class="">Actrița Loredana Cosovanu și „Arlecchino și pierdutele iubiri”: „Ah, ce călătorie minunată!”

Actrița Loredana Cosovanu și „Arlecchino și pierdutele iubiri”: „Ah, ce călătorie minunată!”

Se joacă în FNT 2019 spectacolul „Arlecchino și pierdutele iubiri”, montat de italianul Enrico Bonavera la Teatrul Excelsior din București. În rolul protagonistei, Flaminia, o regăsim pe actrița Loredana Cosovanu, alături de care vă invităm, în rândurile care urmează, în culisele acestei comedii de neratat!

23 septembrie 2019,  Stiri

Pornind de la un workshop de Commedia dell’Arte pe care l-a ținut la București, chiar la Teatrul Excelsior, regizorul Enrico Bonavera a montat aici „Arlecchino și pierdutele iubiri”, un spectacol în centrul căruia se află doi tineri care se iubesc pe ascuns și care, pentru a-și păcăli familiile, care se opun legăturii lor, încearcă să-și însceneze moartea doar pentru a-și pregăti fuga. Pentru acest șiretlic periculos, par să aibă nevoie numai de o licoare aparte, însă lucrurile nu ies conform planului, ceea ce declanșează o serie de încurcături. Scris de Bonavera după o canava de Commedia dell’Arte, „Arlecchino și pierdutele iubiri” oferă spectatorului o oră și jumătate trăită la intensitate maximă, urmărind o poveste de dragoste ce amintește deopotrivă de Shakespeare și de clasicele comedii italiene. De altfel, Bonavera este, dincolo de acest spectacol, și actor, fiind discipol al legendarului Ferruccio Soleri, renumit pentru interpretarea personajului Arlecchino. Ce altă garanție a unei comedii de succes am putea cere?

Dar să intrăm în culisele spectacolului, pe care îl putem vedea în Festivalul Național de Teatru pe 23 octombrie, de la orele 17.00, în Sala „Ion Lucian” a Teatrului Excelsior! Și să începem prin a face cunoștință cu Flaminia, despre care ne vorbește chiar actrița care o interpretează – Loredana Cosovanu: „Flaminia este tânăra îndrăgostită, care împreună cu cel pe care îl iubește declanșează toată acțiunea poveștii, aduce toate ingredientele necesare unei explozii puternice, creând o multitudine de intrigi și neînțelegeri. Ce mă fascinează la acest personaj este că trăiește în lumea ei, care există într-o altă lume, cea a spectacolului”.

Hold the drama!

O întreb pe Loredana care a fost principala provocare pentru ea, de această dată. „Ca să spun care a fost provocarea pentru mine la acest spectacol, îl voi cita pe Enrico: Hold the drama. You’re not funny, you hold the drama!. Cei care mă cunosc știu că îmi place să fac comedie, îmi plac gagurile și nu aș zice niciodată nu la o cioacă bună, iar Arlecchino și pierdutele iubiri e o comedie, dar eu nu am voie să fac comedie. Mi-a fost destul de greu să mă abțin din a juca într-o cheie comică”, povestește actrița.

Loredana Cosovanu

Așadar, asta înseamnă să lucrezi cu Bonavera! Cum a arătat întâlnirea cu regizorul italian pentru ei, actorii, și ce le-a împărtășit din tainele deprinse de la legendarul Ferruccio Soleri, faimos în întreaga lume pentru interpretarea dată lui Arlecchino?„Întâlnirea cu Enrico a fost una minunată și o să îi mulțumesc universului de câte ori am ocazia pentru că mi-a aranjat o așa întâmplare revelatoare. Enrico Bonavera este un creator de comic monumental, cu o tehnică impecabilă, însă fără să își piardă candoarea (pe care o emană atât de delicios). Deschiderea sa către noi, blândețea și seninătatea sa m-au copleșit la un moment dat în repetiții. Mă simțeam ca un pui proaspăt ieșit din găoace, iar Enrico mă învăța să zbor. Ah, ce călătorie minunată!”, recunoaște Loredana.

Și continuă, referindu-se la Bonavera: „Bineînțeles că ne-a tot povestit despre legendarul Ferruccio Soleri și întâmplările sale cu acesta, pentru că este un artist foarte generos și cred că cea mai bună dovadă a experienței sale alături de Soleri este faptul că Enrico putea juca orice personaj din spectacolul nostru, impecabil”. Și iată de ce acesta este un spectacol de la care e normal să ai așteptări cât se poate de mari și e la fel de normal să nu dezamăgească. Căci pe cât de îndeaproape îl cunoaște Enrico Bonavera pe Soleri, tot pe atât de familiar îi este Arlecchino.

