class="">Parteneri strategici

Parteneri strategici

O lucrare excepţională În trei volume / „Liviu Ciulei. Acasă şi-În lume” -, antologie teatrologică de Florica Ichim şi Anca Mocanu, apărută la Editura Teatrul azi / Fundaţia Culturală „Camil Petrescu”, a fost lansată, la 28 octombrie, la TNB, În cadrul ediţiei 2016 a Festivalului Naţional de Teatru. Alături de autoare, au prezentat cartea, vorbind despre Liviu Ciulei / creatorul şi omul, actorul Victor Rebengiuc şi regizorul Alexa Visarion.

24 octombrie 2011,  Articole

În deschiderea evenimentului, editorul şi criticul Florica Ichim spunea În faţa audienţei că În cele trei volume „se găseşte cam tot ce a spus Liviu Ciulei despre teatru şi cam tot ce s-a spus despre ce a făcut el În teatru”. În primul rând ea a ţinut să specifice: „Această carte este pândită de o neÎnţelegere esenţială. În 2010, eu i-am cerut domnului Ciulei permisiunea de a-i face o carte care să-i cuprindă opiniile despre teatru şi o teatrografie ca atare. Domnul Ciulei a fost mai mult decât Încântat şi era un gir de Încredere, pe care mi-l dădea. Pentru că era vorba de domnul Ciulei, evident că orice om de bun simţ nu i-ar fi cerut unui om de peste 80 de ani, bolnav, consimţământul În scris, pentru că ar fi fost o lipsă de Încredere din partea mea. Destinul a vrut ca dânsul să dispară. Eu am considerat că Încrederea pe care ne-a acordat-o domnul Ciulei este de ajuns pentru absolut toată lumea ca să continui munca. Şi am muncit amândouă / eu cu Anca Mocanu / de-a lungul a cinci ani. Am reuşit să strângem Între şase coperţi tot ce este din punct de vedere al analizei teatrale necesar pentru cunoaşterea, să zicem, generaţiilor viitoare În ceea ce priveşte creaţia lui Liviu Ciulei”. Florica Ichim a declarat că şi-a asumat apariţia acestei cărţi, ea exprimându-şi opinia În Cuvânt Înainte intitulat „Scurtă şi mohorâtă istorie a volumelor noastre”.

Click pe imagine pentru a vedea o galerie foto de la eveniment

„În această carte, În afară de admiraţia pentru Liviu Ciulei, pentru fiecare din spectacolele pe care am reuşit să le vedem, am pus abnegaţia noastră, dragostea noastră pentru personajul Ciulei, care a Însemnat enorm În cultura română. Am aflat şi am cunoscut lucruri captivante În această cercetare pe mai multe meridiane. Sunt multe lucruri de-a dreptul emoţionante, esenţiale pentru creaţia lui. Şi unul dintre lucrurile uluitoare, pentru care şi eu mă simt vinovată, alături de colegii de breaslă, e că În America Liviu Ciulei era tratat de critici drept un regizor genial, adică se spunea: «Ciulei este un geniu»”, a spus Florica Ichim. Ea a adăugat că a obţinut materiale din teatre şi universităţi unde a lucrat şi predat Ciulei, „minus familia domnului Ciulei care are o mare supărare că nu i-am cerut consimţământul; eu am crezut că nu e necesar, dacă eroul cărţii spusese «da» şi consider În continuare că nu e necesar”.

Cartea a apărut la cinci ani de la dispariţia inegalabilului creator de teatru. „Am hotărât să dăruim culturii române mărturia muncii lui Liviu Ciulei şi a creţiei sale”, a mai spus editorul cărţii.

A creat sub oblăduirea lui Liviu Ciulei marele Victor Rebengiuc, care şi-a amintit la lansare multe Întâmplări frumoase cu Liviu Ciulei. El a spus despre acest „boer al teatrului” că era „absolut genial / un mare regizor, un actor extraordinar, un decorator minunat…”.

Prima lor Întâlnire a fost când Victor Rebengiuc „debuta pe scena Teatrului Bulandra ca actor, iar Liviu Ciulei debuta ca regizor Într-un teatru de stat”: la spectacolul „Omul care aduce ploaia”.

