21 octombrie | 16:00 – Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, Sala Media

Spectacol lectură în FNT 2024, urmat de o discuție cu publicul, alături de echipă, autorii textelor, precum și de mentorii workshopului de dramaturgie: texte românești, Alexandra Felseghi, Csaba Szekely și Elena Vlădăreanu.
[same_day_events_link]
De: Teodora Savu, Alex Gorghe, Iulia Enkelana, Sever Bârzan, Alma Andreescu
Cu: Maruca Băiașu, Silvana Negruțiu, Mihaela Velicu, Florin Aioane, Lucian Iftime
Regia: Mara Oprea
Scenografia: Alberto Ursache
Producător: Festivalul Național de Teatru, 2024
Durata: 2h
Spectacol urmat de o discuție cu publicul, alături de echipă, autorii textelor, precum și mentorii Workshopului de dramaturgie: texte românești, Alexandra Felseghi, Csaba Szekely și Elena Vlădăreanu (Moderatoare: Mihaela Michailov)
of of de Alex Gorghe
Textul prezintă o discuție tensionată între o mamă, fiica ei și unchiul, la o petrecere de familie. Fiica anunță că este însărcinată, dar intenționează să facă avort, ceea ce declanșează o confruntare dureroasă între ea și mama ei. Fiica își exprimă resentimentele față de copilăria marcată de instabilitatea mamei, iar conversația scoate la iveală traume și neînțelegeri profunde. Unchiul încearcă să mențină calmul, dar tensiunile escaladează rapid, dezvăluind relațiile disfuncționale din familie.
…………
Alex Gorghe e un tânăr scriitor. A studiat teatru aplicat la Royal Central School of Speech and Drama și mai apoi Masterul de Scriere dramatică la UNATC. A scris mai multe piese care au fost reprezentate pe scena teatrului românesc: Băiatul cu șosete roz (montat la Teatrul Excelsior); Câinele mamei mele, Mi-e rușine, DN83 (montate la Centrul de Teatru Educațional Replika), Vânătoarea de struți (spectacol de teatru sonor la Teatrul Improbabil), Memoriile unui LoLo (montat la Reactor de Creație și Experiment), Energie Potențială – text în lucru (spectacol lectură în cadrul Platformei de Teatru Politic), Petunia (spectacol lectură la Teatrul Odeon). A publicat și un roman, Fiul cruzimii, la editura Creator. Încă din timpul licenței a început să facilitez ateliere de scriere dramatică și de scriere creativă cu adolescente, adolescenți, tinere și tineri.
A wo-man de Iulia Enkelana
Ce înseamnă libertate, normalitate și destin? Câte dintre lucrurile pe care le facem nu sunt nimic mai mult decât rezultatul unor convenții? Cine este în măsură să separe normalitatea de anormalitate și cum ne mai afectează, în prezent, astfel de delimitări? În câte feluri se poate trăi viața?
În unele țări balcanice (Albania, Serbia, Kosovo, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina…), până prin anii ’70-’80, a existat un fenomen străvechi al virginelor jurate: femei care, atunci când nu erau bărbați în familie (muriseră sau se născuseră numai fete) sau când voiau să refuze elegant o căsătorie, depuneau un jurământ de castitate și se îmbrăcau în haine de bărbați, aveau voie să bea, să fumeze, să muncească, să meargă libere prin oraș, să ia decizii sau să dețină arme – fiind acceptate de comunitate și tratate drept bărbați. O tânără regizoare de film documentar se întoarce la origini, în Albania, și întâlnește o virgină jurată, cu scopul de a-i lua un interviu și de a-i înțelege modul de viață și percepția.
……………………
Iulia Enkelana (pseudonimul Iuliei-Maria Kyçyku, n. 1999) este autoarea câtorva piese de teatru publicate în volume colective (Scheletul de pasăre, regizat de Vlaicu Golcea la Teatrul Postnațional Interfonic și nominalizat la Premiul pentru Dramaturgie „Tamási Áron”; Semnul; Aripa frântă a libelulei), a romanului Dacă există o voce, precum și a mai multor poezii, povestiri și eseuri. A realizat câteva scurtmetraje independente (Imperfect circles, MATCH, Prenaissance, The Birth of an Idea, A trebuit să amanetez diamantul etc.), selectate la diverse festivaluri. În 2021, a absolvit Teatrologia la Facultatea de Teatru și Film, Universitatea Babeș-Bolyai, iar în 2024, masteratul de cercetare în studii culturale („Societate, Multimedia, Spectacol”) la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii, Universitatea din București.
Ultimul drum de Sever Bârzan
Ultimul drum este povestea întâlnirii dintre Mitică, un mecanic de metrou, aflat în pragul pensionării și Florentin, un tânăr inspector tehnic al Metrorex, în cabina de conducere a unui vagon de tip IVA (întreprinderea de vagoane Arad) fabricat în anii ’70.
