class="">DUPĂ TREIZECI DE ANI. TEATRU ŞI VIAŢĂ.

DUPĂ TREIZECI DE ANI. TEATRU ŞI VIAŢĂ.

19 octombrie | 16:00 – HUB FNT, Sala Arce

Dialog între Marina Constantinescu şi George Banu

Aparținând unor generații distincte, Marina Constantinescu și George Banu s-au întâlnit acum aproape treizeci de ani: ea își făcea intrarea pe scena românească, el revenea din exil. De atunci s-a format pentru ei relația între istorie și biografie. Azi, cu ocazia aniversării „simbolice” a trei decenii, cei doi eminenți oameni de teatru dau valoare acestei legături confirmate în timp, îi reconstituie împreună parcursul și amintesc evenimentele, întâlnirile și prietenii. Mărturii de teatru și viață, de la Revoluție încoace.

INTRARE LIBERĂ
VEZI ALTE EVENIMENTE DIN ACEEAȘI ZI

Marina Constantinescu este critic de teatru, eseist, realizator de emisiuni de televiziune şi radio.

Debutează în 1992 cu cronică dramatică în revista România Literară, după absolvirea Facultății de Filologie a Universităţii Bucureşti.  În acelaşi an devine şi membru UNITER. A primit, între altele, premiul UNITER pentru critică de teatru în 1997, cât şi Marele Premiu APTR, pentru seria de emisiuni „Nocturne”, inițiate  în 2002, realizate la televiziunea publică.

Autor al unor volume dedicate teatrului, a publicat numeroase articole în reviste de specialitate şi a realizat studii, în România şi în străinătate, despre fenomenul teatral şi complexitatea lui. Este membru fondator al Fundaţiei Teatrul Act şi al Teatrului Act – primul teatru independent din România, cât şi membru fondator al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Timp de 4 ani a fost profesor invitat la Academia de Teatru de la Limoges – Franța, condusă de Silviu Purcărete.

Marina Constantinescu este director şi selecţioner al Festivalului Naţional de Teatru, pe care l-a condus timp de nouă ediţii, între 2005 – 2007 și  2014 – 2019.

George Banu este profesor de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle, Paris și un eseist de reputație mondială, care și-a dedicat opera critică regiei moderne și figurilor ei exemplare (Brook, Strehler, Grotowski etc.).

Din 1973 se stabileşte în Franţa unde își va continua cariera universitară începută în România.

De trei ori ales preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (A.I.C.T.), în prezent Preşedinte de Onoare A.I.C.T., profesorul George Banu a fost onorat cu titlul de Doctor Honoris Causa al mai multor universități europene. A primit de trei ori Premiul pentru cea mai bună carte de teatru în Franța. I-au fost decernate, între altele, premiul de excelență UNITER și Premiul Prometeu. Pentru activitatea sa, George Banu a primit şi alte distincţii, în întreaga lume.