class="">Vizitând Republica Melania, alături de actorul Emanuel Varga: „Tinerii îşi vor aduce aminte de bunicii lor, iar cei în vârstă vor privi cu ochii în lacrimi şi zâmbetul pe buze”

Vizitând Republica Melania, alături de actorul Emanuel Varga: „Tinerii îşi vor aduce aminte de bunicii lor, iar cei în vârstă vor privi cu ochii în lacrimi şi zâmbetul pe buze”

Vă invităm la Băxani, cătun izolat din Basarabia, unde trăiește Melania, femeie în vârstă, care împăiază păsări, citește cărți și e abonată la ziare. Despre „Republica Melania”, spectacolul montat de Gelu Colceag la Teatrul Odeon, ne vorbește actorul Emanuel Varga.

26 septembrie 2019,  Stiri

Republica Melania” este un spectacol în două personaje – Melania (Rodica Mandache) și Vasile (Emanuel Varga) –, care-și poartă spectatorul până în Basarabia, la Băxani, satul unde Melania trăiește în singurătate, consemnând viața locului, ca un cronicar fidel. La o primă vedere, „Republica Melania” este un spectacol-tribut adus unei generații care a supraviețuit unor mari întâmplări ale istoriei. Irina Nechit, autoarea textului (și ce text!) care stă la baza spectacolului spunea: „Am scris Sfaturile Melaniei în semn de recunoștință pentru generația părinților mei, născuți în anii ’30, la fel ca Melania. Oamenii din această generație au supraviețuit anexării Basarabiei la URSS, apoi celui de-al Doilea Război Mondial urmat de foametea din 1947, represiunilor staliniste, colectivizării, stagnării brejneviste, prăbușirii Uniunii Sovietice, perioadei de tranziție, ajungând să vadă și efectele pustiitoare ale migrației de după 2000”. Căci Melania este o femeie ai cărei copii muncesc cu toții, în mileniul III, în străinătate.

Pornind de aici, l-am întrebat pe actorul Emanuel Varga ce are special acest spectacol, prin ce atrage și de ce să nu-l ratăm în FNT. „Este un spectacol intim care creează o legătură specială între public şi Melania. Este un spectacol care îl duce pe privitor într-o lume din care nu mai vrea să iasă la final; un spectacol cu un personaj care te face să te aşezi mai confortabil în scaun”, spune actorul.

Emanuel Varga

Însă cum au lucrat pentru „Republica Melania”, ce își amintește de la repetiții și prin ce crede că îi va rămâne în minte, peste ani, perioada în care pregăteau spectacolul? Iar Emanuel îmi vorbește despre atmosfera de la repetiţii, care îl făcea mai curios și mai entuziasmat cu fiecare zi, dar și despre puterea regizorului Gelu Colceag de a da indicaţii practice şi de a urca treptat spre forma finală a spectacolului.

Față în față cu Rodica Mandache

Emanuel Varga joacă aici un spectacol în doi cu Rodica Mandache, o șansă în stare să fascineze orice actor al noii generații, motiv pentru care îl întreb ce a învățat lucrând în această formulă, ce amintiri de colecție a adunat astfel. „Doamna Rodica Mandache a fost exemplul pe care l-am urmat zi de zi la repetiţii. Fiind prima mea experienţă cu un proiect la nivelul acesta, am urmărit şi încercat să asimilez fiecare pas pe care dumneaei îl făcea în raport cu repetiţiile, în raport cu învăţarea textului, cu relaţia dintre dumneaei şi regizor, dar şi cu relaţia dintre dumneaei si toţi ceilalţi oameni care au luat parte la construcţia spectacolului. M-a învăţat despre disciplina repetiţiei şi despre cum nu e permis să întârzii, orice ar fi. Practic, în mod indirect, doamna Rodica Mandache a fost primul meu contact cu un actor foarte experimentat aflat la fel ca mine într-o situaţie nouă în care trebuie să creeze. Am observat măiestria cu care trecea peste obstacole, capacitatea de a veni cu propuneri şi soluţii şi nu numai. De asemenea a ajutat şi la construcţia personajului meu prin sfaturi şi idei. Cu alte cuvinte, am luat lecţii de actorie în cel mai practic mod posibil”, recunoaște tânărul actor.

Rodica Mandache, în „Republica Melania”

De ce să o cunoaștem pe Melania?

Spectacolul de față este povestea generației născute în anii ’30 și a problemelor cu care s-a confruntat. Prin ce este puternică, însă, povestea aceasta, ce întrebări ridică? Ce avem de învățat de la Melania, cum ne poate inspira? Emanuel Varga crede că „textul piesei este potrivit tuturor generaţiilor. Personajul Melania este atât de uşor de îndrăgit şi de puternic, încât nu poate să nu atingă sufletul oamenilor, indiferent de vârstă. Tinerii îşi vor aduce aminte cu siguranţă de bunicii lor, iar cei în vârstă vor privi cu ochii în lacrimi şi zâmbetul pe buze, empatizând la un nivel superior. Povestea prezintă întâmplări dure despre război, boală, muncă excesivă, moarte, pierdere, singurătate, iar Melania învaţă privitorii că problemele vieţii, traumele, evenimentele nefericite n-ar trebui să însemne tragedii, ci sfaturi şi povesti.”

