class="">Regizorul Thomas Ostermeier, invitatul Marinei Constantinescu la „Nocturne“

Regizorul Thomas Ostermeier, invitatul Marinei Constantinescu la „Nocturne“

În anul 2007, Marina Constantinescu, directorul Festivalului Naţional de Teatru, îl invita pentru prima dată în România pe unul dintre tinerii regizori mari şi rebeli ai Europei: Thomas Ostermeier.

13 iunie 2016,  Articole

În anul 2007, Marina Constantinescu, directorul Festivalului Naţional de Teatru, Îl invita pentru prima dată În România pe unul dintre tinerii regizori mari şi rebeli ai Europei: Thomas Ostermeier.

După succesul absolut avut ca director artistic asociat al Festivalului de la Avignon În vara lui 2007, dar şi ca regizor a două montări excepţionale, “Nora” şi “Concert la cerere”, Thomas Ostermeier şi trupa lui remarcabilă de la Teatrul Schaubuhne din Berlin, al cărui director este, a sosit În forţă la Bucureşti, În cadrul Festivalului Naţional de Teatru. O premieră extraordinară În România.

În anul 2010, Thomas Ostermeier revine În ţara noastră, la invitaţia lui Emil Boroghină, cu un “Hamlet” memorabil În Festivalul “Shakespeare”.

Cu această ocazie a fost realizată o ediţie “Nocturne” cu totul specială, În care două personalităţi care aparţin aceleiaşi generaţii, Marina Constantinescu şi Thomas Ostermeier, “predau” o necesară lecţie de istorie trăită pe viu, despre căderea cortinei de fier, promisiunea unui nou Început la care amândoi au visat.

13427841_1014010152024855_2709195797578460665_n

Este de notorietate fapul că tânărul Ostermeier a fost foarte activ În mişcarea antifascistă. Spune că, fără căderea zidului Berlinului, nu ar fi putut să-şi construiască drumul său de artist. Succesul a venit repede, poate “prea repede”, după cum, cu maturitatea de azi, recunoaşte. Poate ar fi experimentat mai mult…

Rebelul Ostermeier a traversat perioade care, Într-un fel sau În altul, i-au marcat traiectoria şi influenţat viziunea. În primii ani de studiu, l-au fascinat reformatorii teatrului secolului XX. Apoi, a traversat momente În care simţea că nu se creează o legătură Între ceea ce se Întâmplă În teatru şi viaţa sa. Într-o vreme În care pare demodat să te preocupe limba, Thomas Ostermeier este cel care i-a oferit cuvântului lui Shakespeare o reinterpretare directă, modernă şi actuală, impunând un ritm care ţine de aceste timpuri.

În noaptea de luni, 13 iunie, pe TVR 1, de la 00.15, şi marţi, 14 iunie, de la 17.00, În cinstea vizitei pe care regizorul german o face din nou ţării noastre, este reprogramată această ediţie de arhivă.