class="">PAUL BORTNOVSKI: ARHITECT. SCENOGRAF. PROFESOR.

PAUL BORTNOVSKI: ARHITECT. SCENOGRAF. PROFESOR.

19 octombrie | Vernisaj: 11:00 -Teatrul Național „I.L.Caragiale”, Sala Rotondă

20 – 27 octombrie |Teatrul Național „I.L.Caragiale”, Sala Rotondă

La Sala Rotondă a Teatrului Național București, publicul român are ocazia să se întâlnească – pentru prima oară într-un spațiu expozițional – cu opera arhitectului scenograf Paul Bortnovski.

Acest gest de prețuire pentru un mare artist se înscrie în preocupările constante ale Festivalului Național de Teatru de a face recurs la memoria valorilor românești. Se întregește astfel, firesc, un ciclu dedicat operei marilor scenografi români – început în 2005 cu expoziția dedicată lui Vittorio Holtier și continuat cu focus-uri expoziționale care i-au avut protagoniști pe Helmut Stürmer, Doina Levintza, Dragoș Buhagiar, Lia Manţoc.

Curatori: Vlad Bortnovski și Irina Tapalagă

INTRARE LIBERĂ
VEZI ALTE EVENIMENTE DIN ACEEAȘI ZI

Este o datorie morală – pe lângă cea profesională – a unui festival național dedicat teatrului să repună în adevărată și justă lumină personalități artistice atât de complexe precum cele ale marilor scenografi ai artelor spectacolului. Evenimentul de față, dedicat unui artist fascinant precum Paul Bortnovski – unul dintre cei mai importanți și inspirați scenografi ai avangardei românești, dintr-o Școală de Arhitectură puternicăîncheie cercul pe care l-am deschis în 2005.” – Marina Constantinescu

Creația lui Paul Bortnovski a marcat lumea teatrului, filmului, arhitecturii de teatru și a educației designului în România din a doua jumătate a secolului XX. Personalitate complexă, cu o adâncă modestie, el a încercat de-a lungul întregii sale cariere să găsească soluții simple tehnic, dar cu o profundă simțire.

Selecția artefactelor din expoziție – alese dintr-o vastă operă foarte dificil de calibrat – a fost făcută de fiul arhitectului, Vlad Bortnowski, care și-a propus crearea unui traseu emoțional menit să ajute privitorul să pătrundă în mintea și personalitatea acestui mare artist:

„Alegerea materialului, modul de a expune inspirat din unele decoruri ale lui, „scenografia” sălii, au fost rodul unor conversații virtuale cu tatăl meu, trecut apoi prin scrutinul muncii de echipă cu curatorii festivalului și cu realizatorii punerii în operă.” – Vlad Bortnowski

Pentru un creator, atelierul de lucru este un loc special: de cercetare, de retragere, de introspecție, de visare, de construcție a operei. Atelierul lui Paul Bortnovski este reconstituit la scara 1/1 în chiar centrul spațiului de expoziție: un spațiu intim, auster, favorabil creației. Pereții camerei tapetați cu biblioteca plină de cataloage de artă, schițe, fotografii și mici amintiri, sunt aduse în expoziție printr-un efect de trompe l’œil. Planșeta de lucru, cu creioane, tocuri, rigle (însemnele unui arhitect–artist plastic), luminată de veioza de lucru simplă, de aramă (creație personală) – își găsește și ea locul firesc în atelier. Spiritul său inventiv, de o logică plastică surprinzătoare, a fost sursa de inspirație pentru panotajele de pe pereții laterali. Panouri de tablă zincată pe care sunt atașate cu magneți schițele originale ale scenografului completează atmosfera Universului Bortnovski. Simplitate, esență și inventivitate.

Expoziția „Paul Bortnovski: arhitect. scenograf. profesor.” va fi deschisă pe întreaga durată a Festivalului Național de Teatru.

*

Locația: Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București, Sala Rotondă

Perioada: 18 – 27 octombrie 2019

Program: luni-duminică: 11.00 – 18.00