class="">Marina Constantinescu: „Să nu lăsăm artiștii singuri!”

Marina Constantinescu: „Să nu lăsăm artiștii singuri!”

Perseverența cu care directorul Festivalului Național de Teatru, Marina Constantinescu, a tot îndemnat întru ajutorarea artiștilor greu încercați de soartă dă roade de șase ani. Poate nu au fost roade dintre cele mai bogate, dar faptul că artiști mari din România, că familiile unor oameni de teatru celebri din țară au donat pentru licitația „Dăruind, vei dobândi” este un sprijin foarte necesar celor care au nevoie de un tratament scump, de o operație costisitoare… La Artmark s-a desfășurat sâmbătă, 26 octombrie 2019, în organizarea FNT, cea de-a VI-a ediție a acestei licitații intitulate de data aceasta „Dăruind, vei dobândi. FNT, un gând de recunoştinţă pentru artişti”.

27 octombrie 2019,  Stiri

Loturile prezentate la licitație au fost constituite în cea mai mare parte din lucrări de artă – tablouri realizate și donate de mari artiști plastici ai momentului, schițe de decor sau costume ale unor importanți scenografi români, dar și obiecte cu valoare sentimentală de care unii artiști se despart, donându-le.

„Să nu lăsăm artiștii singuri!”, spunea la începutul acestei licitații directorul festivalului. Acesta ar trebui să fie motto, ca acei artiști, care s-au dăruit actului teatral de-a lungul vieții iar acum sunt în imposibilitatea să-și acopere cheltuielile mari pentru anumite tratamente, să se bucure de sprijinul colegilor și să știe că nu sunt singuri și astfel vor trece mai ușor peste necazuri.

La fiecare lot prezentat cu profesionalism de Alin Comșa de la Artmark, Marina Constantinescu a avut câte o scurtă și totodată emoționantă poveste despre artist, despre opera licitată, însoțind astfel lucrările și contribuind la vânzarea lor.

Lăudabil gestul marelui artist plastic Sorin Ilfoveanu, care a donat pentru prima dată în această licitație o lucrare. Marina Constantinescu i-a mulțumit, pe această cale, pentru gestul său, care i-a „copleșit pe organizatori”. La fel și alt valoros artist, Florin Ciubotaru, a dăruit un tablou. Directorul FNT a menționat că acești plasticieni, precum și alții, au o cotă internațională înaltă, față de prețul care se oferă la licitația „Dăruind vei dobândi”. Și ei au știut că aici lucrările lor sunt cotate la un preț mult mai mic pentru valoarea lor. Și totuși au hotărât să fie alături de artiștii în suferință.

Printre alți artiști care au donat lucrări din colecțiile lor se numără Horațiu Mălăele, Andrei Ciubotaru, Cristian Pepino, Lia Manțoc, Iulia Cândea Daradici, Daniel Răduță, Lucian Liciu, Rareș Kerecheș, Remus Gabor ș.a. Au fost și obiecte de valoare sentimentală donate de familia actriței Silvia Popovici, de Margareta Pâslaru, de scenografa Teodora Dinulescu.

S-au vândut lucrări atât prin licitație directă în sală, cu ridicarea paletei de licitație, dar și prin telefon, cu înscrierea numelui și pe online, în timp real. Lucrările care nu s-au vândut pot fi, în cotinuare, văzute și cumpărate.

Amintim că sumele obţinute sunt donate Campaniei Naţionale „Artiştii pentru artişti”, un proiect al UNITER.