class="">Pe la ceasul cinci spre seară, trist se-aude o vioară

Pe la ceasul cinci spre seară, trist se-aude o vioară

Se aude o vioară și nu orice vioară, ci vioara lui Cezar Antal, o vioară electrică. Ea devine un personaj în sine în „Luna verde”, o instalație muzical-poetică creată de Alina Berzunțeanu și Cezar Antal la Teatrul Odeon, pe versuri de Federico García Lorca și pe muzica originală a lui Cezar Antal.

13 noiembrie 2021  Cronici mici și prietenoase, Stiri

„La orele cinci spre seară.
Era cinci exact spre seară.
Un copil vine cu giulgiu.
La orele cinci spre seară.
Un coş cu var aşteptând,
la orele cinci spre seară.
Restu-i moarte, numai moarte,
la orele cinci spre seară.”

Chiar dacă poezia lui Lorca are un fior tragic de netăgăduit, spectacolul-instalație al celor doi artiști are seninătate și chiar bucurie. Recitate de Alina Berzunțeanu, versurile au ceva cald și liniștitor. Moartea nu mai este sfâșiere, ci un personaj și ea din poveste, soră bună cu vioara electrică a lui Cezar Antal.

Un dans electric al morții pe acorduri de vioară și pe versuri de Lorca.

Mai apar în poveste și matadori și tauri furioși și un vânt parfumat și o lună verde. Fiecare dintre ele având un suflet de sine stătător. Asta poate pentru că, după cum mărturisea Federico García Lorca: „De mic am trăit în mijlocul naturii și am atribuit fiecărui obiect, arbore sau piatră personalitate și suflet”.

Mult suflet, multă muzică și multă poezie vă așteaptă și în „Luna verde.”

Spectacolul este disponibil pentru vizionare de vineri, 12 noiembrie, de la ora 23.30, până duminică, 14 noiembrie, ora 23.30. Mai multe informații, aici.