class="">FOTO/VIDEO În deschiderea FNT, costumul de teatru ca experiment

FOTO/VIDEO În deschiderea FNT, costumul de teatru ca experiment

Deschiderea celei de-a 29-a ediții a Festivalului Național de Teatru a avut loc vineri seara în Foaierul de Marmură al Teatrului Național din București, unde domină o impresionantă expoziție de costume  intitulată „Doina Levintza – experiment teatral”. În acest cadru specific artei spectacolului s-a vorbit despre FNT, despre cei 30 de ani care se împlinesc de la evenimentele din decembrie 1989, s-a vernisat ampla expoziție a Doinei Levintza.

19 octombrie 2019,  Stiri

Înainte de a vorbi despre bucuria evenimentului teatral – FNT – care se desfășoară de 29 de ani, președintele UNITER Ion Caramitru – directorul general al Naționalului bucureștean, a rugat asistența să păstreze un moment de reculegere în amintirea actriței Tamara Buciuceanu, înmormântată vineri.

„Festivalul a avut de-a lungul istoriei lui de 29 de ediții și momente grele (…). Suntem și trăim într-un paradox, avem salarii mai bune, dar nu mai avem bani să facem spectacole. Un paradox pe care îl vom rezolva, cred, cu talent”, a spus Ion Caramitru. El a felicitat-o pe Marina Constantinescu – directorul FNT – „că a putut rezista și fizic și mental la presiuni fără precedent”, referindu-se la unele greutăți financiare.

Marina Constantinescu s-a adresat celor de față, mulți la număr, de altfel: „Mulțumim că ați fost astă seară aici cu noi, spectatori care prețuiți valoarea. De fapt, noi nu am putea rezista fără dumneavoastră, iar acest festival se bazează pe respectul față de valoare, pe prețuirea dumneavoastră, pe modele. Și chiar dacă este foarte greu, faptul că suntem împreună ne ajută să mergem mai departe. Această ediție este dedicată celor 30 de ani în care tot învățăm, după 1989, ideea de libertate. Învățăm greu și superficial. Dar acest festival demonstrează că se poate. Mulțumesc tuturor – echipei, colegilor, mulțumesc finanțatorilor, care au acceptat să investească în cultură și să o respecte. Avem din nou înaltul patronaj al președintelui României, al cincilea an consecutiv. Nu întâmplător am vrut ca această deschidere a FNT să fie făcută, pentru că uneori în viață cercurile se închid, cu un vernisaj al expoziției de scenografie. Aș vrea să spun: sunt Marina Constantinescu și sunt fan Doina Levintza”.

Directorul festivalului a spus răspicat: „Doina Levintza este un reper, este un model, este un geniu. Această expoziție arată miracolul în care ea trăiește și ne ajută să existăm de foarte mulți ani. Este unul dintre însoțitorii excepționali ai marilor artiști – regizori, scenografi, mașiniști, tehnicieni. Tot ce vedeți aici este o mare lecție a geniului ei și a generozității cu care ne bucură mereu”.

Expoziția Doinei Levintza, organizată în spațiile foaierelor centrale ale Sălii Mari a TNB, bucură privirea spectatorului. Fiecare lucrare este însoțită de o explicație. Totul este făcut la cel mai înalt nivel de profesionalism.

Artista a povestit pe scurt cum s-au născut aceste lucrări: „Așa cum există teatru experiment există și costum experiment. Aveam multe lucruri în atelier și când soțul meu a vrut să le arunce i-am spus că am o idee. Din toate lucrurile alea am făcut aceste costume, pentru că e și o modă acum să reciclăm. Am încercat să fac cu bani puțini; au venit prieteni de-ai mei care au muncit aici ca să putem face expozitia în două zile”.

Costumul de teatru, ca și teatrul de altfel, poate să fie un experiment; iar experimentul în sine este un spectacol. De aceea, pornind de la câteva piese reprezentative pentru creația mea artistică, am ajuns la niște siluete neașteptate, o explozie de culori, forme și volume impresionante”. (Doina Levintza)

Foto: Andrei Gîndac

Puteți vedea pe acest link și alte galerii foto de la deschidere