class="">FNT – O RETROSPECTIVĂ A LIBERTĂȚII. Din arhive: afișe, fotografii și proiecții

FNT – O RETROSPECTIVĂ A LIBERTĂȚII. Din arhive: afișe, fotografii și proiecții

20 octombrie | Vernisaj: 11:00 – HUB FNT, Sala Coloane

21 – 27 octombrie | HUB FNT, Sala Coloane

Ediția din acest an a FNT este dedicată celor 30 de ani trecuți de la evenimentele din Decembrie 1989, care au repus România pe harta democratică a lumii. Iar teatrul, indiferent de istoriile descrise, este întotdeauna despre aici și acum.

Această expoziție își propune să surprindă clipa magică și efemeră a teatrului. Să o țină pe loc în memoria vizitatorului prin fotografii, afișe, sunete – fragmente care fac parte dintr-o poveste a teatrului românesc.

Urmărind aceste imagini – indiferent de suportul lor de prezentare – se poate recompune, redefini traseul teatrului românesc după momentul schimbărilor radicale din 1989: tendințe, direcții, frământări, forța și maturitatea unor regizori, debutul altora, evoluția lor… E un exercițiu pentru memorie și pentru importanța memoriei. Căci, dacă nu avem memorie și repere, uităm, până la urmă, cine am fost și nu vom ști cine suntem nici azi, nici mâine… Fără memorie nu avem nicio șansă să mergem mai departe.

Din perspectiva Festivalului Național de Teatru, efortul de a găsi și recupera aceste mărturii este unul important. În noul mileniu, lumea s-a schimbat radical: uităm, astfel (în opulența exhaustivă a prezentului), că nu întotdeauna am avut la dispoziție fotografia digitală, printul asistat electronic, computerul de buzunar. Că fotografia era parcimonios executată pe peliculă, că afișul era încercat la planșetă, cu creionul în mână. Că arhivele erau la cheremul hârtiei, iar arhivarea mărturiilor era volumetrică. În plus, clipa era mult mai mult trăită decât imortalizată pentru posteritate. Iată de ce accesul la informația palpabilă se poate dovedi a fi câteodată nebănuit de dificil, iar accentele de timp pot părea inegale în parcursul acestei expoziții retrospective, care încearcă să ofere privitorului o perspectivă a dimensiunii teatrului românesc, într-un posibil moment de bilanț.

Expoziția dedicată memoriei istoriei teatrului în 30 de ani de libertate aliniază în cele trei săli de la etajul HUB-ului FNT din Hanul ARCUB-Gabroveni, peste 200 afișe, fotografii și proiecții din arhive, inclusiv cele ale Festivalului Național de Teatru.

Expoziția oferă vizitatorului o amplă selecție a afișului de spectacol din ultimii 30 de ani, afișe de ediție ale FNT, afișe ale spectacolelor străine invitate în Festival de-a lungul anilor, sau cele ale unor expoziții de valoare care au completat în multe rânduri manifestările Festivalului. Nu lipsesc proiecțiile – în format digital – ale unor suite de fotografii de scenă sau din culise, surprinse pe parcursul celor 29 de ediții ale FNT. Iar pentru a facilita intrarea în convenția acestui univers al memoriei, spațiile expoziționale vor rezona în ambianța creată de muzica destinată scenei, purtând semnătura unor cunoscuți compozitori, creatori de muzică de scenă: Vasile Șirli, Adrian Enescu, Nicu Alifantis, Ada Milea, Vlaicu Golcea, Tibor Cari etc.

INTRARE LIBERĂ
VEZI ALTE EVENIMENTE DIN ACEEAȘI ZI