class="">Nina Zarecinaia în izolare

Nina Zarecinaia în izolare

În spectacolul  „Very Isolated Person”, montare a Teatrului German de Stat din Timișoara, în regia Paulei Lynn Breuer și a Olgăi Török, o reîntâlnim pe eroina lui Cehov, Nina Zarecinaia din „Pescărușul” (interpretată cu dramatism și emoție de Olga Török), în izolare și nu doar în izolare, ci de-a dreptul într-un spațiu claustrofobic, într-o baie mică și într-o cadă mică unde îi ține de urât un laptop de pe care vorbește pe facebook cu prietenii din lumea virtuală.

12 noiembrie 2021  Cronici mici și prietenoase, Stiri

Ea povestește despre întâlnirea ei cu Trigorin atunci când a jucat primul rol din viață, lângă lac,  cu un regizor cu care nu prea s-a înțeles (Treplev), pe un text foarte abstract și fără oameni scris chiar de regizorul care îi explicase cum fuge el de „șușele clasice” și caută mereu „forme noi”.

Nina le arată o înregistrare video  de la prima ei apariție ca actriță amicilor de pe facebook. Spectacolul „Very Isolated Person” are și o latură autoreferențială pentru că filmarea cu celebrul monolog provine dintr-un spectacol în care actrița Olga Török o juca pe Nina în „Pescărușul” pus în scenă de Yury Kordonsky, iar prietenii cu care comunică „Nina” din baie sunt prietenii de pe Facebook ai Olgăi Török.

Actrița Nina și actrița care o interpretează, Olga, ajung într-un punct de contopire și devin una. Nina trece pe lângă vechiul teatru improvizat de lângă lac și plânge, Olga trece pe lângă teatrul ei, Teatrul German din Timișoara, închis din cauza pandemiei și plânge. Nina își amintește că a avut la un moment dat câteva clipe de adevăr pe când juca prin locuri uitate de lume, Olga își amintește de chemarea care suna din difuzor în cabină: „Olga, la scenă!”

„Sunt un pescăruș”, zice Nina. „Nu, sunt actriță.” „Sunt un pescăruș!”, zice Olga. „Nu, sunt actriță!”

Spectacolul este disponibil pentru vizionare de vineri, 12 noiembrie, de la ora 19.30, până vineri, 12 noiembrie, ora 20.30, în regim LIVE. Redarea este unică, prin platforma ZOOM și preluată pe www.fnt.ro. Accesul spectatorilor se face online, prin înscriere la acest link. Mai multe informații, aici.