class="">Expoziția-eveniment dedicată lui Paul Bortnovski – spațiu încărcat de emoție

Expoziția-eveniment dedicată lui Paul Bortnovski – spațiu încărcat de emoție

Sunt pagini de istoria culturii… Și sunt „legate” ca într-o carte rară din care sorbi cu lăcomie și tot nu te saturi. Așa mi se par valoroasele creații selectate din vasta operă a arhitectului scenograf Paul Bortnovski și expuse la Sala Rotondă a Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București. Această expoziție-eveniment, organizată de Festivalul Național de Teatru, este deschisă publicului până pe data de 27 octombrie.

 

21 octombrie 2019,  Stiri

Intrând în spațiul acestei expoziții nimerești de fapt în atelierul artistului, reconstituit în Rotonda Naționalului. Pe pereți vezi materiale care vorbesc despre filmele și spectacolele la care a lucrat Paul Bortnovski cu regizori precum Liviu Ciulei, Lucian Pintilie sau Valeriu Moisescu, Sanda Manu, Horea Popescu. Iar în centru este atelierul unde crea, unde erau zămislite valorile lui scenografice.

În deschiderea expoziției, care a avut loc sâmbătă, Ion Caramitru, directorul Teatrului Național din București, spunea că Paul Bortnovski este „un mare artist, o mare conștiință, este în cultura română, în general, și în arhitectură, scenografie, în particular”.

L-am cunoscut și pot să spun, fără falsă modestie, că am fost un prieten și apropiat al lui Paul Bortnovski, câtă vreme am lucrat la Teatrul Bulandra și el, și eu. Dar cred că este momentul să ne amintim de prietenia profesională și bărbătească dintre Paul Bortnovski și Liviu Ciulei. Colaborarea dintre aceste două mari personalități în arhitectura română și în scenografie a creat o școală, aș putea spune, de nivel european, recunoscută și apreciată peste tot în lume”, a afirmat Ion Caramitru, amintind de o idee comună, de după 1989, a lui Ciulei și Bortnovski de a modifica creator sala Teatrului Bulandra de la Grădina Icoane (azi Sala „Toma Caragiu”). Acel gând nu a mai avut finalitate. Totodată, directorul Naționalului i-a mulțumit lui Vlad Bortnowski, fiul artistului, pentru „efortul extraordinar pe care l-a făcut de a ține vie memoria tatălui său; pentru realizarea acestui spațiu „atât de semnificativ și atât de sensibil”. Căci spațiul redă „personalitatea și grația lui Paul Bortnovski, căci el a fost un artist grațios; era de o delicatețe ieșită din comun”.

La vernisaj a vorbit și curatorul Irina Tapalagă: „Acesta este un spațiu încărcat de emoție. Emoționată sunt și eu pentru că mă reîntâlnesc cu acest spațiu după foarte mulți ani. Prima dată am fost când aveam 20 de ani, terminam facultatea și îmi făceam lucrarea de diplomă cu Paul Bortnovski. Atunci am intrat în atelierul lui, care este atât de bine reconstituit aici, e aproape perfect. Și în acest spațiu am întâlnit un om care mi-a dat niște lecții de viață. Extrem de discret, extrem de grațios, cum spunea domnul Caramitru, extrem de modest și înfiorător de profesionist…”

Construcția expoziției, care este ca o scenografie, aparține lui Vlad Bortnowski. Poate el era cel mai emoționat dintre toți. A vorbit în fața unei asistențe numeroase, căci a fost prezentă multă lume. De față era și mama sa, soția lui Paul Bortnovski.

Săptămâna trecută s-au împlinit 12 ani de la plecarea lui dintre noi. Proiectul acestei expoziții este deci mai mult decât binevenit (…). Tata era o personalitate complexă, cu o adâncă modestie, care a încercat de-a lungul întregii sale cariere să găsească soluții simple tehnic, dar cu o profundă simțire (…). Pregătirea acestei expoziții, aici, a constituit pentru noi traseul emoțional de a pătrunde în mintea și personalitatea tatălui meu: Ce ar fi dorit el să expună? Cum să reprezentăm complexitatea artistului? Ce soluții pentru suportul desenelor, deseori fragile, s-ar înscrie în restricțiile bugetului? Cum am putea folosi la maximum condițiile spațiului expozițional? Am încercat deci să creăm în această sală intimitatea atelierului lui, împreună cu delicatețea respectului său față de material și tehnica de expresie”, a spus Vlad Bortnowski.

Directorul Festivalului Național de Teatru Marina Constantinescu a remarcat faptul că cel care „a influențat atâtea generații de a vedea altfel teatrul, spațiul, obiectul, lucrul a fost și este omul Paul Bortnovski”.

FNT a deschis ușile către mintea strălucită, avangardistă, către spiritul renascentist, care a dominat tot spațiul acesta (…), toate întâlnirile lui cu Ciulei, cu Pintilie, cu artiștii cu care a lucrat. Confesiunile pe care le făcea în acest atelier, jocul de lumină și de umbră chinezească, filosofică și metafizică, cu foarte multe tăceri cehoviene i-au însoțit și discursul și viața. Nu a fost nimic simplu. Aici e lumea lui Paul Bortnovski, din care toți facem parte, cu povestea fiecăruia. Este un spațiu al regăsirii. Ne-am străduit din răsputeri să aducem universul lui Paul Bortnovski din cer pe pământ”, a spus Marina Constantinescu.

Mai multe informații despre acest eveniment găsiți aici.

Imagini de la vernisaj puteți vedea aici și aici

Fotografii: Lucian Muntean și Mihaela Marin