class="">DOINA LEVINTZA – EXPERIMENT TEATRAL

DOINA LEVINTZA – EXPERIMENT TEATRAL

18 octombrie | Vernisaj: 21:30 – Teatrul Național „I.L.Caragiale”,
Foaierul de Marmură (parter, Sala Mare)

19-27 octombrie|Teatrul Național „I.L.Caragiale”,
Foaierul de Marmură (parter, Sala Mare)

Doina Levintza – ca brand, sau simplu, ca nume de artist – nu mai necesită de mult niciun fel de prezentare. Simpla rostire sau citire a acestui (deja!) patronimic creează, din start, un anumit fel de așteptare, a unei estetici cu totul aparte. Cunoscuta creatoare revine în Festivalul Național de Teatru, pentru a patra oară, cu o rafinată expoziție de costume desfășurată în foaierele centrale („Marmură” și „Tapiserii”) ale Sălii Mari a TNB. Expoziția, care înnobilează deschiderea oficială a FNT 29, poartă – deloc întâmplător – numele: „Doina Levintza – experiment teatral”.

Costumul de teatru, ca și teatrul de altfel, poate să fie un experiment; iar experimentul în sine este un spectacol. De aceea, pornind de la câteva piese reprezentative pentru creația mea artistică, am ajuns la niște siluete neașteptate, o explozie de culori, forme și volume impresionante.

Costumul face parte din mecanismul spectacolului și poate să genereze direcții total neașteptate. Trebuie să îi dai privitorului, cât și purtătorului, libertatea de a adăuga în povestea vestimentară nuanțe și senzații.

Costumul de teatru nu este întotdeauna o haină banală, trebuie să lase loc liber experimentării, să genereze o energie creativă, să seducă și să impresioneze.

Nu există reguli… sunt milioane de idei și material care, puse împreună, creează Spectacolul.” – Doina Levintza

Creații alese, regândite de inegalabila Doina Levintza, propun o formulă nouă a costumului de teatru într-un manifest artistic de sine stătător: un excurs menit să recalibreze semnificația costumului, fie el inițial creat în respectul osmozei cu vreun spectacol sau destinat reliefării trăsăturilor vreunui caracter. Costumul de teatru, în noua lumină în care ni-l înfățișează chiar creatorul său, își dobândește, astfel, valoare în sens, devine un simbol al perenității celei mai efemere dintre arte: teatrul.

Istoria teatrului românesc este impregnată de valoarea uriaşă a câtorva scenografi de talie mondială. Între aceștia – Doina Levintza: un artist care a lucrat cu cei mai mari regizori, descoperind mereu atât propriul limbaj, cât şi nuanţele fiecărei colaborări. Lucrul ei elaborat, stilul definit şi redefinit, profunzimea cu care a gândit vizual şi cromatic proporţiile, studiile şi schiţele de costum pentru fiecare personaj din texte mari ale dramaturgiei sau din piese noi, au fost mereu dublate de o pasiune cu totul remarcabilă şi de un tip de devoţiune rară. Iar pentru noi, publicul, rămân vii amintirile unor mari creații scenice ale căror martori am fost – în toți acești 30 de ani pe care ii marcăm în actuala ediție a Festivalului Național de Teatru. Amintiri de neșters, repere în care viziunea regizorală și prospețimea fiecărui discurs teatral s-au împletit cu eleganţa plină de bogăţie, cu somptuozitatea şi simbolistica culorilor folosite în scenografiile Doinei Levintza… Povești tulburătoare în care Costumul a fost, şi el, protagonist.” – Marina Constantinescu.

Producători: Festivalul Naţional de Teatru și Fundația Doina Levintza

*

Program: luni-duminică: 11.00 – 18.00

INTRARE LIBERĂ
VEZI ALTE EVENIMENTE DIN ACEEAȘI ZI