class="">O celebrare a trei decenii de libertate în teatru

O celebrare a trei decenii de libertate în teatru

Duminică, 20 octombrie, Sala Coloanelor de la ARCUB – Hanul Gabroveni (HUB FNT) a găzduit vernisajul expoziției „O RETROSPECTIVĂ A LIBERTĂȚII. Din arhive: afișe, fotografii și proiecții”. Construită din afișe și fotografii ale spectacolelor prezentate în cele 29 de ediții ale Festivalului Național de Teatru, expoziția este, înainte de toate, o captivantă incursiune în teatrul autohton al ultimelor trei decenii.

21 octombrie 2019,  Stiri

Pentru că se împlinesc, iată, 30 de ani de la evenimentele din Decembrie 1989, Festivalul Național de Teatru propune publicului o rememorare a acestor ani, iar unul dintre evenimentele dedicate sărbătoririi a trei decenii de libertate este expoziția „O RETROSPECTIVĂ A LIBERTĂȚII. Din arhive: afișe, fotografii și proiecții”, realizată după un concept propus de Marina Constantinescu, directorul artistic al FNT, și curatoriată de Irina Tapalagă.

În cadrul vernisajului de duminică, 20 octombrie, Aura Corbeanu, directorul executiv al Festivalului Național de Teatru, invita publicul prezent „să marcăm împreună acești 30 de ani de libertate”. La rândul său, Irina Tapalagă, directorul de imagine al festivalului, recunoștea că avem în față „o expoziție care s-a făcut cu mult efort, dar și cu multă plăcere, cu suflet”. „Este o selecție de spectacole din FNT prin care încercăm să acoperim 30 de ani. (…) Am căutat printre afișe, am încercat să reînrămăm”, adăuga Irina Tapalagă despre această expoziție care ocupă trei dintre sălile de la ARCUB – Hanul Gabroveni: Sala Coloanelor, Sala Gabroveni și Sala Lipscani.

Aura Corbeanu și Irina Tapalagă (FNT)

Dacă în Sala Coloanelor găsim afișele unor importante spectacole autohtone din aceste trei decenii, precum „Faust”, montat de Silviu Purcărete la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, „Hamlet”, în regia lui Vlad Mugur, la Teatrul Național Cluj-Napoca, sau „Livada de vișini” pusă în scenă de regizorul Alexa Visarion la Craiova, în Sala Gabroveni regăsim afișele tuturor celor 29 de ediții ale Festivalului Național de Teatru, dar și o mică sală ca de cinema, unde rulează imagini din spectacole, în timp ce Sala Lipscani este dedicată spectacolelor străine. Unele dintre aceste spectacole sunt prezente prin afișele lor din FNT, altele prin fotografii. Regăsim aici „Regele moare”, montat de Silviu Purcărete la Paris, în 2010, „Trei surori”, de Cehov, regizat de Andrei Șerban pentru Teatrul Național din Budapesta, în 2011, sau „Lecția” lui Ionesco, montată în Coreea de Sud, în 2012, de Youn-taek Lee. Dar și remarcabile spectacole de dans precum „Fresca”, semnată de celebrul coregraf francez Angelin Preljocaj, sau „Now” și „Short Stories”, ale coregrafei americane Carolyn Carlson. Printre spectacolele străine cu afișe extrem de atrăgătoare, regăsim berlinezul „Miss Julie”, regizat de Katie Mitchell și Leo Warner, „Să trăiești orice ar fi (Barbara)”, un spectacol de Juliette Binoche & Alexandre Tharaud, sau „Hamlet / Collage”, pus în scenă la Moscova de apreciatul Robert Lepage.

Expoziția „O RETROSPECTIVĂ A LIBERTĂȚII. Din arhive: afișe, fotografii și proiecții” rămâne deschisă până la finalul acestei ediții a Festivalului Național de Teatru, pe 27 octombrie, și merită vizitată pentru că, așa cum spunea directorul executiv FNT, Aura Corbeanu, în încheierea vernisajului, „e important să înțelegem cât de importanți au fost acești 30 de ani în România pentru libertatea de creație, pentru libertatea de exprimare”.

Mai multe detalii despre această expoziție găsiți aici.

Mai multe imagini de la vernisaj puteți vedea aici.

Fotografii: Dragoș Ivan