class="">Teatrul ca rezistență. Oameni de teatru în arhivele securității

Teatrul ca rezistență. Oameni de teatru în arhivele securității

de Cristina Modreanu
Editura Polirom, 2022

Data lansării: duminică 13 noiembrie, ora: 12.00

Prezintă:
Carmen Lidia Vidu – regizoare

Preț: 44,95 ron

Apasă aici pentru a comanda cartea

[same_day_events_link]

„Teza cărții este una pe care o împărtășesc: discursul dominant de azi insistă pe supunerea civică și pe conformismul de grup al românilor din deceniile 1950-1980, însă, în realitate, România regimului comunist a fost scena unei confruntări subtile, dar persistente: revolta artiștilor prin «acte recurente de nonconformism», «refuz de supunere» și «tatonarea neobosită a granițelor trasate de cenzură», cum demonstrează autoarea aici. Cartea de față probează cu brio un adevăr: da, în România comunizată chiar a existat o rezistență prin cultură.” (Adrian Cioroianu)

„Între Timișoara și București, între personalități care au marcat arta scenei și nume mai puțin cunoscute, dar remarcabile prin credința lor în forța teatrului, Teatrul ca rezistență. Oameni de teatru în arhivele Securității e, pentru marele public, o introducere superbă, plină de detalii pasionante, într-un univers al zbaterii pentru construcția artistică fără compromisuri (majore), față cu brațul lung al unui stat care vedea în fiecare artist fie un propagandist fără rest, fie o potențială amenințare la liniștea națională.” (Iulia Popovici)

„Lucrurile sunt complexe și autoarea distinge nuanțele – interpretarea arhivelor implică o doză de suspiciune pentru că ele pot fi alterate, nu doar documentele, ci și conținutul lor, în diferite situații și din variate motive (…). Autoarea evită să dea verdicte, lăsând cititorul să își formeze propria opinie. Peste toate, problematizarea artei în vremuri dificile – rostul ei și formulele de expresie – pare cât se poate de actuală astăzi. O carte necesară.” (Oana Stoica)