class="">Regizorul Lendvai Zoltán despre „Nu regret nimic”: Șoc, râsete, tăceri, amintiri…

Regizorul Lendvai Zoltán despre „Nu regret nimic”: Șoc, râsete, tăceri, amintiri…

Trupa „Harag György” – Teatrul de Nord Satu Mare participă pentru prima dată la Festivalul Național de Teatru. Spectacolul cu care își face intrarea în spațiul acestui eveniment cultural de anvergură este „Nu regret nimic” – prima punere în scenă a noii piese a dramaturgului Székely Csaba, cu premiera, absolută deci, în primăvara lui 2019. Regia aparține creatorului din Ungaria Lendvai Zoltán. Reprezentația este programată sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 19.00, la Sala „Radu Beligan” a Teatrului de Comedie.

21 septembrie 2019,  Stiri

Lendvai Zoltán ne-a spus, pentru site-ul FNT, că acest spectacol „vorbește despre violență, despre convingeri distorsionate, despre imposibilitatea confruntării cu trecutul, despre absurditatea absolută care, în cazul nostru, este echivalentă cu realitatea”. Și că piesa descrie „foarte viu setea de dragoste, metode ciudate de supraviețuire”; că textul „nu condamnă, ci ne provoacă la discuții despre păcat, iertare și dragoste”.

Despre personaje și despre actorii care le dau viață, creatorul afirmă: „Toate cele trei roluri rezervă mare potențial actorilor. Fiecare moment îmbină tragicul și comicul și este nevoie de o puternică, credibilă prezență psihologică, dar și de un echilibru stilistic pentru a aduce în scenă toate nuanțele acestei povești tulburătoare și, în același timp, uluitoare. Când am citit piesa, m-am gândit instantaneu la cei doi actori ai trupei, la Gábor (n.n. Rappert-Vencz Gábor) și Csongor (n.n. Nagy Csongor Zsolt), actori cu care am avut ocazia de a colabora în trecut. Lor li s-a alăturat actrița Keresztes Ágnes, cu ea fiind, de asemenea, o mare plăcere munca, pe parcursul repetițiilor. Având în vedere că era vorba de o premieră absolută – nici actorii nu cunoșteau textul, scris destul de recent –, primul impact a fost dat de prima lectură. Reacția lor a fost similară cu cea a publicului, de după spectacol. Șoc, râsete, tăceri lungi, după care au apărut amintirile lor. Amintiri proprii sau ale părinților. Amintiri despre o epocă care și-a lăsat o amprentă adâncă în fiecare dintre noi și care, cu toate că a luat sfârșit, trăiește, și azi, în noi – cei care am trăit-o. Atât în România, cât și în afara granițelor țării, în întreaga Europă Centrală și de Est înțelegem și cunoaștem, din păcate, tot ce își propune să ne transmită acest text”.

CUMPĂRAȚI AICI BILETE LA ACEST SPECTACOL!

Directorul artistic al Trupei „Harag György”, Bessenyei Gedő István, dramaturg și teatrolog, spune că a ales această piesă împreună cu regizorul, „principalele puncte de reper fiind actualitatea temei și abordarea unei problematici prezente în societatea contemporană românească”.

„Avem posibilitatea de a juca în cadrul FNT un spectacol realizat pe baza unui text scris de cel mai jucat dramaturg maghiar contemporan din România. Spectacolul, care își are rădăcinile în trecutul comun al tututror cetățenilor din România, își trage seva din amintirile dureroase din timpul regimului comunist; este o dramă piperată, cu mult umor și ironie”, ne-a spus Bessenyei Gedő István.

Totodată, el a ținut să accentueze că regizorul Lendvai Zoltán este un colaborator constant al Trupei „Harag György”. Lendvai Zoltán a absolvit în anul 1992 Facultatea de Teatru și Film din Budapesta. În perioada 1995-1998 el a fost prim-regizor al Teatrului Katona József din Békéscsaba, după care și-a continuat activitatea ca liber profesionist. De-a lungul carierei a montat numeroase spectacole în premieră absolută, activitatea sa fiind apreciată cu numeroase premii și distincții, printre care Premiul special pentru regie – 1990 (Festivalul Național de Teatru din Ungaria) sau Premiul special al juriului – 2001 (Festivalul Internațional de Film de la Varșovia).

Actorul Nagy Csongor s-a arătat încântat de munca la acest spectacol, declarându-ne: „Totdeauna este dată o piesă. Așa ca aceasta. Totdeauna este dată o sarcină pe care trebuie să o ducem la bun sfârșit. Așa ca aceasta. Totdeauna urmează o premieră, iar apoi spectacole… Așa ca la această piesă. Însă de foarte puține ori ne este dat ca întâlnirea dintre dramaturg, regizor și actor să fie armonioasă. Rezultatul acestei armonii este faptul că jucăm acest spectacol cu mare drag, oriunde și oricând. Dacă pentru noi este o plăcere, presupun că este o plăcere și pentru spectatori. Cred că aceasta e cea mai bună recomandare! Veniți la spectacolul nostru și jucați împreună cu noi!”

Site-ul www.fnt.ro vă prezintă o serie de articole-invitații la spectacolele selectate în cadrul celei de-a 29-a ediții a Festivalului Național de Teatru (18-27 octombrie, București). Puteți vedea aici selecția oficială a spectacolelor din festival. Aflați aici mai multe detalii despre spectacolul „Nu regret nimic“, care se va juca în cadrul FNT 2019 pe 19 octombrie, de la ora 19.00, la Teatrul de Comedie, Sala „Radu Beligan”.

NU REGRET NIMIC de Székely Csaba

Distribuţia :

Dominik: Rappert-Vencz Gábor

Alex: Nagy Csongor Zsolt

Liza: Keresztes Ágnes

Regia: Lendvai Zoltán

Decorul: Bátonyi György

Costumele: Szabó Anna

Durata: 1h 40 min  (fără pauză)

Teatrul de Nord Satu Mare, Trupa „Harag György”

Foto: László Czinzel