class="">FNT pe ultima sută de metri

FNT pe ultima sută de metri

Modulul Participare Internaţională se completează cu prezenţa la Bucureşti a [b]Teatrului Naţional, Bitola[/b], din Macedonia. Luni şi marţi seară, la Teatrul Bulandra, sala „Izvor”, se va juca spectacolul [b]Macbett [/b]de Eugen Ionescu, în regia actorului [b]Ion Caramitru[/b]. Teatrului Naţional, Bitola s-a deschis la data de 14 noiembrie 1944, cu prima reprezentaţie în limba macedoneană. Prezenţa trupei pe scena festivalului marchează sărbătorirea a 62 de ani de teatru macedonean. Membru al NETA (New European Theatre Action), Teatrul Naţional, Bitola este deschis colaborărilor cu artişti străini. În ultimii ani, teatrul a înregistrat succese în turneele din Franţa, SUA, Australia, Canada. Apropierea lui Ion Caramitru de regia de teatru a fost punctată prin spectacolele realizate la Teatrul Bulandra în anii ’80 şi prin colaborarea cu Teatrul Euro-Japon Synge din Tokyo, unde a montat piesele lui Shakespeare, Poveste de iarnă şi Neguţătorul din Veneţia. Scenograf la origini, [b]Horaţiu Mihaiu [/b]nu se îndepărtează nici ca regizor de zona artelor plastice, spectacolele sale fiind veritabile compoziţii de culoare şi formă. A imaginat eseuri vizuale în Un câine andaluz, după filmul lui Buñuel şi Dali, Picasso: Outlandos d’Amour, 17 Acte cu Piet Mondrian. Cu spectacolul MaMaMagritte, realizat alături de trupa Teatrului „Andrei Mureşanu” din Sf. Gheorghe, Horaţiu Mihaiu surprinde teatralitatea picturilor lui Magritte. Spectaculoasă este folosirea textelor lui Paler în explicarea compoziţiei suprarealiste. Teatrul Naţional „Radu Stanca” revine în selecţia Modulului Spectacole alături de tânărul regizor [b]Radu Alexandra Nica [/b]şi spectacolul Vremea dragostei, vremea morţii. Cu umor rece, controlat, mizând pe o detaşare brechtiană, Nica abordează tema comunismului, punând accentul nu atât pe ideologie, cât pe amintirile propriei copilării.

12 iulie 2007,  Comunicat de Presă


TOT MAI SUS. Actrița de doar douăzeci și șase de ani este pe val, se umple de glorie. A cucerit teatrul independent românesc, cu „Fata din Curcubeu” (de Lia Bugnar). Iar În FNT va juca În două spectacole. Ilona știe că trăiește un fel de miracol.
Un interviu de Andrei Crăciun

Andrei Crăciun: Ilona Brezoianu, vei juca În Festivalul Național de Teatru cu frumoasele spectacole „Mon Cabaret Noir” și „Fata din Curcubeu”, despre care vom discuta astăzi. Îți vine a crede? Cu ce gânduri aștepți, așadar, marele nostru Festival? Îți chemi familia, prietenii, rudele? Vine tot Giurgiul (n.r. / Îndrăgita actriță este originară din Giurgiu)? Ce ai de gând?
Ilona Brezoianu:
Da, m-am obișinuit cu ideea că voi juca În FNT, deși inițial m-a speriat gândul. În ultima vreme am tot jucat În festivaluri, dar tot am emoții. Dar pot să spun că au fost experiențe deosebite și chiar am dat dovadă de curaj. E riscant, pentru că vezi săli pline de critici, oameni din domeniu, regizori, colegi actori, știi tu… Și atunci e o presiune mult mai mare decât când joc la Godot. Dar deja am Început să mă mai calmez. Nu vine tot Giurgiul, pentru ca a venit deja la premieră. Giurgiu e un oraș mic și au Încăput toți la Godot. Iar familia mea a facut obsesie pentru spectacol și au venit deja de vreo patru ori.

Ce te leagă de FNT? Ai mai fost, ai mai jucat, ai văzut cum e, urmărești, mergi la spectacolele colegilor dumitale, Îți place, te nemulțumește ceva? Spune-ne!
De FNT mă leagă amintirea spectacolului „Hai Iu Iu Nu Hey You You” făcut de Radu Afrim, la Gala HOP 2013. Am jucat În cadrul festivalului atunci, dar nu mă speria gândul ăsta. Mai ales că acolo cântam și dansam. Era mai simplu decât acum. Și da, În anii precedenți mergeam la spectacole și stăteam la cozi cu colegii studenți să vedem spectacole. Acum, pe lângă că am două spectacole, Îmi doresc să văd și altele. Mai ales pe cele din provincie, pe care nu am ocazia să le văd În Bucuresti.

