class="">Miriam Răducanu – creatoarea unei întregi istorii a dansului în România

Miriam Răducanu – creatoarea unei întregi istorii a dansului în România

Arta coregrafică din România s-a impus, de-a lungul timpului ca un domeniu în care regândirile au avut un rol fundamental, fiind elaborate de personalităţi care au găsit mereu noi modalităţi de expresie.

26 octombrie 2016,  Articole

Cea de-a XXVI-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru Îi este dedicată artistei Miriam Răducanu.

Arta coregrafică din România s-a impus, de-a lungul timpului, ca un domeniu În care regândirile au avut un rol fundamental, fiind elaborate de personalităţi care au găsit mereu noi modalităţi de expresie.

articol de Gina Şerbănescu, critic de artele spectacolului

O astfel de personalitate este coregrafa şi dansatoarea Miriam Răducanu (n.1924), care a revoluţionat dansul În România prin modul În care a adus laolaltă arte precum poezia sau muzica, reunite, În sinteză, prin forţa şi mesajul unei gestualităţi unice. Pe lângă aportul său creator În domeniul coregrafiei, Miriam Răducanu a avut un rol esenţial la nivelul descoperirii şi formării unor personalităţi artistice precum Gheorghe Iancu sau Gigi Căciuleanu.

Împreună cu Gigi Căciuleanu, iniţiază, la finele anilor '60, renumitele Nocturne de la Teatrul Ţăndărică, manifestări artistice În care dansul, poezia şi teatrul se Întâlneau Într-o sinteză perfectă, În care se anula graniţa dintre genuri. Nocturnele reprezintă o piatră de hotar pentru ceea ce avea să devină dansul În spaţiul nostru cultural, prin modul În care coregrafia nu se mai defineşte doar ca o artă a mişcării, a gestului sau corpului, ci ca un rezervor de creaţie, În care sunt adunate laolaltă, În mod interdisciplinar, mesaje multiple din arte care nu pot exista izolat.

Este esenţial, de asemenea, rolul pe care Miriam Răducanu l-a avut În planul redescoperiri corporalităţii actorului pe scenă, un exemplu notabil În acest sens fiind spectacolul “O lume pe scenă” de la Teatrul Bulandra, unde mari actori ai scenei româneşti (ajunge să precizăm doar numele Ginei Patrichi sau al Marianei Mihuţ) erau integraţi unei forme de spectacol În care gestul primea semnificaţii necunoscute până atunci În teatrul autohton.

Creatoarea unei poetici a dansului, descoperitoarea unei forme de prezenţă care eliberează corpul de constrângeri stilistice, estetice sau tehnice, Miriam Răducanu se Înscrie În sfera artiştilor care depăşesc cu mult graniţele unui anumit domeniu de creaţie.

Foto: Cristian Munteanu - Irina Tapalagă, Gigi Căciuleanu, Miriam Răducanu şi Marina Constantinescu, la deschiderea Festivalului Naţional de Teatru 2016