Teatru și povești de dragoste

Și totuși, să nu lăsăm deoparte nici celălalt ingredient de succes, acel ingredient care de când e teatrul pe lume atrage ca un magnet publicul, de la cel mai simplu, la cel mai elitist: povestea de dragoste. Ce are aparte povestea de dragoste despre care ne vorbește acest spectacol, de ce să o vedem? „Povestea de dragoste despre care ne vorbește spectacolul nostru nu e o poveste nouă, ba chiar are un subiect nemuritor, se aseamănă cu Romeo și Julieta, însă ceea ce ar trebui să atragă spectatorii este modul în care este spusă și personajele de aici. Se creează o lume bogată, uimitor de vie, adevărată, dar superficială în același timp, și fiecare personaj este o bombă cu ceas a cărei explozie este iminentă, dar plasată strategic, în așa fel încât să producă valuri de râs”, spune Loredana Cosovanu.

Însă cum crede actrița că-și va aminti peste ani despre lucrul la acest spectacol, ce îi va rămâne în minte? „Nu voi uita niciodată întâlnirea cu Enrico, blândul dinozaur al commediei, și atmosfera pe care o crea el la repetiții. Și nu voi uita niciodată tehnica de hold the drama.”

„Dintotdeauna mi-a plăcut să închid ochii și să visez lucid”

Actrița Loredana Cosovanu este născută la Botoșani, a studiat actoria la Iași, iar azi o regăsim, iată, printre actorii Teatrului Excelsior din București. Ce a determinat-o să aleagă actoria, cum a lăsat Iașiul pentru București și cum arată cotidianul ei la Excelsior, ce îi place aici? Ca pentru mulți actori, și în cazul ei atracția pentru actorie a început cu trupa de teatru din liceu. „M-am întâlnit cu actoria în liceu, când am intrat în trupa de teatru. Mi-a plăcut mult modul în care interacționează și acționează oamenii în interiorul grupului, însă dintotdeauna mi-a plăcut să închid ochii și să visez lucid, să creez diverse lumi imaginare, scenarii posibile și personaje fictive. Cred, cumva, că încă de când eram mică și mă urcam în vârful cireșului din curtea din spate a bunicii și stăteam acolo ore în șir, inventând povești eu cu mine (știu că sună ciudat, dar pentru mine e absolut normal să vorbesc singură) și interpretând personaje, încă de atunci alesesem actoria, fără să conștientizez că asta se va transforma într-o pasiune, ba chiar într-un job”, își amintește azi.

A urmat apoi studenția ieșeană… „La Iași a fost frumos pe durata facultății, când îi aveam pe colegii mei alături, însă după ce ne-am dat licența mulți au plecat, iar eu am mai stat un an sperând că voi avea șansa de a lucra mai mult alături de trupa teatrului de acolo. Asta nu s-a întâmplat, așa că a trebuit să îmi iau inima în dinți și să mă mut într-un oraș mult mai mare și mai populat decât cel cu care fusesem obișnuită, pentru că voiam să joc, simțeam nevoia să cresc, să mai învăț, să mai descopăr. Așa am ajuns la Excelsior. Aici suntem ca o familie, începând cu oamenii de la birouri până la cei de la tehnic.” Iar aici, la Teatrul Excelsior din strada Academiei 28, în Festivalul Național de Teatru din acest an, vă așteaptă cu „Arlecchino și pierdutele iubiri” și cu adevărata magie din comedia italiană pusă în scenă la București de tânăra echipă a acestui teatru, alături de italianul Enrico Bonavera.

Site-ul www.fnt.ro vă prezintă o serie de articole-invitații la spectacolele selectate în cadrul celei de-a 29-a ediții a Festivalului Național de Teatru (18-27 octombrie, București). Puteți vedea aici selecția oficială a spectacolelor din festival. Aflați aici mai multe detalii despre spectacolul „Arlecchino și pierdutele iubiri“, care se va juca în cadrul FNT 2019 pe 23 octombrie, de la ora 17.00, la Teatrul Excelsior, Sala „Ion Lucian”.

„Enrico Bonavera este un creator de comic monumental, cu o tehnică impecabilă, însă fără să își piardă candoarea (pe care o emană atât de delicios).”
Loredana Cosovanu, actriță

BILETELE PENTRU SPECTACOLUL „ARLECCHINO ȘI PIERDUTELE IUBIRI” SUNT DISPONIBILE AICI.

ARLECCHINO ȘI PIERDUTELE IUBIRI
de Enrico Bonavera

Distribuția:

Flaminia: Loredana Cosovanu

Isabela: Oana Predescu

Orazio: Radu Micu

Flavio: Mircea Alexandru Băluță

Arlecchino: Aida Avieriței

Pedrolino: Ovidiu Ușvat

Il Capitano / Spițerul: Dan Clucinschi

Pantalone: Ion Bechet

Laura / Eterea: Ana Udroiu

Il Dottore: Mihai Mitrea

Franceschina: Raluca Botez

Regia: Enrico Bonavera

Măști: @1948-2018 Paola Piizzi, Sarah Sartori

Scenografia: Corina Grămoșteanu

Video & Light Design: Cristian Niculescu, Luca Achim

Asistent regie: Ioana Rufu

Durata: 1 h 30 min  (fără pauză)

Teatrul Excelsior București

Foto: Vlad Catană, arhiva personală a actriței