Ce a Însemnat În cariera dumitale rolul din spectacolul care te aduce acum În primul festival al țării? Cum ți-a schimbat „Fata din Curcubeu” viața?
Pot să spun că „Fata din Curcubeu” mi-a schimbat radical viața. Am câștigat experiență și notorietate. Cu prima mă mândresc, dar pe a doua nu prea știu cum să o gestionez. Adică mă rușinez când oamenii mă laudă și nu prea știu să dau interviuri. După cum vezi. Dar, În mare, trăiesc ceva ce le-aș dori tuturor colegilor de vârsta mea. Să fie văzuți și apreciați așa cum sunt eu acum. Pentru asta muncim, nu? Să devenim actori În adevăratul sens al cuvântului. Nu doar să jucam În parcuri, pe scene improvizate, În subsoluri, sau pe 30 de lei. Am jucat un spectacol, nu dau nume, unde câștigam 30 de lei. Acum e mai bine.

Cum a primit publicul acest spectacol? Vine lumea să te vadă? Dumneata, ca actor În teatru independent, din asta trăiești. Trăiești bine?
Publicul a primit acest spectacol cu bratele deschise, și da!, vine lumea să mă vadă. Dar mai e loc. Nu mă las până când nu o sa Îl vadă tot Bucureștiul. Legat de partea financiară, trăiesc bine, dar știi cum e. Nu e stabilitate. E o perioadă bună, sunt perioade când nu mai ai deloc, pe urma iar vin. Și tot așa… Dar, În pricipiu, n-am mai apelat de mult timp la mama. Ceea ca Îmi oferă o satisfacție imensă.

Ai urmărit selecția din acest an? Ce zici? S-a ales bine?
Am urmărit selecția, chiar atunci când a fost conferința, eu eram pe laptop acasă. Și pe lângă că am sărit În sus de bucurie, pentru că am două spectacole, și celelalte mi-au stârnit curiozitatea și abia aștept să le văd. Pe unele le-am văzut și sunt foarte bune, iar la restul voi merge negreșit.

Cu ce planuri Întâmpină Ilona Brezoianu stagiunea care stă să Înceapă? Ce urmează În cariera dumitale? Ce surprize ne rezervi?
Păi, momentan joc spectacolele pe care le am, la Godot, TNB, Teatrelli, Metropolis, și o sa am si premiera filmului „Sieranevada”, al lui Cristi Puiu. Merg la Gala HOP, cu „ Fata din curcubeu”, care este spectacol invitat, și apoi În luna octombrie voi filma un scurtmetraj, rol principal. Momentan nu lucrez la alte spectacole, dar mă bucur mult de cele pe care le am. Și sper că vor veni și altele. Și da, e foarte posibil să existe o surpriză, dar, dacă e surpriză, nu o pot spune. Pot spune doar că va fi tot cu Lia Bugnar, care e ca un Îngeraș, acolo, pe umărul meu.

INFO

Fata din curcubeu

de Lia Bugnar

Distribuția:

Ilona Brezoianu

Regia: Lia Bugnar

Light Design: Dragoș Petrișor

Durata: 1h 20 min (fără pauză)

Godot Cafe-Teatru, Bucureşti

Un one-woman show. O femeie a străzii Își spune povestea celor care trec pe lângă ea fără să o asculte. „Curcubeu” este un cinematograf În care această femeie Își duce clienții, fiind prea săracă pentru a Închiria o cameră la hotel. Povestea vieții ei pe care pare să o spună iar și iar, deși nimeni nu are răgazul să o asculte, este surprinzătoare și plină de referințe cinematografice dobândite involuntar În timp ce practică cea mai veche meserie din lume, Întreruptă pe alocuri de cântece pe care tot ea le cântă. Calitatea spectacolului stă În simplitate, frumuseţea poveștilor și capacitatea actriței de a trece cu ușurință de la comedie la dramă și Înapoi, Într-un du-te vino emoțional absolut cathartic pentru spectator.

Foto: Cristian Munteanu