class="">Festivalului Național de Teatru se va desfășura în perioada 6–14 noiembrie 2021, în format exclusiv online (EuropaFM)

Festivalului Național de Teatru se va desfășura în perioada 6–14 noiembrie 2021, în format exclusiv online (EuropaFM)

Celor 38 de spectacole selectate din țară (din stagiunea teatrală 2020–2021) li se vor adăuga instalații performative, instalații vizuale, producții din străinătate precum și evenimente conexe.

10 noiembrie 2021  FNT în Presă

Conceptul festivalului – „Creația. Recreația. Re-creația” – încearcă să surprindă într-o sintagmă răspunsul artiștilor la noile condiții de creație:

Creația acoperă zona producțiilor originale care duc mai departe diversele formule artistice, estetice și ideologice ale teatrului românesc, cu un accent aparte (o sub-secțiune întreagă) pe creația actrițelor si regizoarelor (un desant artistic fără precedent în istoria scenei autohtone).

Recreația încearcă să surprindă un portret al lumii în tușe parodice, comice, chiar cu umor negru, dar nu în cheie facilă, ci ca un fel de reacție prin zâmbet la vremurile bizare pe care le trăim.

Re-creația redă exact soluțiile găsite de artiști pentru a trece peste blocajul pandemic, fără să-și trădeze vocația și publicul: formule online, interactive, filmice, ingenioase, foarte teatrale fiecare.

Selecționerilor FNT li s-a părut important să semnaleze într-o secțiune aparte multele montări ce recompun mari texte clasice, în noi lecturi regizorale sau dramaturgice: Clasic. Recreat.

Interesul pentru zonele de intersecție a artelor a generat două categorii interdisciplinare, Instalații performative și Instalații vizuale – ca semn al extinderii experiementului teatral spre granițele celorlalte arte.

FNT propune întâlniri cu dramaturgi, regizori, sau actori din generațiile tinere și nu numai, în producții contemporane în care putem recunoaște problemele și sensibilitatea prezentului nostru românesc. Scenografilor li s-a dedicat o secțiune aparte, Next to Stage, care propune un dialog între cei care de abia încep să-și facă mâna și scenografii consacrați, deja repere ale teatrului românesc și străin.

Nu în ultimul rând, pentru că ne-am despărțit neașteptat de artistul și președintele-fondator al  UNITER, Ion Caramitru, FNT îi omagiază amintirea cu o secțiune comemorativă.

Citiți integral pe EUROPAFM.