class="">Viețuind cu Neamțul

Viețuind cu Neamțul

Regizorul Andrei Măjeri a pus în scenă la Reactor de Creație și Experiment din Cluj o tulburătoare pledoarie pentru dragoste și demnitate. Având-o în prim plan pe fabuloasa actriță a Teatrului Maghiar din Cluj, Emöke Kató, care a luat și Premiul UNITER anul acesta pentru răvășitoarea ei interpretare din acest spectacol, secondată cu forță și emoție de tânărul actor Lucian Teodor Rus, „Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois”, pe un text de Cosmin Stănilă, este ucigător de frumos și, în același timp, neiertător. Așa cum boala și moartea sunt neiertătoare.

13 noiembrie 2021  Cronici mici și prietenoase, Stiri

O mare actriță „locuiește” de ceva vreme cu un neamț care îi ascunde mai întâi lucrurile și apoi mințile cu totul. Ea îi spune pe numele mic, Alois, pentru că e mult mai frumos decât să-i spună pe numele de familie, Alzheimer. (Cândva circula un banc cinic: „Știi care e prenumele lui Alzheimer?” „Nu.” „Uite, vezi, deja ai început să uiți.”)

Fiul ei se mută cu ea în încercarea de a-l alunga pe nedoritul musafir care însă nu mai poate fi scos din viețile lor cu niciun chip, nici cu vorbă bună, nici cu medicamente, nici cu dragoste, nici cu grijă, nici cu sacrificiul de sine al fiului.

Asemeni personajului din „Tatăl”( care i-a adus un Oscar lui Anthony Hopkins) și mama simte că își pierde „frunzele”. „Desfrunzirea” ei este definitivă.

Actorii joacă de multe ori în spatele unei cortine subțiri care este asemeni perdelei de ceață ce s-a așezat pe mintea ei.

Rolurile se inversează. Amintirile din copilăria fiului sunt acum în oglindă cu evenimentele de azi: acum el trebuie să o învețe să se spele pe dinți. „Și în spate, și pe limbă.” Acum el trebuie să o învețe cum să citească ora. „Dacă limba mică e la 9…”. Acum el trebuie să îi facă baie, iar ea se opune ca un copil recalcitrant. Acum el este părintele și mama e copilul.

Ce poți face când Alois îți ia totul?

Spectacolul este disponibil pentru vizionare de duminică, 14 noiembrie, de la ora 23.30, până marți, 16 noiembrie, ora 23.30. Mai multe informații, aici.