matematician cu oareşce dificultăţi comportamentale”. Un Sherlock Holmes copil, care ştie sigur că uciderea câinelui Wellington cu o furcă este misterul pe care doar micile lui celule cenuşii Îl pot dezlega.

Aşa Începe aventura băiatului care nu poate minţi, printre artificiile de comunicare folosite de adulţii din jurul său, printre prejudecăţi şi minciuni-metaforă. Pe parcursul ei descoperă nu doar ce s-a Întâmplat cu Wellington, ci şi prin ce Întâmplări ciudate au trecut la miezul vieţii părinţii săi, vecinii, precum şi alte victime ale rănilor trecutului.

Spectacolul lui Bobi Pricop, glisând cu sensibilitate lucidă Între comedie şi dramă, are o altă viteză decât cea cotidiană: este viteza năucitoare a unei minţi captive Într-o realitate care s-a Împotmolit În propriile ei limite.

O Întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii este un show performativ, În care lumea-decor construită de Adrian Damian, din oglinzi, distanţe şi percepţii, se compune şi se descompune pentru a ne aduce faţă În faţă cu noi şi certitudinile noastre fragile.

Montarea multimedia, cu videoproiecţii ce redefinesc spaţialitatea şi muzica lumii În mişcare, este o călătorie senzorială provocatoare pe muchia normalităţii, Între jocurile de cuvinte şi nevoia de limpezime. Iar emoţia e principalul efect special.

Foto: Florin Ghioca