class="">EXPOZIȚIE DE FOTOGRAFIE – MAY B

EXPOZIȚIE DE FOTOGRAFIE – MAY B

23 octombrie | Vernisaj: 20:00 – Teatrul Național „I.L.Caragiale”, Foaierul Sălii Studio

24 – 27 octombrie | Teatrul Național „I.L.Caragiale”, Foaierul Sălii Studio

În foaierul cu cărămidă aparentă al sălii Studio a Teatrului Național București – o expoziție ce poate fi privită fie ca un prolog, fie ca un epilog al celebrului spectacol „May B”, semnat de marea coregrafă Maguy Marin. Ca un preludiu, ca un preambul, sau ca o prelungire a impresiei lăsată de spectacol, cele 22 de fotografii vorbesc despre atmosfera, despre universul, despre aura ce înconjoară spectacolul.

INTRARE LIBERĂ
VEZI ALTE EVENIMENTE DIN ACEEAȘI ZI

Rezultatul final al transformării actorilor, printr-un lung și complicat proces de machiaj, este surprins de fotograful Jean-Louis Fernandez în 12 fotografii de dimensiune 70 x 100cm, portrete ale actorilor Companiei Maguy Marin, de o forță expresionistă aparte.

A fi un spectator fericit nu-i un lucru atât de simplu pe cât ar părea…” – mărturisește artistul J.L.Fernandez. „Poate să-ți pară suficient să asișți, să privești, ca să știi să profiți din plin de ce ți se arată. Dar eu nu cred că asta funcționează așa. Aici îți trebuie o anumită acuitate. Plăcerea spectatorului și reușita experienței sale rezultă atât din calitatea prestației scenice, cât și din participarea imaginației sale, a sensibilității lui, ca și din solicitarea memoriei sale emoționale”.

Jean-Louis Fernandez a fost fotograf înainte de a fi spectator… dar – odată cu revelația harurilor sale în fiecare dintre aceste domenii – artistul a devenit fotograf al scenei.

Astăzi el se numără printre cei mai buni fotografi ai artei vivante a spectacolului și, cu siguranță, calitatea înaltă a implicării sale în actul artistic la care asistă e cea care conferă imaginilor imortalizate intensitatea și unicitatea, atât de caracteristice.

Fotografiile sale nu seamănă niciuna cu alta datorită faptului că el recompune ceea ce este prezent pe scenă, implicându-se atât ca spectator, cât și creativ. Ochiul său știe să aleagă exact ceea ce îi provoacă emoția privitorului actului teatral. Adeziunea sa la lumea spectacolului îl antrenează în a se contopi cu echipele artistice, a le urma și urmări cât de aproape se poate în tot ce înconjoară actul reprezentării scenice: repetiții, pregătiri, emoția premergătoare intrării pe scenă, dar și cele de după prestația actului artistic: momentele de detensionare, schimburile inter-umane între actanți, sau cele cu publicul.

Laurence Danière, prezentă în expoziție, la rândul ei, cu 10 fotografii 50×70 cm, a urmat trupa condusă de Maguy Marin în timpul filmărilor peliculei “ Maguy Marin – L’urgence d’agir” – care va fi prezentat publicului român în FNT 2019 – și a imortalizat multe din personajele creionate de cineastul David Mambouch.

Îmbrățișând fotografia ca profesie încă din 1996, Laurence Danière trăiește și lucrează în zona orașului Lyon, unde realizează o variată gamă de reportaje pentru colectivitățile locale și profesionale ale regiunii, sau lucrări de actualitate culturală. Munca sa abordează tematici vaste, aplecându-se cu precădere spre latura umană: orașul și rezonanțele sale sociale, înnoirea urbană, habitatul, evenimentele culturale, spațiile naturale. Multe din lucrările artistei au făcut obiectul unor expoziții și albume: memoriile cartierelor orașului, portrete de locuitori,  opere arhitectonice și mari proiecte urbane.

*

Locația: Teatrul Național „ I. L. Caragiale” din București, foaierul Sălii Studio

Perioada: 18 – 27 octombrie 2019

Program: luni-duminică: 11.00 – 18.00