class="">Meyerhold. Scrieri despre teatru

Meyerhold. Scrieri despre teatru

Teatrul Naţional Bucureşti, Sala Atelier

dialog liber despre teatru şi viaţă

Actori celebri şi regizori afirmaţi, partenerii de dialog au în comun, dincolo de pasiunea pentru teatru, un farmec, un aplomb şi o naturaleţe ce le-a adus un număr-record de admiratori. Personalităţi complexe, pot face din orice întâlnire una memorabilă, iar dintr-o discuţie liberă, o lecţie de teatru şi, de ce nu, de viaţă.

Ion Caramitru (născut în 1942, la Bucureşti) este preşedintele Uniunii Teatrale din România (UNITER) de la înfiinţarea acesteia, în 1990, şi director general al Teatrului Naţional din Bucureşti, din 2005. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” în 1964, când a şi debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, în rolul titular din piesa „Eminescu” de Mircea Ştefănescu. Ulterior, a devenit actor al Teatrului ”Bulandra”. A fost ministrul Culturii în perioada 1996-2000. A interpretat peste 50 de roluri în teatru şi film, fiind cunoscut şi ca un excepţional rostitor de versuri. A primit numeroase distincţii, printre care: Ofiţer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic (decorat în 1995 de către Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord), Cavaler al Ordinului Literelor şi Artelor (Franţa, 1997), Ordinul pentru Merit al României în grad de Mare Cruce (2000), Crucea Casei Regale a României.

Horaţiu Mălăele (născut în 1952, la Târgu-Jiu) a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1975. A lucrat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, apoi, în Bucureşti, la teatrele ”Nottara”, Odeon, ”Bulandra” şi Naţional, dar şi în companii independente, consacrându-se în special ca interpret de roluri comice. Este actor şi regizor de teatru şi film, caricaturist şi scriitor. A fost distins cu peste 20 de premii de interpretare şi regie la cunoscute festivaluri de teatru, precum şi de juriile ATM (1978), AUR – Asociaţia Umoriştilor Români (1993, 1995) şi UNITER (1992, 1998). Primul său film artistic de lung-metraj ca regizor, “Nunta mută”, a avut premiera în 2008.

22 octombrie 2011,  Comunicat de Presă

Aseară, în cadrul celei de-a IV-a ediţii a Întâlnirilor Internaţionale de la Cluj, „Sânziana şi Pepelea”, unul dintre cele trei spectacole ale naţionalului clujean aflate anul acesta în selecţia Festivalului Naţional de Teatru a fost distins cu patru premii importante