„Mare parte din actorul care sunt i se datorează lui Liviu Ciulei. Am lucrat foarte mult cu el, În foarte multe piese – piese extraordinare, am jucat roluri importante, el Îndrumându-mă foarte bine, ajungând la acel soi de comunicare când nu mai era nevoie de vorbe. Ne Înţelegeam din ochi, dintr-un zâmbert, dintr-o aluzie oarecare, Înţelegeam ce doreşte de la mine. El Întotdeauna consulta actorii, le cerea părerea. El căuta Întotdeauna În străfundurile pieselor pe care le punea / asta dorea el să scoată În evidenţă. Nimeni nu a avut curajul să-i spună aici geniu. El a fost geniu, fără să pretindă că este. Îl regretăm cu toţii. Cei tineri nu-l cunosc, probabil această carte le va da posibilitatea să Îl cunoască, dacă vor dori să o citească / puneţi-o pe net”, a spus la lansare Victor Rebengiuc. Actorul a mărturisit că Îi păstrează lui Ciulei o amintire minunată. „Nu l-am auzit o dată Înjurând. Era de un calm desăvârşit – şi vreme de aproximativ zece ani el a fost directorul Teatrului Bulandra. El nu a fost doar directorul Teatrului Bulandra, el a fost animatorul, sufletul Teatrului Bulandra. Teatrul Bulandra strălucea În perioada directoratului lui, pentru că erau invitaţi cei mai mari regizori din ţară să pună spectacole. Exista un plan de perspectivă, el ştia Încotr-o merge teatrul lui, până la momentul «Revizorul». Teatrul Bulandra era un teatru strălucit, Într-o competiţie teatrală bucureşteană la Înălţime În aşa perioada. Exista Teatrul Bulandra, teatrul respira, Îl iubea pe Ciulei, Îl aştepta. Toţi ne uitam la el ca la un Dumnezeu. Toţi oamenii de valoare din teatru erau alături de el şi el alături de ei. A fost o echipă formidabilă În perioada aceea!”,  a afirmat Victor Rebengiuc. Şi el şi-a continuat gândul: „Să dea Dumnezeu să mai apară Încă unul ca el sau chiar mai mulţi, pentru că e spre binele teatrului românesc. Teatrul românesc a pierdut mult prin dispariţia lui Liviu Ciulei, şi nu numai prin dispariţia lui fizică, ci şi prin plecarea lui din ţară… E păcat că nu au fost imprimate spectacolele lui, cu câteva excepţii”.

Despre această carte, regizorul şi pedagogul Alexa Visarion a spus la lansare: „E o carte de mare Însemnătate privind cultura română, dar şi o carte care permite şcolii româneşti de regie din momentul de faţă să aibă un profesor, un profesor important, pe Liviu Ciulei. Această carte este un manual de dezvoltare a creativităţii regizorale, actoriceşti şi manageriale… Liviu Ciulei era generos, foarte generos, ştia să găsească În fiecare ceea ce era sămânţă de adevăr şi de aptitudine pentru profesie, ştia să cheme cu o distincţie, cu un rafinament cu totul special oameni diferiţi În acest loc sacru, care era Teatrul Bulandra”.

Alexa Visarion menţiona că este greu să spui câteva cuvinte despre o personalitate emblematică, precum a fost şi este Liviu Ciulei: „E foarte greu să prinzi o carieră, care a avut trasee de cretivitate distincte, pentru că domnul Ciulei, dincolo de faptul că a născut teatrul modern românesc, l-a şi dezvoltat şi l-a şi dus În faza următoare. Ce e important pentru mine, care m-am născut la umbra Teatrului Bulandra – o umbră care Îţi dădea răcoarea pentru febra care pulsa ca În orice tânăr, dar o răcoare care te şi Împingea de teatrul adevărat -, că Ciulei spunea «Trebuie să forăm mai mult». Cuvântul era a fora. El era foarte deschis către oameni tineri, regizorii tineri, invitându-i În teatru…”.

Anca Mocanu, care a depus o muncă colosală la această carte, deşi nu l-a cunoscut pe creator, a spus Între altele: „…cu Liviu Ciulei am călătorit În toată lumea şi am descoperit toate calităţile unui adevărat profesionist – ca actor, ca regizor, ca scenograf, ca arhitect, ca teoritician, pentru că a scris studii despre arhitectură, despre scenografie, despre arta actorului. Pur şi simplu, el te cucereşte. Este imposibil să nu-l iubeşti pe Liviu Ciulei”.