class="">West Side Story – Manifestul unei generaţii, la Opera Naţională din Cluj-Napoca

West Side Story – Manifestul unei generaţii, la Opera Naţională din Cluj-Napoca

West Side Story – Manifestul unei generaţii,producţie a Festivalului Naţional de Teatru 2014 şi UNITER, proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii, având ca sponsor principal BRD – Groupe Société Générale şi coproducător Teatrul Odeon, este invitat la un eveniment de tradiţie al Operei Naţionale din Cluj-Napoca, Balul Operei.

3 martie 2016,  Articole

West Side Story / Manifestul unei generaţii, producţie a Festivalului Naţional de Teatru 2014 şi UNITER, proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii, având ca sponsor principal BRD / Groupe Société Générale şi coproducător Teatrul Odeon, este invitat la un eveniment de tradiţie al Operei Naţionale din Cluj-Napoca, Balul Operei.

Sâmbătă, 5 martie, la ora 18.30, În cadrul celei de-a XXI-a ediţii a evenimentului ce are ca temă Musical on Broadway, momente din spectacolul West Side Story / Manifestul unei generaţii vor fi interpretate de actorii Lucian Ionescu, Aylin CadÎr, Anca Florescu, Alexandra Duşa, Alina Petrică, Ana Bianca Popescu, Ioana Repciuc, Daniela Tocari, acompaniaţi de Orchestra Operei din Cluj dirijată de Gabriel Bebeşelea. Regia şi coregrafia: Răzvan Mazilu.

„Este o mare bucurie şi onoare să fim invitaţi la Balul Operei, să Împărţim scena cu artiştii şi orchestra Operei Naţionale din Cluj. De altfel, domnul Florin Estefan, directorul acestei institutii, ne-a văzut spectacolul la Festivalul de la Sibiu. O astfel de invitaţie confirmă nivelul profesionist, performant al actorilor-solişti din West Side Story

Abia aşteptăm reÎntâlnirea cu dirijorul Gabriel Bebeşelea, unul dintre Îngerii binefăcători ai spectacolului. Am gândit Împreună un program care să cuprindă momentele cele mai cunoscute, momente-cheie (America, Scena balconului, duetul spectaculos dintre Anita şi Maria, I feel pretty, Somewhere) interpretate de Lucian Ionescu, Aylin CadÎr, Alexandra Duşa, Anca Florescu, Alina Petrică, Ana Bianca Popescu, Ioana Repciuc şi Daniela Tocari. Mă uitam la ei când repetau pentru Balul Operei, zilele trecute, şi mi-am dat seama că s-au mai maturizat, abordau altfel totul, dar important e că şi-au păstrat candoarea intactă“, a declarat coregraful Răzvan Mazilu.

În 2014, Festivalul Naţional de Teatru a căutat actorul total, actorul gata oricând să se exprime prin cuvânt, sunet şi mişcare, şi să facă o performanţă rar Întâlnită pe scenele româneşti. West Side Story s-a născut din această dorinţă: de a găsi şi, mai ales, de a forma actorul total. A rezultat un spectacol excepţional despre care presa a scris cuvinte elogioase: „West Side Story” sau cum a reuşit o mână de tineri actori să Îngenuncheze o sală de teatru plină ochi (sursa: Evenimentul zilei); West Side Story - Manifestul unei generaţii, un spectacol ce mi-a redat speranţa că putem avea şi noi un musical de calitatea celor de pe Broadway (un spectator, pe Facebook).

Atunci, În 2014, Răzvan Mazilu şi Marina Constantinescu, selecţionerul Festivalului Naţional de Teatru, au avut o idee care a prins o formă unică şi prin care s-a reuşit situarea musicalului ca gen major Între formele extrem de variate ale fenomenului teatral contemporan. 

„Există o generaţie părăsită. Pentru asta am hotărât să luptăm ca nebunii să facem «West Side Story», manifestul unei generaţii, aşa cum l-a scris, de fapt, Bernstein. E o mega-producţie care a vrut să marcheze un lucru foarte important În România de astăzi: că există o generaţie de actori bine pregătită, solidară şi care vrea să demonstreze că ea contează“, declara Marina Constantinescu.

Spectacolul nu a reuşit Însă să găsească o instituţie culturală care să-l preia În repertoriu.

„Sigur că ne este tare dor de spectacol. De Întreaga experienţă LIVE, de emoţia puternică pe care ţi-o dă un musical atât de complex, care solicită performerul pe toate planurile. Asta vorbeam şi cu actorii. Faptul că West Side Story nu se poate juca nu e din cauza costurilor ridicate pe care le implică, ci din cauza unui sistem teatral-cultural total bolnav. În mod normal, ar fi fost nevoie de un producător cu experienţă În show-biz care să preia spectacolul şi să Îl vândă, cu ajutorul unui sistem de marketing bine pus la punct şi toata lumea, evident, să câştige. Şi de o sală de spectacol adecvată. La noi, În loc de entertainment de calitate, avem spectacole vulgare, pe bani mulţi, de un gust Îndoielnic şi care nu au nicio miză şi nici o argumentaţie solidă, a mai spus Răzvan Mazilu.

„Un astfel de spectacol este evaziune, este entertainment, dar e şi oglinda pusă În faţa lumii, În faţa problemelor sociale de azi şi dintotdeauna, este o expresie rafinată şi spectaculoasă de sincretism teatral croit pe sensibilitatea publicului de azi”.

Răzvan Mazilu

WEST SIDE STORY

MANIFESTUL UNEI GENERAŢII

de Răzvan Mazilu

Bazat pe o concepţie a lui Jerome Robbins

Libretul: Arthur Laurents; Muzica: Leonard Bernstein; Versuri: Stephen Sondheim

Regia şi coregrafia producţiei originale: Jerome Robbins

Produsă pe Broadway de Robert E.Griffith şi Harold S.Prince

În colaborare cu Roger L.Stevens

Traducerea şi adaptarea: Judith State şi Maxim Onofrei

 

Distribuţia:

Maria: Anca Florescu / Ana Bianca Popescu / Ioana Maria Repciuc

Tony: Lucian Ionescu / Emilian Mârnea (understudy)

Anita: Aylin Cadir / Alexandra Dușa / Alina Petrică / Sânziana Tarță

Riff: Petre Ancuța / Silviu Mircescu

Bernardo: Rareș Florin Stoica

Action: Idris Clate

Anybodys: Andrea Șovan

Chino: Gabriel Sandu

Rosalia: Daniela Tocari

A-Rab: Eugeniu Cozma

Baby John: George Albert Costea

Snowboy: Alexandru Ștefănescu

Velma: Simona Pop

Pepe: Nicholas Catianis

Doc: Constantin Cojocaru

Shrank: Ionel Mihăilescu

Krupke: Mircea Constantinescu

Glad Hand: Istvan Teglas

Îngerul: Elisa Andreea Mazilu

Dansează: Răzvan Mazilu şi Judith State

Un spectacol de: Răzvan Mazilu

Costumele: Doina Levintza

Cu participarea extraordinară a Orchestrei Naţionale de Tineret

Direcţia muzicală: Gabriel Bebeşelea

Pregătirea muzicală: Adrian George Popescu, Mădălina Ene, Liana Mareş

Asistent regie: Alina Petrică

Asistent coregrafie: Judith State

Concept și foto afiș: Carioca

Partener: Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”

Producţie Festivalul Național de Teatru şi UNITER

Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii

Co-producător : Teatrul Odeon

Cu sprijinul: Teatrului Naţional Bucureşti

Five`s

Foto: Dani Ioniţă

Foto: Dani Ioniţă