20 octombrie | 17:00 – Teatrul Evreiesc de Stat
21 octombrie | 19:00 – Teatrul Evreiesc de Stat
Spectacol de teatru itinerat
La 26 noiembrie 1938, în urma unui atentat antisemit comis de Garda de Fier, două grenade de mână au explodat în sala de spectacole în timpul unei reprezentații a cântăreței evreico-bucovinene Sidy Thal și a ansamblului său la Teatrul din Timișoara. Ce este adevărat? Ce s-a întâmplat cu adevărat? Este o încercare de a reconstitui atacul și momentul în care antisemitismul și fascismul au devenit parte din viața de zi cu zi într-o societate multiculturală, ceea ce a dus la oroarea celui de-al Doilea Război Mondial și la Shoah.
[same_day_events_link]
De: Thomas Perle și Clemens Bechtel
Distribuția:
Sidy Thal, C. Codreanu: Viorica Predica / Enikő Blénessy
- Ghedeon: Katia Pascariu / Silvia Török
O plasatoare, Voce: Daniela Török
Zelma: Olga Török
Elisabeth: Oana Vidoni
Voce: Boris Gaza
- Popa: Mircea Dragoman / Rareș Hontzu
- Fleschin: Mihai Prejban / Richard Hladik
Ansamblul „Motl, fiul Cantorului” de Scholem Alejchem și vocile de pe audio-walk:
Enikő Blénessy, Viorica Predica, Maia Morgenstern, Silvia Török, Katia Pascariu, Daniela Török, Olga Török, Oana Vidoni, Radu Brănici, Rareș Hontzu, Mircea Dragoman, Richard Hladik, Mihai Prejban, Isolde Cobeț
Instrumentiști: Mihai Murariu, Mihai Pintenaru
Regia: Clemens Bechtel
Scenografia: Șteff Chelaru, Ioana Groza
Muzica originală: Dan Simion
Înregistrări pentru audio-walk & video design: Alex Halka
Coproducători: Teatrul German de Stat Timișoara și Teatrul Evreiesc de Stat, București
Proiectul face parte din Programul național cultural Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, finanțat prin programul OverBorder Culture+ , derulat de Centrul de Curlură și Artă al Județului Timiș (CECART), cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Proiectul este organizat în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României.
Vârsta recomandată: 16+
Durata: 2h (fără pauză)
Spectacol itinerat
Spectacol în limbile idiș, germană și română, cu traducere în română și engleză
La 26 noiembrie 1938, două grenade de mână au explodat în sala de spectacole în timpul unei reprezentații a cântăreței evreico-bucovinene Sidy Thal și a ansamblului său la Teatrul din Timișoara. Un atentat antisemit, comis de Garda de Fier, un grup naționalist de extremă dreapta, în care au murit patru persoane și șaptezeci au fost rănite.
Un eveniment, puțin cunoscut în orașul Timișoara, Capitală Europeană a Culturii 2023, pe care dramaturgul Thomas Perle și regizorul Clemens Bechtel l-au cercetat cu ajutorul Mariei Mădălina Irimia de la Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România „Wilhelm Filderman” din România și au creat o piesă documentară pornind de la el.
Ce este adevărat? Ce s-a întâmplat cu adevărat? Este o încercare de a reconstitui atacul și momentul în care antisemitismul și fascismul au devenit parte din viața de zi cu zi într-o societate multiculturală, ceea ce a dus la oroarea celui de-al Doilea Război Mondial și la Shoah.
Foto: Oana Monica Nae și Ovidiu Zimcea