class="">Evenimentele proiectului FNT Maguy Marin / MAY B

Evenimentele proiectului FNT Maguy Marin / MAY B

Din dorința de a marca în cadrul FNT 2019 prezența unei trupe de dans extraordinare – Compagnie Maguy Marin (invitat special al editiei 29 a FNT), dar și de a crea o viziune cât mai cuprinzătoare a fenomenului pe care „May B” – acest spectacol-reper al dansului contemporan – îl reprezintă, Festivalul Național de Teatru programează în zilele de 23 si 24 octombrie o serie de evenimente speciale.

23 octombrie 2019,  Stiri

Astfel:

– 23 octombrie, ora 20:00, foaierul Sălii Studio a TNB:

Expoziție de fotografie „May B” – artiști fotografi Jean-Louis Fernandez și Laurence Danière. Producător: FNT. Intrarea liberă. Informații suplimentare găsiți aici.

 – 23 octombrie, ora 21:00, Sala Studio a TNB:

Reprezentație unică a spectacolului „May B, semnat de celebra coregrafă Maguy Marin – coproducție a Compagnie Maguy Marin și Maison des Arts et de la Culture Créteil – Franța. Detalii despre spectacol aici.

 – 24 octombrie, ora 10:30, Sala Mare a HUB FNT din Hanul Gabroveni-ARCUB: Conferința cu public intitulată „În universul lui Maguy Marin”, cu participarea artiștilor Laure Delavier, Ulises Alvarez, Louise Mariotte și Laura Frigato – membri ai Companiei Maguy Marin. Intrarea liberă.

 – 24 octombrie, ora 11:00 – Proiecție a filmului intitulat „Maguy Marin – L’urgence d’agir / Nevoia de a acționa” semnat de cineastul David Mambouch. Intrarea liberă.

Informații despre conferința și proiecția de film din 24 octombrie, din cadrul FNT 2019, găsiți aici.

 Motto-ul de pe afișul peliculei cinematografice explică pe deplin importanța și provocarea lansată de acest eveniment cultural european: „Care este acel moment al istoriei lumii pe care-l trăim împreună?

Facebook Le film « Maguy Marin, L’Urgence d’Agir » 

Maguy Marin e unul din acei artiști care lasă urme profunde și schimbă existențe. De peste 35 de ani, ea s-a impus ca una din cele mai importante coregrafe ale scenei mondiale. Fiică de imigranți spanioli, Maguy Marin a creat o operă al cărei întreg poate fi comparat, metaforic, cu un pumn plin de bucurie și furie în fața barbariei. Cariera și luările sale de poziție sunt un imbold la cutezanță, curaj și luptă. Azi, mai mult ca niciodată, artista consideră o prioritate să se ocupe de copii, să transmită ceea ce știe.

În 1981, spectacolul cult „May B” – inspirat din universul personajelor beckett-iene – venea ca un cutremur pe scena dansului contemporan, o explozie al cărei ecou se poate încă auzi.

Cariera coregrafei Maguy Marin e o mișcare amplă de corpuri și inimi, o aventură a timpului nostru – imortalizată și transmisă mai departe prin imaginea filmică – îmbinând grație și furie, artă și politică, având ca pilon central emblematică creație „May B”, drept operă de referință.

Mai multe detalii despre personalitatea, biografia și opera artistei Maguy Marin, cât și despre spectacolul May B” prezentat în festival – regăsiți pe site-ul Festivalului Național de Teatru – www.fnt.ro