class="">Expoziția de fotografie „May B”. Un spectacol magnific, în 22 de imagini

Expoziția de fotografie „May B”. Un spectacol magnific, în 22 de imagini

Miercuri, 23 octombrie, la Teatrul Național din București, în foaierul Sălii Studio, a avut loc vernisajul expoziției „May B”, care include 22 de imagini, semnate de fotografii Jean-Louis Fernandez și Laurence Danière, ce vorbesc despre emblematicul spectacol omonim, al faimoasei coregrafe franceze Maguy Marin. Expoziția rămâne deschisă până la finalul FNT 2019, pe 27 octombrie.

25 octombrie 2019,  Stiri

Chiar înaintea reprezentației unice în Festivalul Național de Teatru a spectacolului „May B”, pus în scenă în urmă cu patru decenii de celebra coregrafă Maguy Marin, publicul a putut asista, la Teatrul Național din București, la vernisajul expoziției care surprinde acest spectacol-fenomen în 22 de imagini de o expresivitate năucitoare. Alături de fotografiile expuse, participanții au putut observa îndeaproape procesul de machiaj al unuia dintre actorii din distribuție. La eveniment, alături de Marina Constantinescu, directorul artistic și selecționerul FNT, au vorbit fotografa Laurence Danière și Laure Delavier, directorul administrativ și de turneu al trupei.

În deschiderea evenimentului, Marina Constantinescu s-a oprit asupra ședinței de machiaj care precedă spectacolul. „Este un ritual impresionant, pe care unul dintre actori a acceptat să-l schițeze în prezența noastră, și care induce cumva starea de emoție de dinainte de spectacol”, a spus directorul artistic FNT.

A vorbit apoi despre cum, „văzând expoziția înainte și după spectacol, petrecând mult timp cu aceste halucinante imagini, ca schițele unui grafician” și-a dorit să aducă în FNT atât spectacolul „May B”, cât și expoziția de fotografie și filmul documentar „Maguy Marin – L’urgence d’agir / Nevoia de a acționa. „Un film care a circulat foarte mult în Franța, despre repetițiile pe care Maguy Marin le-a făcut cu trupa”, după cum îl descria Marina Constantinescu. Filmul a fost proiectat joi, 24 octombrie, în Sala Mare a HUB-ului FNT (ARCUB-Hanul Gabrobeni).

„Am stat mult de vorbă cu Irina Tapalagă, care este coordonatorul tuturor expozițiilor din FNT și curatorul unora dintre ele, și împreună cu Aura Corbeanu (n.r. – director executiv FNT) am decis că este posibil să facem această expoziție aici, tot ca un prolog pentru spectacol, dar și ca un moment de reflecție de după spectacol, ca despărțirea de universul acesta să nu fie brutală. Cred că expoziția a ieșit poate mai spectaculoasă, îndrăznesc să spun, decât la Espace Cardin; are altă dispoziție, și le mulțumesc și Irinei Tapalagă, și Cameliei Vlăduțu – felul în care au gândit toată această poveste în imagini este emoționant”, a continuat selecționerul FNT.

„Vreau să vă mărturisesc că, așa cum foarte mulți dintre dumneavoastră și-au dat deja seama, una dintre imaginile din această expoziție a devenit imaginea Festivalului Național de Teatru (…). Văzând afișul nostru peste tot ne dăm seama că magia există în fiecare clipă, depinde doar de noi, oamenii acestei societăți, să înțelegem mesajul și să acceptăm să pătrundem fără nicio prejudecată în orice formă de ficțiune. Lumea e tulburată peste tot, se întâmplă lucruri teribile în jurul nostru și mărturisesc că mesajul pe care unul dintre artiștii trupei și l-a pus pe oglindă în această scurtă ședință-ritual de machiaj ne-a atins enorm, preluăm mesajul și spunem: Da, Chile, #rezist”, a adăugat Marina Constantinescu.

Înainte de a le da cuvântul celor două invitate, directorul artistic al Festivalului Național de Teatru a ținut să amintească celor prezenți că „teatrul este clipa magică a istoriei și valoarea rezistă, pentru că există oameni care să-i ducă povestea mai departe. Vă mulțumesc că sunteți aici împreună cu noi, luați-vă răgazul să intrați în povestea pe care Maguy Marin și această companie extraordinară au imaginat-o și, mai ales, au păstrat-o de atâta timp pentru ca și astăzi să ne încânte la București, România, 2019.

„Am fost foarte emoționați de felul cum am fost primiți la București. Are o relație apropiată cu Maguy Marin și astfel au apărut aceste fotografii din timpul turnării documentarului. Pentru un fotograf, să surprindă aceste clipe este extrem de interesant. Sunt pe de o parte în expoziție portretele, cu actori în timpul machiajului, realizate de Jean-Louis Fernandez, în timp ce eu am fotografiat, cum ziceam, în timpul filmărilor pentru documentar. Munca mea a fost una diferită de fotografia clasică și am încercat să surprind relația dintre actorii care repetau și echipa filmului”, a mărturisit fotografa Laurence Danière.

„Spectacolul pe care îl veți descoperi vorbește despre condiția umană și se joacă de peste 40 de ani, a traversat timpul și, de asemenea, lumea, s-a jucat de peste 800 de ori și se joacă în premieră în România, ceea ce pentru noi este extrem de emoționant. Pentru cei care nu vor avea ocazia să vadă spectacolul, există filmul proiectat în FNT. Ne-a impresionat să îl vedem pe actorul Ulises Alvarez în întreg Bucureștiul”, a completat Laure Delavier, făcând referire la imaginea FNT 2019.

În încheierea evenimentului, directorul artistic al FNT a adăugat: „Cum spuneam, această ediție atât de muncită a Festivalului Național de Teatru este închinată libertății și democrației pe care am început să le învățăm acum 30 de ani. Și tot acest proiect Maguy Marin susține de fapt acest demers al nostru, pentru libertate, pentru păstrarea valorilor – iată, acest spectacol care a circulat 40 de ani în lume și a rezistat, un spectacol și un mesaj al unor artiști care cred și ne dau puterea și nouă să credem în magie, să avem speranță și să mergem mai departe. Mulțumim foarte mult și mulțumim generozității cu care tot demersul nostru a fost susținut și încurajat de compania Maguy Marin”.

Aici puteți găsi mai multe detalii despre această expoziție. Vedeți aici mai multe imagini de la vernisaj.

Fotografii: Adi Bulboacă