class="">Celebrul Lev Dodin – în FNT, la Bucureşti

Celebrul Lev Dodin – în FNT, la Bucureşti

„«Livada de vişini» este piesa cea mai tragică a lui Cehov, care s-a impus în timp, însă, ca una dintre cele mai mari comedii, (…) comedia istoriei, în care personaje suntem noi. Şi în care viaţa devine parte a istoriei” – sunt cuvintele regizorului rus Lev Dodin, invitat special al celei de-a 26-a ediţii a Festivalului National de Teatru.

28 octombrie 2016,  Comunicate de Presa

„«Livada de vişini» este piesa cea mai tragică a lui Cehov, care s-a impus În timp, Însă, ca una dintre cele mai mari comedii, (…) comedia istoriei, În care personaje suntem noi. Şi În care viaţa devine parte a istoriei” / sunt cuvintele regizorului rus Lev Dodin, invitat special al celei de-a 26-a ediţii a Festivalului National de Teatru.

Celebrul regizor se află de ieri În Bucureşti, alături de scenograful Aleksander Borovsky şi Împreună cu trupa de actori şi tehnicieni ai Maly Drama Teatrdin Sankt Petersburg.

Spectacolul Livada de vişini”, producţie a Teatrului Maly Drama / Théâtre de l'Europe, va Încheia ediţia 2016 a Festivalului Naţional de Teatru.

Vă anunţăm pe această cale că la finalul reprezentaţiei din data de 30 octombrie, Începând cu orele 22:00 (aproximativ), va avea loc, În foaierul „Tapiserii” al Sălii Mari a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, o Întâlnire deschisă publicului cu regizorul spectacolului, Lev Dodin.

Suntem extrem de bucuroşi că putem oferi spectatorilor „Livezii...” privilegiul acestei discuţii la cald, Încărcate de emoţia spectacolului.

Participarea la Întâlnire este liberă, deschisă spectatorilor ambelor reprezentaţii (29 şi 30 octombrie, de la orele 19.00, TNB, Sala Mare).

DESPRE LEV DODIN

Lev Dodin s-a născut În 1944, În Siberia. Tatăl, geolog, şi mama, medic, fuseseseră evacuaţi din Leningradul aflat sub asediu. Viaţa grea din Siberia a continuat şi după Întoarcerea familiei În oraşul devastat de război, În care Dodin a descoperit teatrul: "Teatrul a devenit un refugiu În care eram liber… În mintea mea, plăcerea de a fi Împreună cu ceilalţi s-a asociat pentru totdeauna cu teatrul", scrie el În cartea sa autobiografică Journey Without End.

După absolvirea Institutului deTeatru de la Leningrad, Dodin a montat, timp de aproape 20 de ani, spectacole În diverse teatre sau la invitaţia marilor festivaluri din Rusia şi străinătate, printre care Teatrul Gorki, MHAT, Scala Milano, Festivalul de muzică de la Florenţa, Festivalul de la Salzburg, spectacole care puneau amprenta sensibilităţii ruseşti asupra textelor, iar În cele din urmă i s- a oferit direcţia artistica a Teatrului Maly din Sankt Petersburg. În cei 20 de ani de directorat, Lev Dodin a transformat acest teatru mic Într-un centru de forţă al scenei mondiale. Spectacolele companiei pornesc adesea În turnee şi Îşi uluiesc spectatorii, prin larga lor respiraţie.

Teatrul Maly are un vast repertoriu curent care, mai degrabă decât o colecţie de spectacole este un vast continuum, o uriaşă tapiserie, reţesută mereu, iar Lev Dodin este extrem de dedicat trupei sale, o familie de actori uniţi În jurul regizorului lor vreme de decenii, uneori chiar pe viaţă.

Vă aşteptăm În Festival!

Foto: V. Vasiliev