class="">„Neguțătorul din Veneția” (Cluj): un spectacol despre puterea banului, comunicare și alte dileme de astăzi

„Neguțătorul din Veneția” (Cluj): un spectacol despre puterea banului, comunicare și alte dileme de astăzi

Spectacolul „Neguțătorul in Veneția”, al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, în regia lui Tompa Gábor și în scenografia lui Dragoș Buhagiar, va fi prezentat în Festivalul Național de Teatru, marți, 22 octombrie, de la ora 18.00, la Sala Mare a Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București.

7 octombrie 2019,  Stiri

Un text clasic, al lui William Shakespeare, într-o viziune modernă, inspirată din realități fierbinți ale vremurilor noastre.

După premiera de anul trecut, regizorul Tompa Gábor vorbea despre o anume „lipsă a corectitudinii politice” în acest spectacol, despre faptul că există în el o cruzime și o vulgaritate care sunt inerente textului shakespearian. „În acest text sunt niște sensibilități care întotdeauna iscă controverse, chiar furii. Lumea noastră de astăzi s-a transformat într-o lume cu discursuri pur ideologice, iar în loc de dialog sunt monologuri aruncate dintr-o parte în alta. E o lume în care comunicarea devine aproape imposibilă. În loc să arătăm cu degetul spre un vinovat sau altul, cred că acest text e și un bun prilej de autoanaliză, în sensul că toți suntem parte din același sistem, și am putea să vedem care e contribuția fiecăruia la proliferarea lui.”

Intriga spectacolului revelează sensibilități legate nu doar de valorile morale,  puterea banului și comunicare dintre oameni, ci și unele de natură etnică sau sexuală. Tompa Gábor spune că „«Neguțătorul din Veneția» de fapt nu e Shylock, așa cum crede în mod greșit lumea care nu citește textul, ci doar extrasele din manuale, e de fapt Antonio, un personaj atras mai mult de un bărbat mai tânăr, deși se îndrăgostește și de Portia, o femeie foarte bogată. Când Shylock vrea să îndeplinească acea clauză absurdă, Bassanio (prietenul lui Antonio) se dovedește mult mai interesat de a-și salva prietenul. Cumva, spectacolul se termină cu un compromis tragic, toți trei acceptând să continue această conviețuire în trei. Povestea e lăsată deschisă de Shakespeare”.

Regizorul Tompa Gábor. Foto: https://www.huntheater.ro

Deși abordează probleme complexe ale umanității, atât textul shakespearian, cât și spectacolul de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj au și o consistentă fibră comică și numeroase elemente în subtext. E o poveste cu „tot felul de subtilități tragi-comice în acest text, răsturnări de situație ba comice, ba grotești, ba violente. Apare în spectacol, mai ales printre prietenii lui Bassanio, și o lume a unor tineri lupi ai Wall Street-ului, care calcă peste orice ca să parvină și să rămână în apropierea marilor baroni ai economiei – care sunt convins că la ora actuală cârmuiesc deasupra guvernelor și a statelor prin mijloace economice.”

Site-ul www.fnt.ro vă prezintă o serie de articole-invitații la spectacolele selectate în cadrul celei de-a 29-a ediții a Festivalului Național de Teatru (18-27 octombrie, București). Puteți vedea aici selecția oficială a spectacolelor din festival. Aflați aici mai multe detalii despre spectacolul „Neguțătorul din Veneția“, care se va juca în cadrul FNT 2019 pe 22 octombrie, de la ora 18.00, la Teatrul Național „I.L.Caragiale”, Sala Mare.

BILETELE PENTRU ACEST SPECTACOL SUNT DISPONIBILE AICI

  *

„Neguțătorul din Veneția” de W. Shakespeare

Traducerea în limba maghiară: Ádám Nádasdy

Adaptare/Dramatizare : András Visky

Distribuţia:

Antonio: Gábor Viola

Bassanio: Balázs Bodolai

Gratiano: Ervin Szűcs

Salarino: Loránd Farkas

Solanio: Szabolcs Balla

Lorenzo: Péter Árus

Shylock: Zsolt Bogdán

Jessica: Éva Imre

Portia/Baltazar, jurist : Andrea Vindis

Nerissa/Secretarul lui Baltazar: Csilla Albert

Stephano: Alpár Fogarasi

Lancelot Gobbo: Csaba Marosán

Moș Gobbo : Attila Orbán

Tubal: Róbert Laczkó Vass

Prințul Marocului : Loránd Váta

Prințul de Aragon : Ferenc Sinkó

Prințul : Áron Dimény

În alte roluri : Melinda Kántor, János Platz

Gărzile Prințului Marocului : Melinda Kántor, Réka Zongor

Regia: Gábor Tompa

Scenografia : Dragoș Buhagiar

Muzica live : Loránd Farkas, Szabolcs Balla, Ervin Szűcs

Light Design: László Erőss

Imagini video : András Rancz

Mișcare scenică : Enikő Györgyjakab, Paco Alfonsín

Vorbire scenică : Márta Papp

Asistenți de regie : Botond Nagy, Emőke Veres

Asistent costume : Gyopár Bocskai

Durata: 2 h 45 min  (cu pauză)

Teatrul Maghiar de Stat, Cluj-Napoca

Spectacol în limba maghiară cu traducere în limba română și engleză

Nerecomandat persoanelor sub 14 ani