class="">A History of Romanian Theatre from Communism to Capitalism. Children of a Restless Time

A History of Romanian Theatre from Communism to Capitalism. Children of a Restless Time

A History of Romanian Theatre

de Cristina Modreanu

Editura Routledge (Taylor and Francis Group), 2020

Preț: 48,95 USD

Unde poate fi achiziționată:

Librării online: www.amazon.com

Apasă aici pentru a cumpăra cartea

Volumul ”A History of Romanian Theatre from Communism to Capitalism. Children of a Restless Time” (O istorie a teatrului românesc de la comunism la capitalism. Copiii unui timp neliniștit) de Cristina Modreanu dezvăluie pentru un public internațional surprinzătoarele transformări care au avut loc pe parcursul ultimelor trei decade, din 1989 și până în prezent. Folosind tonul personal al unui insider, a cărui întreagă carieră în teatru se suprapune peste perioada analizată, autoarea face legătura între teatrul românesc și scena internațională, descriind în același timp în detaliu, din punctul de vedere de azi al profesionistului cu experiență, procesul lent dar constant de reconectare a mișcării teatrale locale la noile tendințe din teatrul lumii, în special turnura etică remarcată atât în teatru, cât și în performance.

Este primul volum de sinteză în limba engleză dedicat integral teatrului din România și apărut la o editură de calibru.

”O istorie…” chestionează relația dintre artiști și putere, atât înainte de 1989, în spatele Cortinei de Fier, cât și în contextul politic global de azi, când naționalismul se manifestă din nou în Estul Europei și dincolo de ea. Acest studiu despre teatru ca forță a schimbării aruncă o lumină necesară asupra cazurilor complexe ale unor creatori români celebri, care și-au construit o carieră internațională în exil, precum Lucian Pintilie, Liviu Ciulei și Andrei Șerban, dar și asupra celor mai inovatori artiști din teatrul de azi, precum Silviu Purcărete, Mihai Măniuțiu, Gianina Cărbunariu, Radu Afrim, Saviana Stănescu, Alexandra Badea, Bogdan Georgescu și alții, care și-au câștigat statutul de artiști trans-globali.

La 30 de ani de la Revoluția din 1989, creatorii de teatru din România sunt acum liberi să-și facă auzită vocea și să contribuie la fundamentele unei noi societăți. Privind și spre viitorul scenei românești, în context global, cartea Cristinei Modreanu pune o întrebare cheie: este oare teatrul capabil să revitalizeze și să reformeze o societate.

„Această carte va deveni cu siguranță un ghid indispensabil al ultimelor decenii din teatrul românesc, precum și un compas excelent pentru cunoașterea noilor generații.”

Tom Sellar, editor revista Theater, publicată de Yale University

”Cristina Modreanu este de o viață observator și participant activ al teatrului din România. Ea îi ține acestuia oglinda în față, dar îi și dă formă prin impresionanta ei activitate curatorială la cele mai semnificative festivaluri de teatru din România. Cu grijă, cu mare atenție la detalii, ea descrie peisajul teatral istoric, dar și pe cel apărut mai de curând, asemeni unui adevărat cartograf.”

Frank Hentschker, directorul Centrului teatral ”Martin Segal” de la CUNY University, New York