de Anca Hațiegan
Editura Litera, 2024
Data lansării: duminică, 27 octombrie, ora 11.30
Participă: Cristina Modreanu
Preț: 49,99 ron
[same_day_events_link]
„Ciulei și spectrul Tatălui. O psihobiografie e o investigație polițistă despre crima de care fusese acuzat tatăl lui Liviu Ciulei (asasinarea unei frumoase actrițe, nu doar amanta lui, ci și, din întâmplare, fiica lui Gheorghe Cristescu, a unuia dintre cei ce au înființat Partidul Comunist) și, în același timp, o analiză psihanalitică asupra efectelor artistice, teatrale, ale traumei suferite de fiul inginerului Ciulley, adolescent în vremea procesului. Și, în al treilea rând, e o carte de teatrologie, scrisă cu talent literar.“ (Gabriela Adameșteanu)
„După Dimineața actrițelor (2019), cartea sa, multi-premiată, despre primele actrițe românce profesioniste, Anca Hațiegan face, din nou, operă de pionierat cu o foarte surprinzătoare și incitantă psihobiografie dedicată actorului, regizorului și scenografului Liviu Ciulei. E prima oară, în cultura autohtonă, când un om de teatru (și cineast) face obiectul unei astfel de abordări, iar rezultatele cercetării psihogenealogice sunt cu adevărat spectaculoase, pe măsura vieții și carierei lui Liviu Ciulei. Dacă în cazul unui scriitor ni se pare firească legătura dintre operă și biografia lui, în schimb, nu același lucru se întâmplă și în cazul unui om de teatru. Or, exegeza aceasta ne demonstrează, cu strălucire și minuție, exact contrariul, adică faptul că există o relație internă între spectacol și biografia personală a creatorului său (fie el actor sau regizor). Scrisă alert, cu mână de prozator, Ciulei și spectrul Tatălui se citește pe nerăsuflate, ca un roman polițist, cu reale satisfacții intelectuale. E o carte fundamentală pentru exegeza operei lui Liviu Ciulei, și una care fixează o bornă în istoriografia noastră teatrală și cea culturală în general.“ (Ion Vartic)
„Psihobiografia propusă de Anca Hațiegan se citește pe nerăsuflate și este o sursă neprețuită de amănunte care se completează cu finețe, formând un portret debordant al unui spirit de natură renascentistă. Meritul autoarei este de a fi avut răbdarea și poate și norocul de a strânge enorm de multe pagini despre Liviu Ciulei și familia sa. (…) Cine i-a fost prieten și/sau discipol va continua să poarte în el bucăți din strălucirea nimbului acestui mag care a traversat istoria, salvând suflete… la teatru și prin teatru. Pentru noi toți, ceilalți, există această minunată carte semnată de Anca Hațiegan, «Ciulei și spectrul Tatălui. O psihobiografie».“ (Ioana Moldovan, „Ciulei și spectrul Tatălui. O psihobiografie“, în Revista 22, nr. 17, din 10-23 sept. 2024, p. 12.)