class="">Vodevil horror cu oameni pe jumătate păpuși sau cu păpuși pe jumătate oameni

Vodevil horror cu oameni pe jumătate păpuși sau cu păpuși pe jumătate oameni

„Văduva Karnyó și cei doi zvăpăiați”, de Csokonai Vitéz Mihály, este o coproducție a trupelor „Aradi Kamaraszinhaz” din Arad și „Pinceszinhaz” din Szeged, în regia lui Tapasztó Ernő.

12 noiembrie 2021  Cronici mici și prietenoase, Stiri

Textul lui Csokonai are o vechime de mai bine de două veacuri și e un text cunoscut în lumea de limbă maghiară.

Dar chiar dacă lumea s-a schimbat mult între timp, natura omului a rămas în mare cam la fel. O văduvă cu un mic negoț și cu ceva bănuți la teșcherea va atrage, indiferent de secol, bărbați ticăloși și fără scrupule. În față îi fac o curte asiduă, iar pe la spate o bârfesc: „E mai bătrână decât poșta și mai rece decât o sobă în miezul verii”. „M-aș însura cu acest «portofel» chiar dacă e urâtă ca o stafie.”

Textul este grotesc, dar privit în cheie comică, așa cum o face regizorul, pare că e un fel de teatru al absurdului avant la lettre.

Personajele apar ca niște păpuși dezarticulate, iar spectacolul chiar pare unul de marionete, numai că păpușile sunt pe jumătate oameni sau invers, cum doriți.

Grotescul și oroarea comică trimit un pic la „Familia Addams” (de fapt, și aici apar tot felul de mânuțe care circulă fără trupuri atașate de ele de ici colo).

Și ca totul să fie și mai horror-funny sau funny-horror se și cântă tot soiul de cântecele cu texte odioase, dar cu melodii vesele. Avem, prin urmare, în acest spectacol, și teatru de marionete, și teatru cu actori și vodevil, și operetă, și cam tot ce și-ar putea dori un spectator care are umorul de a privi oroarea în ochi cu un zâmbet amar, dar amuzat.

Spectacolul este disponibil pentru vizionare de joi, 11 noiembrie, de la ora 17.00, până sâmbătă, 13 noiembrie, ora 17.00. Mai multe informații, aici.