Textul aduce în prim plan, prin intermediul dialogului dintre cele două personaje, o dezbatere privind procesul de modernizare al mijloacelor de transport subteran, din două perspective diferite, respectiv cea plină de nostalgie, de viziuni și de valori conservatoare a lui Mitică și cea orientată către nou, digital și comoditate a lui Florentin.
Intriga este declanșată de vestea că această călătorie pe care cei doi o fac împreună, este cel mai probabil și ultima, pentru garnitura de metrou condusă de Mitică în ultimele 3 decenii, iar finalul este dominat de o răsturnare de situație care invită spectatorul la introspecție și la o analiză mai aprofundată a propriilor concluzii.
……………
Andrei Sever Bârzan (n. 1988) este actor, dramaturg, sound designer și improvizator. Născut în București, a absolvit Facultatea de Actorie, secția Artele spectacolului din cadrul UNATC, promoția 2010. De-a lungul carierei a colaborat atât în calitate de actor cât și de sound designer, cu regizori precum Bogdan Georgescu, Ioana Păun, David Schwartz, Matei Lucaci Grunberg, Andrei Huțuleac, Alex Bogdan. Cu o parte dintre aceștia a colaborat și în calitate de dramaturg. Primul text montat (r:Dora Bârzan) este Radikal, în 2015, la Green Hours. A urmat Cui i-e frică de Mitică sau Atenție se taie apa! (r: Matei Lucaci Grunberg) în 2017, tot la Green Hours. În 2019, al treilea text montat (r:Sever și Dora Bârzan) Și n-au trăit fericiți până la adânci bătrâneți s-a bucurat și de o ecranizare sub formă de spectacol de teatru tv și a intrat în Arhiva de aur a TVR. În 2021 este co-dramaturg, alături de Matei Lucaci Grunberg, al textului Am făcut ce s-a putut, text montat de cel din urmă în cadrul atelierelor Ideo Ideis. Între 2022 și 2023 este co-dramaturg, alături de același Matei Lucaci Grunberg, al textelor Uzina Artiștilor, Scene din viața Mariei Filotti și D ale Carnavalului – un text cu problemă, montate de cel din urmă la Teatrul Municipal Bacovia, Teatrul „Maria Filotti” Brăila și Centrul Cultural Lumina.
Ai voie să urli de Teodora Savu
Aflată în finala Campionatului European de Taekwondo, o sportivă își disecă cariera, acțiunile și motivele care stau la baza obsesiei sale pentru câștig în toate aspectele vieții, în detrimentul familiei, sentimentului pur de iubire sau liniștii interioare. Un scurt portret al vieții ca goană neîntreruptă după succes.
……………
Teodora Savu este regizor de teatru și dramaturg. A început să scrie după ce a absolvit Facultatea de Regie din cadrul UNATC. Prima ei piesă, Menada, a câștigat concursul de dramaturgie din cadrul Bacău Fest Monodrame în anul 2022 și s-a numărat printre premianții concursului de dramaturgie OFF-STAGE #1, organizat de Apollo111, şi ai Concursului Național de Dramaturgie organizat de Uniunea Scriitorilor din România. Și-a montat cel de-al doilea text, Umami, la Asociația Hearth, iar cea de-a treia piesă, I will set this plane on fire, i-a adus cel de-al doilea trofeu Bacău Fest Monodrame, în 2024.
Replace me de Alma Andreescu
Replace me – o despărțire inedită în foaierul unui teatru, înainte de spectacol. Vlad întârzie la (probabil ultima) întâlnire cu Lili, dar vine cu o propunere care speră să aplaneze durerea părăsirii. Îl aduce cu el pe Silviu, un băiat foarte simpatic și poate mai potrivit pentru Lili?
…………………
Alma Andreescu. După studii în film, radio și TV în Canterbury, UK și participarea la creația unui festival de film internațional în Londra, s-a întors în România și a început colaborarea cu Inversee Media, cu care a făcut atât producții independente de film, cât și video-uri comerciale. Must Love Kubrick, scurtmetrajul scris și regizat de aceasta, coproducție cu UK, a fost selectat la TIFF 2018, Batumi în Georgia și în Oaxaca în Mexic, a făcut parte din Cannes Short Film Corner și mai apoi distribuit internațional de ShortsTV. A mai fost implicată ca traducător și/sau asistent în producții ale Teatrului Nottara, în special cu asistență la spectacolul 8 Femei de Robert Thomas, în regia lui Andreas Merz. Semnează regia Legăturile Klarei de Dea Loher, cu care a obținut finanțare AFCN în parteneriat cu Institutul Goethe și cu care a debutat la Teatrul Apropo București în 2023. În prezent este operator de cameră pentru proiecțiile live din spectacolul Gianinei Cărbunariu la Teatrul Nottara (Stela după Simona Goșu) și lucrează la dramatizarea romanului Lapte Negru de Elif Shafak, în cadrul concursului de dramaturgie al Teatrului Nottara, unde a fost selectată. Studentă la Master Scriere Dramatică UNATC, anul I.