Vasile

În „Republica Melania”, Emanuel Varga este Vasile. Dar cine este Vasile? Iată cum îl prezintă actorul! „Personajul meu, Vasile, este o apariţie inedită în spectacol. Principala indicaţie a domnului Colceag asupra personajului meu a fost că Vasile este pierdut, şi la propriu, şi la figurat, un tânăr care ajunge din întâmplare în casa Melaniei şi care generează o atmosferă apăsătoare, stricând pentru o vreme echilibrul setat de personajul principal. Multă vreme am crezut că reţeta pentru scena în care apar o să fie să mă mişc mult şi să încerc să umplu spaţiul de pe scenă pentru a mă face remarcat. După cum o să vedeţi, produsul final al personajului meu reflectă chiar opusul ideilor mele iniţiale. Este un tânăr inert, lent şi complet absent, ceea ce îi dă un aer aproape înspăimântător. În opinia mea, Vasile este cel care dă veridicitate puterii Melaniei, golul singurătăţii ei este umplut, iar publicul o vede pentru prima dată relaţionând pe viu cu un om cu un comportament şi o poveste ieşite din comun.”

Decorul

Foarte interesantă în cazul acestui spectacol este și scenografia semnată de Adrian Damian. Am vrut să aflu de la Emanuel dacă are elemente preferate din decorul spectacolului și cum se raportează el, actorul, la scenografie, cât contează pentru a fi în poveste. Cum este în cazul de față? „Decorul este portalul perfect către universul Melaniei. Este un loc pur, intim, ca de vis, care conturează totodată şi un anume aer stingher, ca şi cum de fapt nici nu există. Fiecare element este aşezat cu grijă în scenă şi, deşi este destul de încărcată cu detalii, scenografia pare foarte aerisită. Proiecţiile video adaugă şi mai mult la fantezia decorului, iar fiecare element şi detaliu adaugă ceva la fantezia personajelor. Pe mine mă ajută până şi dimensiunile spaţiului de joc. Sunt o persoană înaltă, iar decorul scund şi intim mă face să simt de fiecare dată că invadez mica lume plină de păsări şi amintiri creată de Melania.”

Actorul

Actorul Emanuel Varga s-a născut și a crescut la Bacău. Cum a început atracția sa pentru actorie și care sunt principalele satisfacții pe care i le aduce teatrul și, în mod aparte, spectacolul de față? „Povestea mea legată de teatru şi actorie a început în clasa a X-a, când am descoperit existenţa trupelor de teatru de liceu şi pentru prima dată am avut o idee despre cum mi-ar plăcea să arate viitorul meu. Părinţii mei au simţit destul de repede că dezvolt o pasiune serioasă pentru acest domeniu complex şi m-au susţinut la fel de mult pe cât mă susţin şi acum, adică foarte mult. Astfel am plecat din Bacău hotărât că vreau să muncesc şi să mă ocup cât mai serios de actorie şi, pas cu pas, cu puţin noroc şi cu ajutorul doamnei Rodica Mandache am ajuns să iau parte la acest spectacol. Multă vreme am aşteptat să se întâmple ceva rău, parcă nu îmi venea să cred că o să joc într-un spectacol la Odeon. În fiecare zi aşteptam vestea proastă că nu se mai face, sau sunt dat afară, sau cine ştie ce altceva. Totuşi iată că nu s-a întâmplat asta şi sunt recunoscător în fiecare zi pentru oportunitatea primită. Am fost introdus în lumea teatrului profesionist, am jucat în diverse oraşe de unde o să am amintiri pentru tot restul vieţii şi am înţeles, măcar puţin, cât de mult mai am de muncit pana o să pot bănui că poate voi fi ajuns un actor decent”, povestește, cu o sinceritate cuceritoare, Emanuel Varga, pe care vă invităm să îl vedeți, alături de actrița Rodica Mandache în „Republica Melania”, spectacol prezentat în prima zi a Festivalului Național de Teatru.

Site-ul www.fnt.ro vă prezintă o serie de articole-invitații la spectacolele selectate în cadrul celei de-a 29-a ediții a Festivalului Național de Teatru (18-27 octombrie, București). Puteți vedea aici selecția oficială a spectacolelor din festival. Aflați aici mai multe detalii despre spectacolul „Republica Melania“, care se va juca în cadrul FNT 2019 pe 18 octombrie, de la ora 20.00, la Teatrul Odeon, Sala Studio.

Povestea prezintă întâmplări dure despre război, boală, muncă excesivă, moarte, pierdere, singurătate, iar Melania învaţă privitorii că problemele vieţii, traumele, evenimentele nefericite n-ar trebui să însemne tragedii, ci sfaturi şi povesti.”
Emanuel Varga, despre „Republica Melania”

BILETELE PENTRU ACEST SPECTACOL SUNT DISPONIBILE AICI.

REPUBLICA MELANIA
de Irina Nechit

Distribuţia:

Melania: Rodica Mandache

Vasile: Emanuel Varga

Regia: Gelu Colceag

Scenografia : Adrian Damian

Light Design: Cristian Niculescu

Video: Luca Achim

Durata: 1 h 15 min (fără pauză)

Teatrul Odeon, București

Spectacol cu traducere în limba engleză

Foto: Andrei Runcanu, arhiva personală a actorului