Vernisaj: 20 octombrie | 16:00 – Amzei. Piața Culturală
Expoziție aniversară a jubileului unei personalități de anvergură internațională. Regizorul Silviu Purcărete împlinește în 2024, 50 de ani de carieră teatrală, ce însumează peste 122 de spectacole de teatru, operă, film sau teatru de păpuși. Vernisată la Craiova în mai 2024, la Centrul „Constantin Brâncuși” – Muzeul de Artă, expoziția a fost vizitată de 4.500 de persoane.
[same_day_events_link]
Inițiator și curator: Adriana Moca
Producător: Asociația Culturală Vis-à-Vis
Co-finanțare: Administrația Fondului Cultural Național
Expoziția poate fi vizitată în perioada 18-28 octombrie.
Expoziția va fi prezentată în cadrul Festivalului Național de Teatru, cu sprijinul Bienalei de Scenografie București, în format video. 108 imagini și 10 videoclipuri vor recompune într-o instalație universul spectacular marca Silviu Purcărete. Fotografiile au fost selectate din arhiva personală a regizorului și sunt semnate de Simon Annand (Royal Shakespeare Company), Mihaela Marin, Iulian Ursachi, Patrick Fabre, Dorian Delureanu, Sean Hudson, Pierre Borasci, Thilo Beu, Silviu Purcărete, Rareș Zaharia, Adi Bulboacă, Eöri-Szabó Zsolt, Helmut Stürmer, Peter Uhan, Aki Tanaka, Petru Cojocaru, Aoi Itoh, Nicu Cherciu.
„În fiecare spectacol, Silviu Purcărete creează impresionante galerii de tablouri, din juxtapuneri de umbre și lumini. Maestru al clarobscurului și pictor al destinelor din tragedii antice sau comedii shakespeariene, pe care le (re)vizitează cu pasiune și curiozitate, el se aseamănă unui colecționar de frumusețe. Expoziția este, dincolo de recuperarea memoriei spectacolelor sale din acești 50 de ani de carieră, ocazia să redescoperim bucuria teatrului și generozitatea ludică a regizorului Silviu Purcărete.” (Adriana Moca)
Expoziția poate fi vizitată în perioada 18-28 octombrie.
În cadrul vernisajului va avea loc și lansarea albumului „Silviu Purcărete. Infinite metamorfoze” de Mihaela Marin.
Apărut sub semnătura renumitei fotografe ce urmărește de mulți ani activitatea artistică a unor regizori importanți, volumul bilingv (română, engleză) conține fotografii din 22 de spectacole semnate de Silviu Purcărete, în România și străinătate, din care amintim „Așteptându-l pe Godot”, „Faust”, „Lulu”, „Metamorfoze”, „O furtună”, „Macbeth”, „Regele moare”, „Lohengrin”, „Aleko și Francesca da Rimini”, „Antonin Artaud. Familia Cenci”, „Gertrude”, și eseul „Corpuri lucide – ce învăț din teatrul lui Silviu Purcărete” semnat de criticul Sebastian Vlad Popa.