class="">„O scrisoare pierdută” cu niște zombie politici și un dac „liber”

„O scrisoare pierdută” cu niște zombie politici și un dac „liber”

În varianta gândită de regizorul Ștefan Iordănescu la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad, piesa „O scrisoare pierdută” nu este deloc tratată în manieră clasică. Pentru că politicieni corupți au existat dintotdeauna, astăzi îi regăsim pe Tipătescu, Trahanache și compania cât se poate de vii. Sunt de fapt niște zombie politici ale căror moravuri nu vor nicicum să piară. Hainele le sunt noi, dar apucăturile etern valabile.

13 noiembrie 2021  Cronici mici și prietenoase, Stiri

Trahanache (Zoltan Lovas), un politruc învechit în rele, are scris pe spatele sacoului un slogan al zilelor noastre: „Am furat, dar am și făcut”. În timp ce Tipătescu (Ștefan Dogaru) are un aer de sex simbol sado-maso, îmbrăcat în piele neagră și hamuri, dar acoperit și cu un soi de togă romană, simbol al puterii. (Costumele sunt create de Chic by Vali Cioban). Zoe (Iulia Dinu) e și ea o păpușică Barbie în variantă noir, îmbrăcată kinky în latex și piele neagră și cu niște cozi lungi care arată ca niște bice folosite în jocurile erotice. Tringhiul amoros Zoe-Traahanache-Tipătescu este un threesome în toată regula, bătrânul Trahanache și „păpușelul” Tipătescu având și ei o relație. Politica și sexul sunt cei doi poli ai puterii. Agamiță Dandanache apare ca o divă dominatrix (Mariana Tofan), cu „meritele” la vedere, niște sâni impozanți. Trahanache și Tipătescu bălesc după doamna Dandanache, în timp ce Zoe, simțind că își pierde puterea de seducție pe lângă cei doi, vrea să o stranguleze cu un steag tricolor.

În tot acest erotism ușor pervers care amintește de un bordel în toată legea, apare figura impozantă a unui dac liber, cu cușma lui Decebal, opinci și cu blănița lupului dacic pe umeri care, învelit în tricolor, ține discursuri naționaliste. El este Nae Cațavencu (excelent interpretat de Andrei Elek) care reprezintă Auroara Economică Română sau pe scurt AER. El are o mulțime de susținători care urlă „AER! AER!”. Trimiterea la AUR este evidentă. La fel de clar e și avertismentul din încheiere: în timp ce politicienii vechi se lasă cuprinși de o beție „patriotică” și de jocuri politico-erotice, politicianul AER, naționalistul Cațavencu, are ultimul cuvânt și își ține neabătut discursul.

Cum să nu îți dea fiori reci acest final?

Spectacolul este disponibil pentru vizionare de joi, 11 noiembrie, de la ora 19.00, până sâmbătă, 13 noiembrie, ora 19.00. Mai multe informații, aici.