class="">Regizorul Petru Vutcărău și „Avalanșa” fricilor

Regizorul Petru Vutcărău și „Avalanșa” fricilor

De la Oradea vine în FNT „Avalanșa”. Spectacolul cu piesa omonimă a autorului turc Tuncer Cücenoğlu, montat de Petru Vutcărău la Teatrul „Regina Maria”, va fi prezentat pe data de 23 octombrie, ora 19,00, la Sala Majestic a Teatrului Odeon. Regizorul acestei creații scenice ne-a mărturisit despre lucrul la spectacol, despre trupa orădeană, despre autorul piesei, motivând totodată de ce ar trebui să vină publicul să vadă „Avalanșa”.

10 octombrie 2019,  Stiri

L-a cunoscut pe autor în Turcia, la un festival. Îi știa piesa cu mult înainte de a o monta. A așteptat să găsească o trupă cu care să o pună în scenă. Și a venit propunerea de la Teatrul „Regina Maria”, a acceptat-o și a lucrat „cu mare plăcere”. Și Petru Vutcărău spune: „Au coincis două lucruri importante pentru mine: dorința de a face acest text și oferta care a venit din partea direcției teatrului. Tot ce se întâmplă în piesă este redat după un caz real. Am fost chiar șocat când am citit comentariul autorului, care spune că a scris piesa după un caz real. Este vorba despre un sat din Turcia, care ani de zile se află într-o situație ieșită din comun. Nouă luni pe an oamenii vorbesc în șoaptă. De frică să nu declanșeze o avalanșă care să-i acopere și astfel să-și găsească sfârșitul. Mi s-a părut aproape ireal”.

Pornind de la ideea că este „o situație foarte intimă, o situație aproape familială”, regizorul ar dori ca spectatorii „să se simtă parte componentă din această casă”. În opinia sa, „familia asta mică de țărani care trec prin această situație dramatică este una comună pentru noi toți, dacă e să o raportăm mai larg la societate, la lume”.

Regizorul Petru Vutcărău

Ei parcă ar fi blestemați să vorbească în șoaptă. Frica este cea care îi ține anchilozați, nu le dă voie să se exprime, să trăiască, să vorbească cu voce tare tot ceea ce cred. Acest lucru e grav pentru noi toți în continuare. La reprezentațiile la care am asistat m-a impresionat faptul că lumea ascultă cu foarte mare atenție, adică atmosfera tensionată din spectacol se transmite în sală și liniștea în care are loc acțiunea îi ține atenți pe spectatori. Mi s-a părut că impactul asupra publicului a fost unul puternic. După spectacol, mulți oameni au spus că sunt impresionați și totodată șocați; că i-a pus pe gânduri ceea ce se întâmplă în spectacol; că mulți dintre ei se regăsesc în acest text, care declanșează o avalanșă de întrebări”, spune Petru Vutcărău.

L-am întrebat pe autorul montării de ce ar trebui să vină publicul Festivalului Național de Teatru să vadă „Avalanșa” și el a răspuns: „Publicul ar trebui să vină la acest spectacol pentru a vedea niște actori extraordinari, actori talentați pe care, bănuiesc, nu-i vede foarte des, pentru că, din câte știu, nu joacă atât de des la București pe cât ar merita. Apoi, aș dori ca spectatorii să fie prezenți la acest spectacol pentru a-și pune întrebarea: cât timp vom mai trăi cu frica în sân; pentru a învăța curajul. E o artă să fii curajos. Cred că actorii din spectacol manifestă din plin curajul de a depăși bariera fricii; nu poți fi surd, nu poți fi mut. Atunci când nu ești orb, atunci când înțelegi tot ce se întâmplă în jur ești obligat să te exprimi. Tăcerea este criminală. Tăcerea ne face nefericiți. Trebuie să depășim această frică din noi”.

Petru Vutcărău mai spune: „Cred că este un spectacol interesant și din punct de vedere vizual. E frumos, captivant. Imaginile din spectacol vor impresiona publicul. Costumele sunt foarte reușite”.

Vutcărău a spus despre autorul Tuncer Cücenoğlu, decedat în vara acestui an, că a fost „un om deosebit, un artist extraordinar, un scriitor înțelept”. Tuncer Cücenoğlu, prieten cu regizorul, a fost la Oradea, a văzut spectacolul. „A reușit să îl vadă. Mi-a spus că, după părerea sa, spectacolul de la Oradea este cea mai reușită montare din câte a văzut realizate după acest text. Iar «Avalanșa» este una dintre cele mai montate piese ale lui Tuncer Cücenoğlu”, a mai spus Petru Vutcărău.

Site-ul www.fnt.ro vă prezintă o serie de articole-invitații la spectacolele selectate în cadrul celei de-a 29-a ediții a Festivalului Național de Teatru (18-27 octombrie, București). Puteți vedea aici selecția oficială a spectacolelor din festival. Aflați aici mai multe detalii despre spectacolul „Avalanșa“, care se va juca în cadrul FNT 2019 pe 23 octombrie, de la orele 19.00, la Teatrul Odeon, Sala Majestic.

„Tot ce se întâmplă în piesă este redat după un caz real. Am fost chiar șocat când am citit comentariul autorului, care spune că a scris piesa după un caz real. Este vorba despre un sat din Turcia, care ani de zile se află într-o situație ieșită din comun. Nouă luni pe an oamenii vorbesc în șoaptă. De frică să nu declanșeze o avalanșă care să-i acopere și astfel să-și găsească sfârșitul. Mi s-a părut aproape ireal.”
Petru Vutcărău, regizor

BILETELE PENTRU ACEST SPECTACOL SUNT DISPONIBILE AICI.

AVALANȘA
de Tuncer Cücenoğlu

Traducerea: Nermin Hogea Susam

Adaptarea: Claudiu Groza

Distribuția:

Bătrânul: Petre Ghimbășan

Bătrâna: Corina Cernea

Tânăra: Consuela Egyed

Tânărul: Ciprian Ciuciu

Bărbatul: Șerban Borda

Femeia: Gabriela Codrea

Moaşa: Mirela Lupu

Preşedintele comitetului: Andrian Locovei

Membră a comitetului: Anca Sigmirean

Membru al comitetului: Segărceanu Nicolae

Fantoma fetei moarte: Georgia Căprărin

Fantoma fratelui bătrânului: Alin Stanciu

Gardian 1: Ion Ruscuț

Gardian 2: Cristian Segărceanu

Regia: Petru Vutcărău

Decorul: Ianis Vasilatos

Costumele: Amalia Buie

Durata: 1h 40 min (fără pauză)

Teatrul „Regina Maria” din Oradea

Spectacol cu traducere în limba engleză

Nerecomandat persoanelor sub 15 ani

Fotografii: Remus Toderici, arhiva personală a regizorului