class="">Antigona

Antigona

8 noiembrie | 22:00 – www.fnt.ro

Spectacolul este disponibil pentru vizionare de luni, 8 noiembrie, de la ora 22.00, până miercuri, 10 noiembrie, ora 22.00. Pentru activarea traducerii în limba română sau engleză, apăsați butonul CC din bara de jos a video-ului.

Care versiune a adevărului este cea corectă: aceea a individului care dorește să-și trăiască viața în mod responsabil sau aceea a comunității care pretinde să cunoască cel mai bine legile și cutumele ce trebuie să fie respectate pentru o existență pașnică și umană? Există numeroase exemple de greșeli comise de susținătorii uneia sau a celeilalte perspective. Unii oameni, lipsiți de judecată, consideră că pot să-și impună viziunea recurgând la violență. Alții, criminali, cred că au fost aleși să salveze lumea și, prin gesturi extreme, ajung să se distrugă singuri.

VEZI EVENIMENTE DIN ACEEAȘI ZI

Autor: Sofocle

Traducere în germană de Friedrich Hölderlin

Cu: Christoph Gawenda, Tilman Strauß

Pian, trompetă: Thomas Leboeg

Pian electric, percuții: Michael Mühlhaus

Percuții, chitară: Felix Müller

Voce, chitară, armoniu: Peter Thiessen

Regia: Friederike Heller

Dramatizare: Bernd Stegemann

Decorul și costumele: Sabine Kohlstedt

Muzica: Peter Thiessen

Light design: Erich Schneider

Schaubühne (Berlin, Germania)

Durată: 2 h

Spectacol în limba germană, cu traducere în limbile română și engleză

Încă de la nașterea creștinismului, mântuirea a fost văzută ca un răspuns la întrebarea despre calea adevărului. Lupta constantă între individ și mase, între convingerile personale și opinia majorității, între sentiment și putere, determină mersul societății.

În Antigona, acest clivaj tragic este prezentat ca o poveste de familie. Doi frați s-au ucis între ei. Surorile, Antigona și Ismene, află verdictul: unul dintre frați, Eteocles, trebuie îngropat, iar agresorul trebuie lăsat să putrezească fără doliu. Antigona așază dragostea pentru fratele ei mai presus de supunerea față de legile nescrise ale cetății și pornește lupta împotriva autorităților.

„Antigona se prezintă ca o tragedie la un loc cu propriul său making of: implicare cu tot cu privirea amuzată de pe margine. Pe scena amenajată ca la un concert rock, cu pian, tobe mari și mici, niște băieți tineri intră și se așază în semicerc. Un regizor-povestitor, nimeni altul decât vocalistul trupei, pe post de Corifeu modern, începe să distribuie rolurile și să le explice actorilor cum trebuie să joace, ce mișcări să facă, ce reacții urmează. Ambivalența personajului se citește deja în costum: hainele sale bărbătești coabitează cu o elegantă rochie neagră din lamé. Tragedia debutează ca o improvizație cu multe accente comice. Unuia dintre participanți îi revine Sfinxul, altuia Ciuma. Rolurile stârnesc reacții din partea actorilor și ilaritate din partea spectatorilor. Nici unul dintre cei de pe scenă nu pare tocmai bucuros cînd trebuie să joace. Iar o indicație ca aceea dată Ciumei, „Acum te abați șapte ani asupra Tebei”, cu ironie asumată, nu poate decât să marcheze ludic debutul tragediei lui Sofocle.” – Cristina Rusiecki

După spectacolul Antigona, prezentat în FNT, Friederike Heller va susține o conferință pornind de la revizitarea textului clasic și montarea acestuia pentru publicul contemporan. În parteneriat cu UNATC, în cadrul programului „Întâlnirile Teatrologiei”, conferința va fi urmată de discuții pe ZOOM cu studenții din UNATC și din facultățile de profil din țară.

Foto credit: Arno Declair