class="">„Revoluția mea nu a învins. Revoluția lui Sergiu Nicolaescu a învins”

„Revoluția mea nu a învins. Revoluția lui Sergiu Nicolaescu a învins”

Revoluția anticomunistă din decembrie 1989 a fost povestită în spectacolul creat de Carmen Lidia Vidu la Teatrul Național din București de către unul dintre oamenii care au devenit chiar imaginea Revoluției: actorul Ion Caramitru.

8 noiembrie 2021  Cronici mici și prietenoase, Stiri

La 30 de ani distanță el ajunsese la concluzia că „Revoluția mea nu a învins. Revoluția lui Sergiu Nicolaescu a învins”. Nicolaescu fiind, după cum bine ne amintim, omul puterii comuniste.

Iată ce mi-a mărturisit domnul Caramitru, Dumnezeu să-l odihnească, într-un interviu pe care mi l-a acordat chiar înaintea premierei spectacolului „Jurnal de România. 1989”: „Revoluția a dat glas nemulțumirii generale, a pornit din disperare, ajungând până la înfrângerea fricii de moarte. Oamenii au ieșit în bătaia puștii ca să scape definitiv de nenorocirile comunismului, pentru ca până la urmă tot comuniștii să confiște acele energii sincere. De fapt, s-a indus ideea că oamenii au ieșit împotriva lui Ceaușescu, nu împotriva comunismului în sine. Ceea ce nu era adevărat.

În spectacol sunt patru actori, cu patru mărturisiri despre momentul Revoluției din 1989. Este un material ingenuu și foarte sincer, despre un eveniment nu doar important, ci și foarte dur din istoria noastră, un eveniment sângeros și plin de controverse, care nu s-au lămurit nici până în ziua de azi. „Har Domnului, sunt multe încă de spus despre acel moment istoric și fiecare dintre cei patru actori, între care mă număr și eu, are ce spune despre acele zile, despre ce a fost înainte, dar și despre ce a urmat după Revoluție. Spectacolul va naște sigur un interes viu, pentru că atunci când vorbim despre o astfel de temă, «succes» este poate un cuvânt nepotrivit. Noi vrem nu să aibă pur și simplu succes, ci să nască discuții.

Sunt în spectacol povestite extrem de sincer istorii foarte personale, legate de 1989 și de raportarea noastră la comunism. Eu, unul, am urât din tot sufletul comunismul, iar familia mea a avut numai de suferit sub comuniști. Despre toate acestea povestesc în spectacol. Despre povestea mea și a familiei mele.

Eu cred că tema asta a Revoluției trebuie dezbătută până la rezolvarea ei. Dar te întrebi, pe bună dreptate, cine să aducă rezolvarea, când cei mai ortodocși comuniști și securiști de ieri sunt cei mai sălbatici capitaliști de azi?”

Spectacolul este disponibil pentru vizionare de luni, 8 noiembrie, de la ora 20.00, până luni, 8 noiembrie, ora 21.00. Mai multe informații, aici.