class="">Cornel Todea – dincolo de regie

Cornel Todea – dincolo de regie

cornel todea

de Ion Moldovan

Teatrul Ion Creangă și Editura Didactica Publishing House, 2021

Apasă aici pentru a citi gratuit cartea

Volumul se înscrie în seria editorială TIC55, punând în lumină unul dintre cei mai importanți artiști care și-au lăsat amprenta asupra Teatrului Ion Creangă: Cornel Todea (1935 – 2012), al cărui destin se împletește cu istoria instituției, mai întâi ca regizor, iar mai apoi ca director pentru peste două decenii. Reunind interviuri și amintiri împărtășite de cei care i-au fost alături de-a lungul carierei, albumul devine o mărturie vie a universului complex al pedagogului, regizorului de teatru, teatru tv și film, directorului și mentorului Cornel Todea. Printre cei care au contribuit la realizarea volumului se regăsesc nume importante ale teatrului și cinematografiei românești: foști colegi, studenți, parteneri de platou și de scenă – actori, scenografi, coregrafi, muzicieni și critici.

„Cornel Todea a fost un om al vocațiilor, pe care le-a păstorit cu o infinită dăruire. A fost artist – și a descifrat în cheia sa regizorală zeci de texte dramatice, pe care le-a transpus în spectacole de teatru și teatru tv. A fost pedagog – și a crescut generații de tineri actori și regizori. A fost director iubit, cârmuind un teatru în a cărui importanță a crezut nespus. A susținut dialogul dintre artist și copil, adevărurile celor mai tineri spectatori, franchețea opiniilor lor. De multe ori, după cum îi plăcea să glumească, a fost slugă la doi stăpâni, jonglând între universul plin de candoare al spectacolului pentru copii și rigorile producției și administrației. A fost, dincolo de toate, un om excepțional, cunoscându-și ajunsurile și neajunsurile, limitele și speranțele.”

Gabriel Coveșeanu, Manager Teatrul Ion Creangă

„O inspirată și caldă prefață semnată de criticul Doina Modola la care se adaugă o schiță biografică datorată aceluiași condei reprezintă o binevenită uvertură a cărții. Vine mai apoi spectacolul. Acela al confirmărilor, al evocărilor, al mărturisirilor. Or, de aici a început dificultatea muncii lui Ion Moldovan. Care a reușit să îi adune în distribuție pe Anca Zamfirescu (soția regizorului), pe Ion Caramitru, Alexandrina Halic, Adela Mărculescu, Ileana Stana Ionescu, Andrei Ionescu, Maia Morgenstern, […] Radu Apostol și alți câțiva foști studenți ai regizorului – pedagog de vocație, pe câțiva dintre participanții la cele câteva filme (unele cu „probleme” semnate de acesta) și mulți, mulți alții. Se construiește astfel un atractiv puzzle care are admirabilul merit de a restitui întregul. Dincolo de regie și dincolo de regizor se regăsește omul. În toată complexitatea lui”.

Mircea Morariu, Contributors.ro